BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the list of Albanian UDB and KGB agents who took Bashkim Gazidede with him, why Ilir Meta and Kryemadhi abandoned the February 20 protest and the reason why SPAK is not putting Sali Berisha behind bars

Spartak Ngjela: Here is the list of Albanian UDB and KGB agents who took Bashkim
x
BREAKING NEWS

Here is the "bombshell" that Beqaj broke in SPAK about Ogerta Manastirliu, the "dark spot" for which the former minister is being investigated is revealed, the journalist reveals the behind-the-scenes, within a month the sterilization file goes to court

Here is the "bombshell" that Beqaj broke in SPAK about Ogerta
x
BREAKING NEWS

SPAK new scheme to fight corruption at high levels, this is the strategy that BKH agents will follow to investigate officials after Rama's order to "block" the doors of offices and institutions

SPAK new scheme to fight corruption at high levels, this is the strategy that
x
BREAKING NEWS

March 16 radical reform of Edi Rama in SP, changes of district leaders and strong movements in the government after Manastirliu's call to SPAK, Gonxhe "rising star" in the Socialist Party

March 16 radical reform of Edi Rama in SP, changes of district leaders and
x
BREAKING NEWS

Rinas airport will reach 10 million passengers within three years, flights also on transatlantic lines, says the director of "TIA" and reveals that "Kastrati Group" will invest 6 billion euros only in 2024

Rinas airport will reach 10 million passengers within three years, flights also
x
BREAKING NEWS

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and Croatian prosecutors who arrested Sanader to assist SPAK, a "big fish" is expected to be arrested

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and
x
BREAKING NEWS

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate, here are the reasons why the prime minister will leave and when he will leave the post

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate,
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are the 3 serious criminal offenses they have committed, details from the file are disclosed, how the "terror of the Italians" is being held in prison without the law 

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are
x

Sport

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education teacher

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

Wrestling has historically been a popular sport in Albania and the sporting quality in this discipline has been at a high level over the decades. In recent years, some quality wrestlers who have brought European and world medals to the country have received Albanian passports, but the core always remains Albanian. In classical wrestling, our country had provided a considerable experience of representation, and for this the credit goes to several clubs that had established authority among them Dinamo, the real school of many sports in Albania. Dinamov also has Indrit Sorra, who has practiced the beautiful and manly sport of wrestling for 15 years. He started wrestling by chance, with his friends, and was able to win positions of honor in cups and national championships, without giving up his education in sports and practicing the profession of coach and physical education, helping young people to exercise as a whole in the sports disciplines, since through sports health increases, negative vices are removed and a more active and healthier youth is undoubtedly formed. "SOT" newspaper interviewed technician and teacher Sorra about his career, but also to get opinions about wrestling today or future projects.

Who is Indrit Sorra?

Date of birth: 17.03.1987

Place of birth: Tirana

Career club: Dinamo

Style: Classic wrestling

Body weight: 58 to 86 kg

Record: Most matches won

Marital status: Married, has two children

Education: High

Profession: Physical Education Teacher

Experience: Participant in many courses and contribution to the community for youth sports

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- How did your career in sports start and why precisely with classical wrestling?

- I started the sport thanks to the company I had. It was a friend of mine who encouraged me to sign up and it happened when I was in the sixth grade. At first it was an entry without much fanfare, but sport has a quality that attracts you and I had a 15-year career in sports. Even my choice in classical wrestling was precisely because of the society that surrounded me, in fact I liked it more than freestyle wrestling. The latter was more messy, flailing with feet and hands, but the classic wrestling at the waist and above seemed more attractive to me.

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- Who are the coaches who have had an impact on you?

- Besnik Shehu was the only coach from the beginning to almost the end of my career. Some time at the end with another technician, but Shehu was my coach at Dinamo. His experience in this discipline, as an athlete and coach, has helped us a lot.

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- There were many well-known clubs in the capital, why did you choose Dinamo?

- Unë kam qenë që në vogëli tifoz me Dinamon, ndaj zgjedhja ishte e natyrshme. Plus që Dinamo në mundje në ato vite ishte klub i formuar mirë, me rezultate të larta dhe një emër të mirë në garat sportive. Gjatë kohës që ushtroja sport aktiv, Dinamo kishte mundës shumë cilësorë. Zgjedhja ime për Dinamon lidhej dhe me faktin se shokët e mi më të mirë ishin pjesë e këtij klubi.

- Ka shumë mundës që zotërojnë teknikë të lartë, kanë individualitet, sidomos në mundjen klasike. Po për ju, cilat kanë qenë armët më të forta?

- Krahëqafë, sikurse i themi ne në mundje, është një kapje në këtë sport, një lëvizje teknike, e cila është "vdekjeprurëse", dhe unë këtë teknikë e kam pasur timen, e zotëroja shumë mirë. Kundërshtarët e mi ma dinin këtë epërsi dhe kur përplaseshin me mua i ruheshin në maksimum kësaj lëvizjeje që bëja. Mendoj se ishte arma ime më e fortë gjatë dueleve në tapet.

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- Kur e keni ndjerë veten më keq?

- Ndodheshim në Vlorë, në kampionat, dhe përgatiteshim për të pasur sukses. Por për të ruajtur peshën mu desh të mbaja dietë të fortë dhe kjo zgjati një javë. Në të njëjtën kohë bënim përgatitje të fortë fizike. Kjo më solli dobësi dhe unë e humba ndeshjen. Gjatë përplasjes u preva fare, më kishin shteruar fuqitë dhe u duk sikur po më binte të fikët. Ishte nga momentet e vështira, por që u ndodh sportistëve.

- Cilën konsideroni si ndeshjen tuaj më të mirë?

- Ka ndodhur në Lezhë, në një duel final për peshën time, ku unë e nisa takimin jo si favorit. Stadiumi në fillim ishte kundër meje, por duke parë ndeshjen që bëra dhe nivelin e shfaqur, nisën të më duartrokitnin. Kjo është gjë e madhe për një sportist, të jep shumë krenari.

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- Ju jeni teknik mundjeje, por edhe mësues i edukimit fizik. Ç'ne që jeni lidhur me arsimin?

- E kam pasur ëndërr mësimdhënien dhe të ushtroja profesionin e mësuesit më dukej kompletim si sportist, trajner dhe edukues. Kjo më ka ndihmuar të përcjell tek fëmijët kulturën sportive dhe rëndësinë e saj. Jap mësim tek shkolla "Marie Logoreci" në Tiranë dhe bëra 9 vjet si mësues i edukimit fizik.

- Cili është misioni juaj në shkollë përveçse të jepni mësim?

- Shkolla ka në brendinë e saj fëmijë që kanë prirje të ndryshme dhe një mësues mund të dallojë talentin e fëmijëve dhe ta rekomandojë atë në disiplinën që i përshtatet. Brenda profesionit, jam përpjekur të seleksionoj fëmijët sipas prirjeve të tyre, duke i aktivizuar vazhdimisht në lojëra dhe aktivitete sportive brenda shkollës. Natyrisht, progresi i fëmijëve varet edhe nga hallka të tjera, si familja, infrastruktura, trajnimi etj.

- Cili është mendimi juaj për mundjen shqiptare sot?

- I see wrestling very well today, especially with a federation president like Sahit Prizreni, who was an elite athlete himself, and I am sure that he will take the presentation of our wrestling very high in international competitions. Before, investments in wrestling were few, but now it is increasing. We have received very high quality medals in freestyle wrestling, but I believe that classical wrestling will also bring us many successes.

- What projects do you have for the future?

- I would like to have my own gym, where I could gather as many young people as possible and train them in classical wrestling.

Interviewed by: Adriatik BALLA