BREAKING NEWS

May 14 elections/ Here are the DP candidates in 17 municipalities (NAMES)

May 14 elections/ Here are the DP candidates in 17 municipalities (NAMES)
x
BREAKING NEWS

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat and reacts harshly: Alibeaj is incompetent, they don't know how to work

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat
x
BREAKING NEWS

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area
x
BREAKING NEWS

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the discussion becomes clear

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the
x
BREAKING NEWS

Serious/ A person is found dead, the first details emerge

Serious/ A person is found dead, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Involved in physical violence, the Director of the Tirana Local Police Directorate makes the decision for the three employees

Involved in physical violence, the Director of the Tirana Local Police
x
BREAKING NEWS

Kurti arrives in Tirana, the Presidency clears the meeting

Kurti arrives in Tirana, the Presidency clears the meeting
x
BREAKING NEWS

A fight broke out between police officers in Tirana, the first details emerge

A fight broke out between police officers in Tirana, the first details emerge
x

Sport

Pirro Kokalari: Classical wrestling had massiveness and quality, but the politics of the time penalized us in international competitions

Pirro Kokalari: Classical wrestling had massiveness and quality, but the

Who is Pirro Kokalari?

Date of birth: 16.12.1950

Place of birth: Tirana

Club: Partizani

7 times champion of Albania (1 time with youth and 6 times with adults)

3 times winner of the Cup of Albania

It holds the titles:

"Honor of Albanian Wrestling"

"Master of Sports",

"Grand Master" awarded by the President on December 3, 2021

Classical wrestling in Albania has had its ups and downs over the years, but it can be generally accepted that before the 1990s it had massiveness and quality, achieving important results even in international activities, despite the difficulties of the time. In this column, we are bringing in an interview one of the well-known characters of classical wrestling, Pirro Kokalari, former wrestler of Partizan and the national team, for several years the absolute champion of the country in the heavy weight (100 kg), winner of the Spartakiad of 1974 and at the same time one of the best Albanian wrestlers of all time in this style. In this interview, Kokalari reveals some unsaid things from his sports career, education, training, and his stance on Pirro Dhima, who was forced by circumstances to leave Albania and join Greece. For Kokalar, freestyle wrestling is marking some important successes, while classical wrestling has lost its luster. Comparing the different times, he finds that the period before 1990 was distinguished by massiveness that produced rivalry and rivalry produced quality. In this way, he also gives advice on how to act in order to make wrestling a massive but also quality sport. From this interview we understand that Pirro Kokalari is rational in his thoughts, just as he was on the wrestling mat and in all the activities of his life. In this way, he also gives advice on how to act in order to make wrestling a massive but also quality sport. From this interview we understand that Pirro Kokalari is rational in his thoughts, just as he was on the wrestling mat and in all the activities of his life. In this way, he also gives advice on how to act in order to make wrestling a massive but also quality sport. From this interview we understand that Pirro Kokalari is rational in his thoughts, just as he was on the wrestling mat and in all the activities of his life.

- Si jeni lidhur me mundjen?

- Deri në moshën 14 vjeç nuk më tërhiqte asgjë rreth sportit. Më kishin caktuar të bëhem inxhinier në shkollën e mesme të ndërtimit. Aty u njoha me Met Krujën që më regjistroi në basketboll tek klubi i Partizanit, me trajner Njazi Lleshin. Në ato vite me Partizanin ishte bashkuar fëmija Agim Fagu, që më vonë shkroi histori në basketboll, për t’u bërë më i madhi i sportit shqiptar. Një vit më pas bëra një kthesë të fortë, por duke mbetur nën çatinë e Partizanit, kalova tek mundja klasike. Filmat me Herkulin, dëshira për të qenë i fortë etj më ngjitën tek ky sport. Dy vitet e para ishin një ngatërresë me sporte të tjera, por kur mbusha 16 vjeç mora pjesë në dy gara të mundjes klasike, një në pallat të sportit e një në Dajt, të fituara nga ana ime, që më mundësuan të lidhem fort me këtë sport. Në vitin 1968, piva 6 litra ujë që të rritesha në peshë e të garoja në peshën e rëndë në kampionatin kombëtar të atij viti. Atë vit fitoi me pikë mundësi durrsak Mujo Jamaku. Në familje duket se nuk ishte e mirëpritur fakti që unë ushtrohesha në mundje. U desh të shkoja ushtar dhe pas një muaji të më kthejnë tek Partizani, që nëna të më pranonte si sportist e ta lejonte këtë gjë. Gjithsesi, ajo insistonte në shkollimin e tim, por unë iu përkushtova të dyjave, edhe sportit edhe shkollimit.

- Ju keni ushtruar sportin e mundjes klasike në një kohë të vështirë, por kishte masivitet. Cila ishte gjendja e mundjes në tërësi në ato vite?

- Për mua, mundja klasike në ato vite ka pasur nivel shumë të lartë. Këtë e vërtetojnë rezultatet, sidomos rezultati i Iljaz Gurit, që u rendit i 6-ti në Europë. Këtë e vërtetojnë ndeshjet e shkëlqyera që bënë Abedin Lame, Xhelil Cibaku, Rrapush Hakrama etj. Por, fatkeqësisht, në atë kohë ne kishim kundërshtarë shtete të tillë si Bashkimi Sovjetik, Spanja, SHBA, Izraeli me të cilët nuk na lejohej të përballeshim. Kjo ndodhte ngaqë ne duhej t’u jepnim dorën rivalëve para takimit dhe pikëpamja e kohës është që armiqve nuk u jepej dora. Politika e kishte ndaluar këtë dhe kjo ne na penalizonte. Këtu fus veten time si dhe Stefan Gjeneralin në Botërorin e zhvilluar në Katovicë të Polonisë, ku na ra shorti të ndesheshim me mundës të Bashkimit Sovjetik. B.Likës i ra të ndeshej me një amerikan dhe ndodhi e njëjta gjë. Duke pasur probleme të tilla, sekretari i federatës, Mikail Qipo mori vendim që nuk e nxori më mundjen jashtë shtetit, duke e fokusuar vëmendjen tek peshëngritja që nuk kishte kontakt të drejtpërdrejtë me rivalin, pra s’kishte prekje.

- Nga 0 në 10, çfarë note do t’i vinit mundjes së asaj kohe?

- Për masivitetin që kishte i vë notën 10, flas për para vitit 1990. Mos harroni, dikur kishim 12 ekipe mundjeje klasike vetëm në Kategorinë e Parë, kurse sot që flasim ka vetëm një ekip mundjeje. Pas vitit 1990 iu dha prioritet mundjes së lirë. Në mundjen e lirë kemi arritur me Sahit Prizrenin deri në nivelin e nënkampionit të Europës dhe kjo nuk është pak. Këtu nuk po përfshij sportistët që kanë marrë pasaportë shqiptare dhe kanë regjistruar vitin e kaluar suksese të mëdha deri në nivel të kampionit të botës. Pas vitit 1990 shumë sportistë të formuar në atë kohë u drejtuan jashtë vendit, duke përfaqësuar shtete të tjera.

- Siç ndodhi për shembull me Pirro Dhimën…

- Po, për disa nuk u veprua mirë, Pirro ishte një prej tyre. Pirron e ndihmuan të merrte shkollën e mesme, por duke pasur parasysh rezultatet e tij në peshëngritje, ku me provat që kishte ngritur në stërvitje dilte kampion bote për të rinj, ai kërkoi që të regjistrohej në Instituti i Fizkulturës. Unë bëra çmos që ta regjistronim, në mënyrë që ai të fokusohej tek shtanga. I bëra kërkesë numrit 1 të sportit në Shqipëri, Ali Vukatanës, por ai nuk e anashkaloi rregulloren. Kjo e detyronte Pirron të futej në testime, pra në konkurs, gjë që e penalizoi atë. Duke parë këtë situatë, ai vendosi të kalonte në Greqi dhe të garonte për të. Mendoj se me Pirron duhej vepruar më me maturi, të regjistrohej.

- Cili është mendimi juaj për mundjen sot?

- Mundja sot ka cilësi, por nuk ka masivitet. Nga ana tjetër, ka dhe zhvillime që nuk të gëzojnë. Kemi një sportist që ka dalë kampion bote si Elis Guri, por titulli ka shkuar për Bullgarinë, pra ai ka dalë kampion bote me Bullgarinë e jo për Shqipërinë. Pse? Ndaj, duhet përkujdesje dhe natyrisht vizion që kualitetet të menaxhohen më mirë.

- Nuk mund të mohohet puna e mirë në infrastrukturën sportive të bërë nga qeveria gjatë viteve të fundit. Si paraqitet ajo për mundjen?

- Në periudhën kur kemi bërë ne sport nuk është se kishte kushte të mira, por kishte pasion dhe masivitet. Në Kukës për shembull aktivitetet bëheshin poshtë këmbëve të urës. Dua të them që kushtet në atë kohë linin për të dëshiruar. Vetëm Tirana paraqitej ndryshe, i plotësonte deri diku kushtet. Sot ka hapa përpara në këtë drejtim.

- Nëse do të kishit diçka në dorë për të realizuar një hap cilësor për të mirën e mundjes, çfarë rekomandoni?

- Prioritet duhet të jetë masiviteti, ai i sjell edhe rivalitetin edhe cilësinë. Në periudhën e rinisë time kishte klasa sportive në volejboll, basketboll etj, por mundja nuk ka pasur. Duhet palestra, duhet tapeti por duhet që çdo qytet të ketë një ekip mundjeje. Në fakt, këta që kanë drejtuar KOKSH-in, si presidenti i mëparshëm ashtu dhe i tanishmi, vijnë nga mundja, e njohin atë dhe e dinë si është më e mira.

- Ju keni jetuar ca kohë në SHBA dhe keni trajnuar atje. SHBA ka bërë progres me mundjen, cila është përvoja e fituar?

- In the USA, the popular style of wrestling is known, a special kind of style, different from the free and classic style that we know. I coached classical wrestling in Pennsylvania. We faced North Dakota and won first place. It is not true that there was no wrestling team here. On the contrary, we have had professional, certified trainers, but in the US it works differently. If you do a job and know how to do it, you are immediately engaged. They saw me doing this job and accepted me as a coach.

- Where do you currently live?

- I live in Tirana, of course. I try to be helpful. Life is a big fight where we have to throw away the bad and only the bad.

Interviewed by: Adriatik BALLA