BREAKING NEWS

Turkish media criticizes Albanian government: American hospital the main source of funding for the Gulenists, Rama gave hemodialysis

Turkish media criticizes Albanian government: American hospital the main source
x
BREAKING NEWS

"God hold your hand" / Klodiana Lala reveals what is happening in this city of Albania and raises the alarm: Fathers are being killed in ...

"God hold your hand" / Klodiana Lala reveals what is happening in this
x
BREAKING NEWS

Black in Albanian cinematography! The famous actor passed away at the age of 70

Black in Albanian cinematography! The famous actor passed away at the age of 70
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania / Over 1000 infected, 8 victims registered in the last 24 hours

Covid-19 in Albania / Over 1000 infected, 8 victims registered in the last 24
x
BREAKING NEWS

Ardian and Florenc Çapjas right wing executed with firearms in Belgium

Ardian and Florenc Çapjas right wing executed with firearms in Belgium
x
BREAKING NEWS

34-year-old Albanian executed in Ekudor by bullets (NAME)

34-year-old Albanian executed in Ekudor by bullets (NAME)
x
BREAKING NEWS

After the closing of the schools, Minister Evis Kushi comes out with the important announcement for the parents

After the closing of the schools, Minister Evis Kushi comes out with the
x
BREAKING NEWS

"It is happening now at ...", Kreshnik Spahiu publishes the photo of Ilir Meta that is being distributed quickly and says bluntly: He has gone for fur!

"It is happening now at ...", Kreshnik Spahiu publishes the photo of
x

Shëndeti

The newest variant of the coronavirus, why is it considered a concern?

The newest variant of the coronavirus, why is it considered a concern?

Authorities in some parts of the world have reacted with alarm to the new variant of the coronavirus identified in South Africa, as the European Union, the United Kingdom and India are among the countries that have announced travel restrictions as scientists try to understand if this mutation resists vaccines.

When and where was this variant identified?

Scientists have identified a small number of cases with variant B.1.1.529 on November 23, in some samples taken on November 14-16.

On November 24, South African scientists informed the government that they were concerned by what they had seen and asked the World Health Organization to form a technical group to assess the evolution of the virus.

This state has identified about 100 cases with this variant, mainly in Gauteng province.

Has anything else been identified?

South African scientists have said early signs from laboratories indicate that the virus has spread rapidly in Gauteng and may be present in eight other provinces.

The daily infection rate almost doubled on November 25, to 2,465.

The Institute for Infectious Diseases in South Africa has not attributed the increase to this variant, although local scientists suspect that is the reason.

Botswana has identified four cases, all foreigners who arrived there on a diplomatic mission and have now fled the country.

One case has been reported in Hong Kong, another in South Africa and other cases in Israel that have returned to Malawi.

In PCR tests, this variant is easily distinguished from the Delta, which so far has been the dominant variant in the world.

Why are scientists worried?

All viruses - including coronavirus - change over time. Most changes have little or no impact on their properties.

However, some changes can affect how easily a virus spreads, how severe it is, and how effective vaccines are.

Mirëpo, varianti i ri është thënë se ka më shumë se 30 mutacione në proteinën që viruset e shfrytëzojnë për të hyrë në qelizat e njeriut, kanë thënë zyrtarët shëndetësorë në Mbretërinë e Bashkuar.

Numri i mutacioneve është dyfish më i madh në krahasim me ato që ka Delta, çka e bën këtë virus shumë më ndryshe prej virusit origjinal, për të cilin është raportuar fillimisht në Vuhan të Kinës dhe për të cilin janë krijuar vaksina.

Shkencëtarët e Afrikës së Jugut kanë thënë se disa mutacione janë të lidhura me rezistencë ndaj antitrupave neutralizues dhe përhapje më të madhe, mirëpo të tjerët kanë thënë se nuk i kanë të qarta ndikimet e mundshme, andaj ende nuk ka një fjalë të fundit.

Këshilltarja e Agjencisë për Siguri Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, Susan Hopkins, ka thënë për radion e transmetuesit britanik, BBC, se disa mutacione nuk janë parë më herët, andaj nuk dihet cili mund të jetë efekti i tyre.

Për këtë arsye, ky po konsiderohet si varianti më kompleks që është parë deri tani.

Në testimet tjera pritet të kuptohet nëse ai transmetohet më shpejt, është më infektues apo nëse iu reziston vaksinave.

Maria van Kerkhove nga Organizata Botërore e Shëndetësisë ka thënë se puna për të kuptuar më shumë për këtë variant, do të marrë disa javë.

Në të njëjtën kohë, vaksinat vazhdojnë të jenë arma kyçe për ta luftuar këtë virus.

Zyrtarët në Afrikën e Jugut kanë thënë se të infektuarit nuk kanë raportuar për simptoma të pazakonshme dhe sikurse me variantet tjera, disa persona kanë qenë pa simptoma.

Çfarë ka thënë OBSH-ja?

The United Nations Health Agency will decide whether to declare the virus of interest or concern.

It is possible that later this variant will get a Greek name, like the other variants.

So far the WHO has identified four variants of the coronavirus, Alpha, Beta, Gamma and Delta.

Two other variants of interest are Lambda, identified in Peru, in December 2020, and Mu, identified in Colombia, in January this year.