BREAKING NEWS

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with criminal groups to destroy his enemies, Idajet Beqiri reveals the hard details and reveals the serious incident in which Monika Kryemadhi was also implicated

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with
x
BREAKING NEWS

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and Izet Haxhi, from the murder of Azem Hajdar, the order to eliminate a minister, to refuge in Turkey

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and
x
BREAKING NEWS

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the details from the file that hides the politicians who served the Security and the failure of the Yugoslav plan to eliminate Ramiz Ali, here is the last "bombastic" confession of B...

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the
x
BREAKING NEWS

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with Duman to hit high officials, tracing dirty money, bank accounts and seizure of assets, this is how the British will fill with additional materials the scorching files that will...

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with
x
BREAKING NEWS

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project in collaboration with Sali Berisha against SPAK and independent institutions contains

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the supporters of Sali Berisha, Shehu, Noka and Sula against the commission of Edi Rama

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the
x
BREAKING NEWS

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes into force, the working hours will be 09:00 to 15:30, there will also be bonuses, here are the categories that benefit

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the Rama-Berisha bargains with the criminal amnesty, this is how the corrupt were released and the "coup" that was done to SPAK

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the
x

Shëndeti

Why do we feel as if we fall from a height when we sleep!

Why do we feel as if we fall from a height when we sleep!

You wake up suddenly in the middle of the night, almost jumping out of bed because you feel like you're falling from a height. You experience a shake, but you don't understand what happened. If any of this sounds familiar, don't worry, you've most likely experienced what scientists know as a hypnagogic or hypnotic trick.

Hypnosis tossing and falling

Ndërsa vetëdija largohet nga trupat tanë kur bie në gjumë, truri fillon të punojë ndryshe nga sa jemi zgjuar. Gjatë këtij tranzicioni nga zgjimi në gjumë, mund të ndodhë diçka e njohur si hile hipnike. Një hov hipnik është lëvizja e papritur që i ngjan një dridhjeje, ajo ndjenjë që kemi kur diçka na frikëson papritur.

Kjo lëvizje e çuditshme është rezultat i një spazma mioklonike, një shtrëngimi i papritur dhe i pavullnetshëm i një muskul ose një grupi muskujsh që mund të ndodhë vetëm ose në rend, me ose pa një model. Hiccups, për shembull, janë një formë tjetër shumë e zakonshme e spazmave mioklonike.

Hedhjet hipnikë zakonisht përbëhen nga një tkurrje e vetme dhe shoqërohen me një ndjesi të rënies, fillimin e një ëndrre (qoftë vizive ose dëgjimore), ose një halucinacioni të gjallë hipnagogjik (prodhuar kur personi po bie në gjumë).

Çfarë e shkakton atë ndjenjë

Hedhjet hipnike zakonisht ndodhin kur një person po bie në gjumë. Është e zakonshme që këto dridhje të shkaktojnë konfuzion kur fillon gjumi dhe nëse po ëndërrojmë apo jo. Megjithëse shkaku i tyre nuk është shumë i qartë dhe informacioni në dispozicion është i kufizuar, shkencëtarët besojnë se këto mund të jenë disa arsye:

Aktiviteti fizik: Ushtrimi shumë afër kohës së gjumit mund të stimulojë shumë trupin tuaj dhe e bën atë shumë të vështirë për të fjetur herët.

Ankthi dhe stresi: Shkuarja për të fjetur me shumë shqetësime në mendje mund ta mbajë trurin tuaj aktiv më gjatë sesa nevojitet, gjë që nga ana tjetër mund të bëjë që ai të dërgojë sinjale paralajmëruese edhe kur trupi po fle.

Kafeina dhe stimuluesit e tjerë: Këto dhe produkte të tjera stimuluese ndikojnë në aftësinë e trupit për të fjetur natyrshëm dhe për të bërë një gjumë të thellë natën.

Çrregullime të tjera të gjumit dhe zakone të këqija të gjumit gjithashtu mund të lidhen me këto spazma.

Përveç këtyre shkaqeve të mundshme, ekziston një tjetër teori interesante me një perspektivë evolucionare që shpjegon pse ndodh. Sipas hulumtimit nga Universiteti i Kolorados, këto përjetime mund të jenë një refleks arkaik që ndodh kur relaksimi natyror i muskujve gjatë gjumit interpretohet gabimisht nga truri si një rrezik për të rënë nga pema.