BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu tells when the Albanian opposition will unite: PD today is at its weakest point in 32 years

Kreshnik Spahiu tells when the Albanian opposition will unite: PD today is at
x
BREAKING NEWS

The accident in Tirana, the police come out with the official reaction

The accident in Tirana, the police come out with the official reaction
x
BREAKING NEWS

Accident in Tirana, the bus full of passengers overturned

Accident in Tirana, the bus full of passengers overturned
x
BREAKING NEWS

May 14 elections/ Here are the DP candidates in 17 municipalities (NAMES)

May 14 elections/ Here are the DP candidates in 17 municipalities (NAMES)
x
BREAKING NEWS

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat and reacts harshly: Alibeaj is incompetent, they don't know how to work

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat
x
BREAKING NEWS

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area
x
BREAKING NEWS

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the discussion becomes clear

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the
x
BREAKING NEWS

Serious/ A person is found dead, the first details emerge

Serious/ A person is found dead, the first details emerge
x

Sport

Leonard Toska: The first time a barbell championship brings 140 athletes, but we need more quality

Leonard Toska: The first time a barbell championship brings 140 athletes, but we

Weightlifting is undoubtedly one of the most successful sports in Albania. Proven over the years with the large number of international medals, this sport has ranked Albania among the countries with the most success in weightlifting, a well-inherited sport with great potential. But this is not enough if one does not work intensively for the best. Weightlifting should also have financial support, skilled technical staff and long-term strategies from the line federation. However, the progress in this sport is evident as we have elite athletes and promising young people who are an excellent continuation of the great names of the Albanian flag. As if this was not enough, the girls' teams have recently been added which, despite the not so high level, show a positive tendency for good results in the future. There are problems and there will be, of course, but efforts to work and results have been made and are being made. Of course, the technical staff have the success of young talents in their hands, and in this context, "SOT" newspaper brings today the interview with the coach of Shtërmen and the National Weightlifting Team, Leonard Toska, who is enthusiastic about the future based on the potential of some talents.

- Weightlifting held the National Adult Championship a few days ago. There were echoes for some elements but the names are the same. Since you have experience as a coach and at the same time a technician of the representative team, we wanted your opinion on the level of this championship. What were his innovations?

- This was one of the weightlifting events for 2023, that is, a national championship for adults, where there were male and female participation and of course good results. For women, the event was won by Enkileda Carja from Elbasani, who broke three national records for the U-15 age group and one national record for the U-17 age group. Among the men, the winner was Erkand Qerimaj. Undoubtedly, what pleases us the most is the high turnout, significantly more than in previous years, a turnout that inspired enthusiasm and promise. In terms of level, I want to appreciate the performance of the young people, who had progress, but also the good performance of veteran athletes such as Qerimaj and Godelli, but also Ramadani, etc. The men's cup was won by Qerimaj, who won in the weight of 81 kg. In this competition, I would single out my athlete Ertjan Kofsha, who competed with the adults and took third place, with a qualitative and constantly increasing performance. I have to dwell a little on my team, Shtërmeni, with three athletes, but one did not appear because of his young age, while the other two had a quality performance and I am satisfied.

- Ju e vlerësoni pjesëmarrjen por harrojmë se niveli matet me rezultate. Si qëndrojnë këta dy elementë matës të sportit kur ballafaqohen me njëri-tjetrin?

- Në këtë kampionat kombëtar pati pjesëmarrje të plotë. Ishin prezent 140 sportistë, shifër që na jep shumë besim dhe na mbush me optimizëm. Jo të gjithë do të jenë kampionë e jo të gjithë pretendojnë medalje europiane e botërore, por ku ka masivitet rritet rivaliteti dhe rivaliteti prodhon cilësi në rezultate. Sa i takon numrit, mund të themi se ishte një pjesëmarrje rekord. Madje kjo ishte hera e parë që kishte një numër kaq të madh sportistesh femra të Elbasanit, Tiranës, Teutës, Partizanit etj, ekipe që garonin në kategorinë e të rriturave. Por kuptohet, tek femrat cilësia nuk është atje ku ne dëshirojmë, duhet ende punë të kapim rezultate të larta. Por, sërish e them, ka vend për optimizëm sepse ka dhe vajza që kanë rezultate premtuese, sikurse është rasti i Enkileda Carjes së klubit të Elbasanit.

- Sporti i një vendi ecën përpara kur ka politika afatgjata ndihmuese sportive, kur ka investim financiar dhe natyrisht edhe kuadro të zotë. Sa ndihen të motivuar sportistët pas këtij kampionati?

- Meqë pjesëmarrja e femrave në numër të madh ishte surprizë dhe rekord këtë herë, më duhet ta nis pikërisht nga vajzat dhe mund të them se federata shpërblen tre vendet e para. Kurse vendi i parë si fitues në çdo peshë, shpërblehet edhe sipas ligjit të ri që ka hyrë në zbatim e ku sportisti fitues i një gare përfiton 625 mijë lekë të vjetra. Këtë ia jep statusi i sportistit që është miratuar kohë më parë nga parlamenti.

- Përjashtuar Qerimajn, i cili është i afirmuar tashmë dhe dihen vlerat e tij, për çfarë tjetër duhet mbajtur mend ky kampionat?

- Qerimaj e ndonjë tjetër nuk janë surprizë si fitues në gara të tilla, pasi po flasim për sportistë elitarë, të afirmuar brenda e jashtë vendit. Por unë e përmenda dhe më lart, këtë vit në kampionat patëm shpërthimin e të rinjve. Rekordet i vendosën të rinjtë. Sigurisht që nuk ishin rekorde në kategorinë e të rriturve, por edhe pse ishte një kampionat kombëtar të rriturish, elementë të veçantë thyen rekorde për moshën e tyre.

- Çfarë objektivash keni për periudhën në vazhdim?

- Objektiva madhore, natyrisht, që do të thotë duam maksimumin dhe jam optimist se do t’ia dalim. Këtu flas për sportistët e mi të Shtërmenit e specifikisht për Ertjan Kofshën, i cili është fenomen i shtangës dhe djalosh që mund të arrijë shumë, në nivele botërore. Objektivi im parësor si trajner i tij është të fitojmë tri medalje ari në Kampionatin Europian për të rinj (U-20) që do të zhvillohet në Rumani më 25 qershor. Më pas do të tentojmë titullin në Kampionatin Botëror U-20 që do të zhvillohet në Meksikë në nëntor 2023. Kofsha është akoma pa mbushur 18 vjeç dhe rezultatet i ka të nivelit të kampionit kombëtar për të rritur. Sa i takon ekipit përfaqësues, talentja tek vajzat, Enkileda Carja, pesha 59 kg, do të testohet në Kampionatin Europian U-17 që do të zhvillohet në Tiranë nga 24 marsi e deri më 3 prill. Është një shans për vajzat që të tregojnë cilësitë e tyre dhe të mësohen me garat mëdha e serioze. Ky Europian U-17 do të jetë për meshkuj e femra dhe këtu do të aktivizojmë edhe Samuel Rrasën e Shtërmenit, që gjithashtu ka pretendime madhore në 67 kg. Në garë do të jenë edhe Flavio Allia i Tiranës, po në 67 kg, Antonino Mullisi i Vllaznisë së Shkodrës në 61 kg, si dhe Mariglen Kofsha i moshës U-14, i ekipit të Shtërmenit, në peshën 67 kg. Por e ritheksoj, objektivi im madhor si trajner është padyshim Europiani U-20 në qershor, ku me Kofshën synoj tri medalje ari. Rezultati i sportistit 155 kg në shkëputje dhe 185 kg në shtytje, janë dëshmi se ai mund t’ia dalë pa problem të fitojë titullin e parë europian për këtë moshë. Dhe në kampionatin kombëtar të zhvilluar së fundmi, gara e tij në peshën 81 kg ishte vërtet e bukur. Stërvitja jonë ka nisur pa humbur kohë, është intensive, me nga dy seanca në ditë dhe shpresojmë të kapim nivelin maksimal e të bëjmë më të mirën në garën e Europianit.

- Federata e Peshëngritjes ka përfituar nga fondi grant i shtetit një buxhet më të mirë se federatat e tjera. Sa do të ndikojë kjo në objektivat tuaja?

- Buxheti për federatën tonë është nga më të mëdhenjtë për federatat sportive, kjo është gjë e mirë, por edhe e justifikuar pasi ne kemi sportistë shumë cilësorë që sjellin medalje nga garat ndërkombëtare. Por ju siguroj që nuk mjafton. Duhet ende shumë më tepër, sepse ka grumbullime, ka aktivitete brenda e jashtë vendit, ka shpenzime të gjithëllojshme. Investojnë edhe bashkitë sigurisht, ka fjalë të mira nga institucionet, por për cilësinë dhe objektivat që ka ky sport, duhet shumë më tepër.

- Cilat janë garat më të rëndësishme për vitin 2023?

- Duke qenë se Tirana është zgjedhur kryeqytet europian i sportit për vitin 2023, ne presim të organizojmë disa aktivitete serioze europiane e më gjerë. Së afërmi do të nisë Kampionati Europian U-17 për meshkuj e femra (24 mars deri më 3 prill), po ashtu janë Lojërat Islamike, Kupa e Konfederatës. Më tej, gjatë vitit 2024, Shqipëria do të organizojë Kampionatin Botëror të të rinjve si dhe një Kupë bote për sportistët veteranë (Master). Shpresojmë që të bëjmë më të mirën jo vetëm për të rritur imazhin e sportit tonë në botë, por njëherësh të pretendojmë medalje nga aktivitetet. Sportistët e mi të Shtërmenit janë në formë dhe besojmë se do t’ia dalim që në muajt e ardhshëm të jemi përcaktues e medalistë në garat e moshës e të peshave konkrete. Rezultatet e deritanishme që kemi regjistruar në stërvitje dhe në garat e kontrollit janë vërtet premtuese. Mos harrojmë se sportistët janë ende poshtë moshës U-18, kështu që suksesi duket i garantuar.

Interviewed by: Adriatik BALLA