BREAKING NEWS

Who are the 10 candidates that remain in the race to win the "Golden Ball" (List)

Who are the 10 candidates that remain in the race to win the "Golden
x
BREAKING NEWS

A former deputy, Pashko Ujka, was shot in the back

A former deputy, Pashko Ujka, was shot in the back
x
BREAKING NEWS

Pashko Ujka in serious condition, his family members are asking for blood

Pashko Ujka in serious condition, his family members are asking for blood
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela speaks with names, warns of "bomb" arrests at very high levels of Albanian politics: The blow that Sali Berisha will receive soon ...

Spartak Ngjela speaks with names, warns of "bomb" arrests at very high
x
BREAKING NEWS

Fatos Klosi: Meta is following Berisha's game due to bargaining, they have nothing to lose and they want the leader of the opposition, after December 11 there is a risk of a clash

Fatos Klosi: Meta is following Berisha's game due to bargaining, they have
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu publishes the photo of Lulzim Basha and makes the unexpected comment: In the cemetery with ...

Kreshnik Spahiu publishes the photo of Lulzim Basha and makes the unexpected
x
BREAKING NEWS

Fatos Tarifa detonates the "bomb": Ilir Meta introduced corruption, 40 percent of the budget went to his pocket, he transported the money in bags

Fatos Tarifa detonates the "bomb": Ilir Meta introduced corruption, 40
x
BREAKING NEWS

Prime Minister Rama congratulates November 29 and publishes video with fantastic views from the completion of the giant project: It will become an important connecting corridor East-West

Prime Minister Rama congratulates November 29 and publishes video with fantastic
x

Shëndeti

Find out what fruits and vegetables you should consume in November

Find out what fruits and vegetables you should consume in November

From the red beets of the Maliq area to the excellent mushrooms that grow in the wild in Tropoja. And how to sweeten a little, some tangerines and citrus from Xarra, Borshi or Saranda make November a love in itself.

Red
Beetroot Beetroot not only has a beautiful appearance, as they have a strong red color that shines like nothing else, but it also has a great combination of sweet and earthy. If you fall into the category of those who do not put beets in your mouth, you do well to reconsider it as it also has a lot of nutritional value. In Albania, the area that stands out for the production of beets in the country, is that of Maliq.

How to choose them
Choose beets that are heavier in size and make sure there are no cracks in the skin. We tell you that if sold with the tail part, the green part is an indicator of freshness and can be cooked very quickly. They are really delicious - do not overlook them.

How to store
Place in the refrigerator in a hermetically sealed plastic bag.

Additional Tips
Wrap the beets in aluminum foil and place in the oven at 400 degrees and leave until soft enough to be easily cut with a knife. Allow to cool and the skin will fall off very easily.

Cabbage
Rich in vitamins C and K, cabbage is a super food for preventing free radicals. Eating more cabbage helps you reduce your risk of breast cancer and colon and prostate cancer. Plus new studies have shown that eating this type of vegetable helps to keep the immune system in super shape. The best cabbages are from the Lushnja area, which is also known for the largest cabbage production in the country.

Si t’i zgjidhni
Zgjidhni lakër që ka ngjyrë të fortë dhe sigurohuni që gjethet të jenë të mbyllura fort dhe lakra të jetë e fortë.

Si t’i ruani
Mbajini të mbyllur në frigorifer në qese plastike të izoluara mirë.

Këshilla shtesë
Ka disa mënyra për ta gatuar lakrën. Ajo tradicionale që kanë gatuar gjithnjë mamatë tona, duke e zier, por edhe në sallatë. Ju tregojmë një mënyrë tjetër, sanduiçin tuaj të preferuar në vend të bukës mund ta mbështillni me një fletë lakër. Do të merrni vitaminat dhe do të keni një shije të veçantë.

Mandarina Këto fruta të vogla janë gjithë shije dhe lëng dhe i përkasin familjes së agrumeve së bashku me portokallet. Mandarinat e Xarrës, Borshit, Sarandës na japin një shije aq të ëmbël që na bëjnë të besojmë se vera nuk ka mbaruar edhe pse jemi në nëntor.

Si t’i zgjidhni
Shihni për mandarina që kanë ngjyrë të fortë dhe janë gjithashtu të forta. AgroWeb.org ju këshillon se nëse shiten me gjithë gjethe, sigurohuni që gjethet të jenë të freskëta.

Si t’i ruani
Duke qenë se lëkura e tyre është e hollë, mandarina është një agrume që mund të futet në frigorifer në qese plastike të izoluara mirë.

Këshilla shtesë
Ka disa varietete mandarinash, ku disa prej tyre janë pa fara. Por edhe në rast kur kanë fara, janë aq të shijshme dhe të ëmbla sa askush nuk i vë re.

Perimet me rrënjë
Përveç karrotës, ka dhe shumë perime të tjera me rrënjë që janë të shkëlqyera. Një nga ato është dhe preshi i gatuar në gjellë, byrek apo i shtuar në sallatë.

Si t’i zgjidhni
Zgjidhini ato që janë të forta, pa pjesë të buta. Kujdesuni që veçanërisht koka dhe bishtat e preshit në veçanti të jenë të gjelbra dhe të freskëta.

Si t’i ruani
Ruajini në një qese plastike në frigorifer.

Këshilla shtesë
Preshi gjithashtu është i ëmbël, por jo aq sa karrota, por e pasurojnë shumë mirë njëra tjetrën.

Ullinj
Është një nga pemët më të përmendura në librat e shenjtë, ndërkohë që fruti i tij është krejt shpirti i shijes mesdhetare. Ulliri është konsideruar dhe si simbol i paqes, jetës dhe pjellorisë dhe ka formëzuar peisazhin e Shqipërisë. Kultivarët “Kalinjot”, “Kokërr Madhi i Beratit”, “Bardhi Tiranes”, “Kryps Elbasani”, “Mixan” dhe “Himara” zënë 85% të prodhimit në vend dhe janë të një cilësie shumë të lartë.

Si t’i zgjidhni
Ullinjtë jeshilë zakonisht mblidhen në fillim të sezonit, ndërsa ullinjtë e zinj vilen në nëntor-dhjetor dhe janë më të butë dhe me më shumë tul.

How to store
Olives should be relatively strong and never scratched or damaged. To preserve them it is advisable to add a few slices of lemon and turn them occasionally so that they do not rot. Do not keep them closed, as it is better to have air. November is one of the most significant months of the year for the range of products it brings. Be sure to enjoy it to the fullest.