BREAKING NEWS

The well-known meteorologist warns of drastic weather changes: Here's what will happen to the temperatures in the next 5 days

The well-known meteorologist warns of drastic weather changes: Here's what
x
BREAKING NEWS

"There is still hope!", Albania 'smashes' Israel's gate, Uzuni performs a real magic (VIDEO)

"There is still hope!", Albania 'smashes' Israel's
x
BREAKING NEWS

"Witnesses can be killed"/ What Ervin Karamuço is warning: The scenarios are very scary, I hope they don't happen

"Witnesses can be killed"/ What Ervin Karamuço is warning: The
x
BREAKING NEWS

What are they looking for? Police forces shield Vlora

What are they looking for? Police forces shield Vlora
x
BREAKING NEWS

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What has happened in the last 24 hours

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What
x
BREAKING NEWS

"The Third World War has already started", the well-known Russian figure sounds the alarm: Nuclear catastrophe...

"The Third World War has already started", the well-known Russian
x
BREAKING NEWS

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again, this is how much fuel will be sold

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again,
x
BREAKING NEWS

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that special prosecutors and BKH agents are cooperating with 20 joint investigative teams from EU countries

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that
x

Sport

Eglantina Kalemi: Enkileda Carje's success in the European Championship, proof that you can reach the top with hard work and sweat

Eglantina Kalemi: Enkileda Carje's success in the European Championship,

The Albanian weightlifter continues to record excellent results in the inter-community level and for this proof is the last success achieved by a 15-year-old girl, Enkileda Carja, in the body weight of 55 kg in the European Championship of this age that is taking place in Poland. She won three bronze medals, proving herself to be a promising athlete who can ensure the continuity of our barbell in the women's category. In order to analyze this susjkes and the echo of the result, but also the expectations of the athlete in the long term, as well as the achievements and problems of weightlifting, "SOT" newspaper interviewed the coach of the athlete Carja, Eglantina Kalemin, who thus becomes the first female coach in weightlifting which marks success in the country and abroad. For Kalem, you don't become a great athlete with 1 year of work, but for several years.

- Is the athlete's result the same as the one that appeared in training?

-In this activity, Enkileda Carja managed to lift 69 kg in the deadlift style and 83 kg in the push with a total of 152 kg where she also set three national records for U-15 and U-17 in body weight up to 55 kg. The best result in the gym, the athlete's weight is 75 kg with 85 with a total of 160 kg. The first debut in the international arena and the first emotions are understandable.

Eglantina Kalemi: Enkileda Carje's success in the European Championship,

- A technical opinion about the athlete's race, that is, the efficiency of the tests, how does the truth stand?

- Sportistja merrte pjesë për herë të parë në një aktivitet ndërkombëtar konkurrenca ishte e madhe, si pasojë pati dhe shumë emocione që dashje pa dashje bënë që disa probleme teknike të na penalizonin gjatë garimit në të dy stilet.Mbasi të pushojmë për disa ditë do të ulemi me sportisten dhe do analizojmëgarën e zhvilluar në Poloni dhe do nxjerrim konkluzionet tona për të përmirësuar si anën teknike dhe atë fizike për të bërë më mirë në të ardhmen në aktivitetet e tjera.

- Si e ka pritur vetë sportistja këtë sukses?A ishte ajo e bindur se do ta kapte podiumin në këtë Europian?

- Enkileda është pjesë e peshëngritjes prej 5 vitesh, që në moshën 9-vjeçare dhe është mundi dhe djersa e këtyre viteve që në ishim të bindura që të dyja që do të paraqiteshim shumë mirë në këtëdebutim të parë të Enkiledës në arenën ndërkombëtare dhe Enkileda do të hipte në podium.

- Sportistja ka një nivel të mirë për moshën, pra premtuese, por cili aktivitet tjetër ndërkombëtar besoni se mund të vërë në provëaftësinë e saj?

- E drejtë, sportistja qysh në ditën e parë që ka ardhur në palestër është trajtuar nga ana ime si një vajzë, një sportiste e nivelit të lartë, nisur nga të gjithë komponentët kyç të saj për këtë sport,arritjet graduale si në performancë dhe në fizik.Aktivitete të rëndësishme për sportisten janë Botërori U-17 që zhvillohet në prill 2023 në Shqipëri dhe Europiani U-15 më 2023 qëakoma nuk është vendosur shteti organizator.Sportistja do tëmarrë pjesë dhe në aktivitete të tjera ndërkombëtare si Europiani U-20 dhe U-23 që zhvillohet në tetor në Shqipëri apo dhe “Open Bosnia” në nëntor si dhe të tjerë aktivitete për 2023. Por  thjesht do tëmarrë pjesë pa ndonjë pretendim kjo dhe për shkak të diferencës së madhe në moshë dhe rezultatit.

- Kujt ia dedikoni këtë sukses?

- Suksesin në radhë të parë ja dedikoj 100% punës time si trajnere me sportisten.Ja dedikoj Enkiledës që si një vajzë shembullore që stërvitet rregullisht dhe gjithashtu familjes time që më mbështesin dhe kanë pranuar që 3-4 orë unë t’i dedikohem seancave stërvitore dhe të jem larg tyre.Nuk dua të lë pa përmendur dhe Bashkinë Elbasan dhe Klubin Sportiv Elbasan që japin kontributin e tyre për të na mbështetur.

- Sa i përket peshës trupore, ju si trajnere ku mendoni se do ta poziciononi në të ardhmen?

- Enkileda është në fazën e zhvillimit dhe ?do 3 muaj ne bëjmë matje antropometrike dhe shikoj ndryshim në lartësinë e shtatit dhe si pasojë do tëkemi dhe ndryshim të peshës trupore. Kjo ishte gara e fundit që ajo garon në 55kg peshë trupore. Nëgarat e tjera për këtë vit, përfshi dhe Europianin U-20 dhe “Open Bosnja”  do të pozicionohet në peshën trupore 59 kg e në të ardhmen 64kg.

- Cilat janë avantazhet e sportistes tuaj, pra kush janë armët e forta të saj në këtë sport?

- Enkileda ka marrë një edukatë të çeliktë pune. Arma e saj më e fortëështë kjo: “është shumë punëtore”, po punove arrihet ?do gjë. Ajo deri këtu ka ardhur falë punës rigoroze.

- A keni sportiste të tjerë të rinj që mund të arrijnë në nivele të larta ndërkombëtare?

-Unë vajzat i rekrutoj nga shkollat 9-vje?are dhe të mesme dhe palestra nuk rri asnjëherë bosh pavarësisht se viijnë provojnëpër muaj apo dhe vite dhe më pas largohen për arsye të ndryshme, por një nga elementet që po punoj paralelisht me Enkileden është Kamela Koçi, një vajzë 17-vje?are me perspektivë, aktualisht Kampione e Shqipërisë.

- Pas këtij suksesi, çfarë do tu kërkoni institucioneve në aspektin mbështetës?

- Aktualisht ne mbështetemi vetëm nga Bashkia Elbasan. Pas këtij Evropiani shpresoj që dhe institucione të tjera apo dhe sponsorë të kthejnë vëmendjen dhe nga sportistet e reja, sepse një sportist i nivelit ndërkombëtar nuk bëhesh për 1 vit por duhen vite mundim dhe djersë për të arritur nivele të larta dhe çdo talent nëShqipëri duhet mbeshtetur në kohë që të motivohet akoma më tepër.Mos harroni që shumica e talenteve vijnë nga familjet e varfra dhe financat janë jetike për ushqimin dhe zhvillimin e një talenti. Enkileda 14-vjeçare i ka duart me kallo është shembulli më i mirë i sakrificës që bën një talent dhe mesazhi që përcjell tek të gjithë moshatarët e saj është një vajzë dhe nxënëse model dhe një sportiste shumë e mirë.

- Lastly, does the sportswoman benefit from any monetary value for this success based on VKM? Is it meant to motivate him in this direction?

- As for the 2021 VKM, the athlete, thanks to the recent changes from the Ministry of Education and Sports, will receive a reward for the three medals she won and the calculation will be made according to table 1 and point 6 of the VKM.

Eglantina Kalemi: Enkileda Carje's success in the European Championship,