BREAKING NEWS

The law of strategic investments, Agron Shehaj reveals who are investing in the Albanian coast: Rama must be accountable to the citizens

The law of strategic investments, Agron Shehaj reveals who are investing in the
x
BREAKING NEWS

Video / "You are supporting Russia, are you really that stupid or not?", Anonymous 'declares war' on Serbia: We do not forget and we do not forgive, wait for us!

Video / "You are supporting Russia, are you really that stupid or
x
BREAKING NEWS

The judge who is in charge of the fate of the Democratic Party is appointed (NAME)

The judge who is in charge of the fate of the Democratic Party is appointed
x
BREAKING NEWS

The Albanian deputy is sentenced to prison

The Albanian deputy is sentenced to prison
x
BREAKING NEWS

Vladimir Putin warns again, threatens Europe: He will pay ...

Vladimir Putin warns again, threatens Europe: He will pay ...
x
BREAKING NEWS

Deputy Minister of Finance whitewashes the latest data / 32 names on the radar, asset control starts: What will the special unit verify

Deputy Minister of Finance whitewashes the latest data / 32 names on the radar,
x
BREAKING NEWS

Government final decision / New water supply map unveiled, here is what will happen with water prices

Government final decision / New water supply map unveiled, here is what will
x
BREAKING NEWS

The strong clash between the two DPs continues, the Court of Appeals reacts and clarifies the decision. Here's what is expected to happen today

The strong clash between the two DPs continues, the Court of Appeals reacts and
x

Shëndeti

A treasure trove for cancer prevention / Pomegranate or orange juice? Dietetics reveals which people suffering from cancer should choose

A treasure trove for cancer prevention / Pomegranate or orange juice? Dietetics

Are all squeezed fruit juices healthy in terms of cancer prevention? Not necessarily all…

One of the most widespread and consumed juices in the world is that of squeezed orange. In recent years, this fluid has been blamed for some connection to the emergence of melanoma skin cancer, one of the most dangerous and aggressive cancers, which starts with a mole and after reaching a certain size of only 4mm (something that for any other type the tumor would be too small), leads to the death of the individual at a rate of 50% within 10 years.

All studies show that the incidence of melanoma is constantly increasing, specifically in developed countries and in the United States it has doubled.

It has long been believed that this situation is related to sun exposure in childhood. And there is no doubt that this fact stands, especially the exposure of children from 11 a.m. to 4 p.m.

But over time, science has shown that staying in the sun alone can not be the cause. For the simple fact that sun exposure is a very old factor and does not correspond to any change in the frequency of melanoma, so the increase of melanoma is not justified only by sunlight.

Orange juice and melanoma

In 2010, the University of Tennessee in Memphis, published a very interesting study, which blames the consumption of squeezed orange juice for this epidemic. It is true that orange juice is very rich in "fukumarina" and "psoralene" - highly carcinogenic substances for the skin in the presence of the sun.

Moreover, according to the same scientists, it is found that there is a parallel between the consumption of orange juice and the frequency of melanoma. Consumption of more than one glass of orange juice per day was found to be associated with higher risk of skin cancer.

Then, should not we drink orange juice?

We would not say, but ama, people with a predisposition to skin cancer, such as those with light skin color or redness, those with sky blue or green eyes, those who burn very easily in the sun instead of tanning, those who have many moles or those who have a family member who has been affected by melanoma, do well not to overdo it with orange juice, until science concludes otherwise, says Blerina Bombaj.

Pomegranate juice, magic!

E gjithë kjo kategori njerëzish që përshkrova më lart, bën mirë të preferojë një tjetër lëng “shpëtimtar”, lëngun e shegës. Shumë studime tregojnë se konsumi i bollshëm i lëngut të shegës mund të ngadalësojë zhvillimin e kancerit të prostatës dhe të nxisë “vetëvrasjen” e qelizës – një proces i cili vetëshkatërron qelizat kanceroze, duke penguar veprimtarinë e faktorëve të rritjes, e cila në shumë raste duket të shkojë krah për krah me zhvillimin kanceroz.

Në të njëjtën mënyrë, lëngu i shegës vepron pozitivisht në rastin e kancerit të lidhur me hormone si p.sh. kanceri i gjirit, duke penguar aromatazën-enzimen kyç në prodhimin me tepri të estrogjenit.

Shega është shumë e pasur me antioksidantë, sidomos lëngu i saj dhe lëkura. Veprimtaria antioksiduese e lëngut të shegës është 4 herë më e fuqishme se ajo e verës së kuqe apo çajit jeshil.

Lëngu i shegës pengon shumimin e qelizave kanceroze të zorrës së trashë (në laborator), nga 30% – 100%. Konsumi nga goja i lëngut të shegës, nga minj eksperimental tek të cilët është shkaktuar kancer i mushkërive, rezulton në ulje të masës tumorale me një përqindje prej 66%, pas një terapie 6 mujore.

Është shumë e qartë, ky frut është një thesar në parandalimin e kancerit, e vërtetuar kjo tashmë edhe me studime në njerëz. Konsumi i këtij fruti dhe veçanërishti lëngut të tij ka përfitime të jashtëzakonshme për shëndetin.

A vlejnë lëngjet e gatshëm të shegës?

In fact, here we have an exception to the rule that processed foods lose their value. The processing required to obtain pomegranate juice industrially adds to it skin antioxidants, and as a result, ready-made pomegranate juices sold in markets have even more antioxidants than the juice we squeeze ourselves.