BREAKING NEWS

Explosive with explosion in a hotel in Saranda, the first information is revealed

Explosive with explosion in a hotel in Saranda, the first information is
x
BREAKING NEWS

"It is a horror, only villas and palaces are built here", Brace bites Rama again for the cows

"It is a horror, only villas and palaces are built here", Brace bites
x
BREAKING NEWS

They manipulated the result of the April 25 elections in Elbasan, who are the CEAZ members who ended up in police custody

They manipulated the result of the April 25 elections in Elbasan, who are the
x
BREAKING NEWS

"The most horrific murder that could exist", the lawyer reveals new details from the barbaric execution of the 18-year-old by his partner and friend: I was horrified when I saw the autopsy report, Marigona was forced to use…

"The most horrific murder that could exist", the lawyer reveals new
x
BREAKING NEWS

8 people are arrested in Elbasan, falsified the results in the April 25 elections

8 people are arrested in Elbasan, falsified the results in the April 25
x
BREAKING NEWS

Serious accident in Pogradec, police hit 13-year-old and fled the scene, first details

Serious accident in Pogradec, police hit 13-year-old and fled the scene, first
x
BREAKING NEWS

Fieri shakes / A man is found without signs of life by the river

Fieri shakes / A man is found without signs of life by the river
x
BREAKING NEWS

Over 500 infected and one loss of life, the Ministry of Health shows how the situation with COVID is in Albania

Over 500 infected and one loss of life, the Ministry of Health shows how the
x

Sport

Gjergj Ruli: Izmir Smajlaj was injured in office, appeal to institutions to help him operate

Gjergj Ruli: Izmir Smajlaj was injured in office, appeal to institutions to help

A few years ago he would become the first Albanian to raise the Albanian flag in Belgrade as European champion. He did this after winning the title in the long jump, overcoming 8 meters. For years he has made Albanians proud with his sporting achievements, winning many Balkan and European trophies, but a bad moment comes for him, as he breaks the ligaments and has to face challenges, operate and believe in recovery therapy but for many months torture. It is about the athlete Izmir Smajlaj who was injured two days ago in Shkodra, during the Albanian Cup competitions. The athlete tore the ligaments in his left knee and will need surgery. Such a specialized operation in Albania can not be done, while the institutions have not yet reflected to give the necessary support. This is because athletes do not have a status like the military. In this case, the athlete is like the military, he was injured in the "war", and must be supported to operate abroad. With tears in his eyes, the coach of Izmir Smajlaj, Gjergj Ruli, says for the newspaper "SOT" that the operation is costly, unaffordable by the athlete, but he demands that these elite athletes enjoy the right to receive such a service on the basis of a law, the same as the military. "He was killed on duty, there is an urgent need for surgery. "Veliaj and Ylli have offered us help, but we want the reflection of the government, of everyone", says Ruli. says for the newspaper "SOT" that the operation is costly, unaffordable by the athlete, but he demands that these elite athletes enjoy the right to receive such a service on the basis of a law, the same as the military. "He was killed on duty, there is an urgent need for surgery. "Veliaj and Ylli have offered us help, but we want the reflection of the government, of everyone", says Ruli. says for the newspaper "SOT" that the operation is costly, unaffordable by the athlete, but he demands that these elite athletes enjoy the right to receive such a service on the basis of a law, the same as the military. "He was killed on duty, there is an urgent need for surgery. "Veliaj and Ylli have offered us help, but we want the reflection of the government, of everyone", says Ruli.

- Your athlete was injured during the Albanian Cup competitions in Shkodra. You have asked for urgent help from the institutions for the operation of the athlete. Why is a special treatment required?

This is not about an injury anyway, but a rupture of the ligaments, while the athlete has to go through the operation phase and then recovery therapy, which will take time, in my view over a year. In the case of my athlete Izmir Smajlaj, the demise of the military serves as a comparison. The athlete was also injured in the line of duty, he was in official activity. I have called on the institutions to help the athlete, I am not doing it for myself. I did this as his coach, as a man who has been associated with athletics for 50 years, as a federation president yes and yes, but also as a citizen of this country. We are not talking about any athlete, but about a champion, about the athlete who raised the Albanian flag in the middle of Belgrade in a European championship.

- Did the athlete receive the hospital medical service after the injury?

Më vjen keq ta them por është anormale që sportisti të shkojë në spital e të mos i bëhet rezonanca magnetike. Kjo na ndodhi në Shkodër, për procedura skandaloze të protokollit (duhet të caktosh radhë), ç’ka na detyroi të vijmë në Tiranë e të bëjmë rezonancën, nga ku mësuam për dëmtimin e rëndë. E pranoj që nuk është faji i shtetit që u dëmtua sportisti, por ama është dhe kjo tjetra që sportisti u dëmtua në garë zyrtare. Harrohet kaq lehtë sakrifica që bën një sportist, e veçmas një sportist elitar. Unë insistoj që të trajtohet me urdhër të posaçëm, njëlloj sikur të ishte ushtarak, pasi uniformë mban dhe ky e për flamurin lufton edhe ky sportist. Jam tej mase i emocionuar, i prekur për këtë që ndodhi, më vjen shumë keq për Izmir Smajlajn, sportistin tim, sepse ky atlet meriton shumë më tepër për atë që i ka dhënë vendit.

-Si trajner i sportistit, çfarë kërkon?

Unë kërkon mbështetjen e të gjithëve. Të ndërgjegjësohen të gjithë, duke nisur nga kryeministri Edi Rama i pari e deri tek i fundit. Ta vënë dorën në zemër. Duhet të kuptojnë që në sport ndodhin dëmtime, njëlloj si ushtari në luftë. I tillë si ushtari është edhe sportisti, në shi e në acar, në të ftohtë e në të nxehtë. Nëse nuk konceptohet në këtë formë atëherë ne i fyejmë sportistët. Dhe këtu është fjala për Izmir Smajlajn, kampion e rekordmen kombëtar, kampion i shumëfishtë i Ballkanit, kampion i Europës, një nga sportistët më të mëdhenj që ka nxjerrë Shqipëria. Ky është sportist elitar e jo rrugaç që ta lëmë rrugëve. Prandaj kërkoj ndërgjegjësim dhe bashkëpunim, sepse çështja e sigurimit të sportistit/ve duhet marrë seriozisht. Sporti ka edhe dëmtime dhe ne s’mund t’i lëmë sportistët e dëmtuar të përfundojnë rrugëve e të mbartin dëmin e tyre të vetëm, pa mbështetjen e askujt. Kjo nuk duhet të ndodhë.

- A ka pasur reflektim në këtë drejtim?

Kryebashkiaku Erjon Veliaj po bën të pamundurën që ta çojmë në operacion jashtë vendit, por edhe të kalojë fazën e rehabilitimit. Mos harroni, kjo që na ngjau ne mund t’i ndodhë kujtdo. Kemi edhe mbështetjen e kreut të KOKSH-it Fidel Ylli, por duhet mbështetje e të gjithëve. Ajo që dua është të ndryshojë statusi për sportistin, pra të ketë siguracion për dëmtimet, sepse kështu marrim në qafë sportistët. Duhet ta dinë të gjithë se në sport ka edhe dëmtime. Sot u dëmtua Smajlaj, nesër mund të dëmtohet Calja, Gega e ndonjë sportist tjetër elitar. Sot më ra halli mua, por nesër mund të të bjerë edhe ty. U dëmtua një police në detyrë kohë më parë, nga një shashkë që u hodh nga protestuesit. Policja u dërgua për kurim jashtë vendit, pasi ishte me uniformë dhe në detyrë. Edhe sportisti im është me uniformë dhe në detyrë, paçka se në këtë rast detyra është gara e kërcimit së gjati në një aktivitet atletike. Në thelb është e njëjta gjë, policja dëmtoi dorën, kurse sportisti im ka këputur ligamentet.

Gjergj Ruli: Izmir Smajlaj was injured in office, appeal to institutions to help

- Na flisni për shkallën e dëmtimit. Për çfarë flasin mjekët?

Shkalla e dëmtimit është e përcaktuar nga rezonanca magnetike që bëmë në Spitalin Amerikan (3). Ka këputje të ligamenteve dhe mjeku e ka bërë të qartë se ka nevojë të operohet, por ky operim duhet bërë nga mjekë të specializuar jashtë vendit, sepse është një dëmtim që trajtohet vetëm në disa qendra të specializuara në Europë. Italia ka dy të tilla, në Parma dhe në Romë. Shqipëria nuk e bën dot këtë operacion. Në qendrat italiane operohen e rehabilitohen sportistë të atletikës, skiatorë etj, pasi është e specializuar për këto raste.

- Sa kushton operacioni?

Vetëm operacioni kushton deri në 12 mijë euro, por sportisti duhet të bëjë atje edhe fazën e rikuperimit, plus qëndrimi për fizioterapi etj, pra kërkohet një kosto jo e vogël, gjë që nuk kemi mundësinë ta bëjmë këtu. Po të kishte Shqipëria kushtet do ta bënim këtu operacionin dhe s’ishte nevoja të shkonim gjetkë, por nuk bëhet dot këtu. Më vjen keq ta them por në Shkodër s’i bënë as rezonancën, se u dashka protokoll, por kemi ardhur në Tiranë dhe e kemi bërë në një spital privat në orën 12 e gjysmë të natës.

- A ka shanse sportisti të rikthehet në garat e atletikës? Nëse po, kur?

This year there is no chance of him returning to racing. We are talking about an injury that will take time to heal. Our goal is to operate and make an effective rehabilitation phase, to be ready for the 2023 races and secure participation in the 2024 Paris Olympics. Therefore, let's take this athlete to the operating room. It is in our honor as institutions, but also as a society to do so. This athlete has shed sweat for the national flag and has honored it. I have been training it all winter, but during a jump it slips and damages my leg quite badly. It's a bad moment, but it's all about the athlete's future. He needs our support today more than ever. Please, everyone, support it!