BREAKING NEWS

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are investigating the complete file of "McGonigal" in cooperation with the FBI, from letters and information with American intelligence, to the interrogation in complete secrecy in New York

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are
x
BREAKING NEWS

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the government after the departure of Edi Rama, what is expected to happen on December 8, the socialists in anxiety

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the
x
BREAKING NEWS

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues not to implement the court's decision, the third rejection of BKH agents is expected

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA" file, here's what's happening inside SPAK, Romeo Kara reveals the sensational behind-the-scenes

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA"
x
BREAKING NEWS

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up the file on the 'Berisha' family, I show you one of DASH's evidence in its 'non-grata' file and Argita's role using Jamarbër Malltezi in corruption and enrichment through power

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up
x
BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x

Shëndeti

Beware that they can be fatal! Blurred vision and forgetfulness, learn about 5 serious warning signs of a brain tumor

Beware that they can be fatal! Blurred vision and forgetfulness, learn about 5

Common symptoms of brain tumors include headaches, seizures and nausea. But there are other less well-known signs that can warn of this serious disease.

Brain tumors kill more children and adults under the age of 40 than any other cancer, according to the brain tumor research charity. MailOnline reveals five strange warning signs of a brain tumour.

Loss of interest in hobbies

A sudden loss of interest in your favorite hobby can be a warning sign of a brain tumor. According to The Brain Tumor Charity, one in three people with a brain tumor experience a personality change of some kind.

This can be in the form of losing interest in a hobby. When a tumor grows in the brain, it can put pressure on the healthy cells around it. If it develops in the frontal lobe, the area that controls emotions, personality and behavior, you may start to act strangely.

A tumor on the pituitary gland can also cause personality changes such as depression and anxiety, says the charity Brain Tumor Research.

Dr Karen Noble, director of policy, research and innovation at Brain Tumor Research, said: "Brain tumors near the pituitary gland can cause some of the most surprising symptoms, such as extreme changes in personality, weight and physical size, or delayed puberty. This is due to the tumor affecting the hormone levels that the gland produces.

But it's important to catch these symptoms early.

Only 40 percent of brain cancer patients live more than a year after diagnosis, and only 20 percent survive five years, the data suggest.

Extreme growth spurts

Tumoret që prekin gjëndrrën e hipofizës gjithashtu, në raste të rralla, mund të shkaktojnë rritje ekstreme tek të rriturit si dhe tek fëmijët. Disa tumore që prekin gjëndrrën e hipofizës prodhojnë hormone, sipas Cancer Research. Ky prodhim i hormoneve mund të shkaktojë rritje tek të rinjtë. Por këto rritje nuk janë vetëm tek fëmijët, ato mund të ndodhin edhe tek të rriturit.

Kjo rritje e pazakontë në madhësi mund të shkaktojë rritjen e duarve, këmbëve apo edhe nofullës së poshtme te të rriturit, thonë ekspertët.

Dr Noble tha: Zbulimi i hershëm dhe trajtimi mund të shmangë komplikimet më vonë. Megjithatë tumoret e trurit shpesh diagnostikohen gabimisht, gjë që mund ta vonojë këtë. Ka mbi 120 lloje të ndryshme të tumorit të trurit dhe simptomat janë të shumta dhe të ndryshme, në varësi të vendit ku ndodhet tumori në tru.

Harresa

Harrimi i kryerjes së detyrave të përditshme si mbyllja e derës dhe fikja e furrës shpesh shihen si shenja dalluese të Alzheimerit. Por harresa mund të jetë gjithashtu një shenjë e një tumori në tru.

Për shkak se shumë zona të trurit punojnë për të ruajtur dhe kujtuar lloje të ndryshme kujtimesh, është e vështirë të përcaktohet se si tumoret e ndryshme të trurit do të ndikojnë në kujtesën e njerëzve, sipas The Brain Tumor Charity. Organizata bamirëse shpjegon se harresa ka më shumë gjasa të përjetohet nëse tumori është në lobet frontale ose temporale të trurit, ku ruhen kujtimet.

Rreth një në dy njerëz përjetojnë vështirësi në kujtesë të shkaktuar nga një tumor i trurit, por kjo mund të shkaktohet edhe nga trajtimi i tij. Rënia e aftësisë mendore dhe konfuzioni janë gjithashtu simptoma të një tumori të trurit në këtë pjesë të trurit. Ekspertët paralajmërojnë se këto simptoma mund të vijnë dhe të ikin fillimisht përpara se të përkeqësohen.

Pamje e turbullt

Pamja e paqartë ose shikimi që vjen dhe shkon, edhe kur mbani syze, mund të jetë një shenjë e një tumori në tru. Nëse tumori i trurit ushtron presion mbi nervin optik, shikimi juaj mund të ndikohet në mënyrë drastike, thonë ekspertët.

Ju madje mund të vini re se mund të bëheni më të ngathët dhe të përplaseni me objekte të tjera, veçanërisht nëse e humbni shikimin nga cepat e syve. Vizioni i paqartë, format lundruese dhe vizioni i tunelit mund të jenë gjithashtu shenja të një tumori të trurit, sipas Cancer Research. Përveç shikimit të paqartë ose të dyfishtë, ju gjithashtu mund të përjetoni shikim të turbullt që shkaktohet nga kollitja, teshtitja apo edhe thjesht nga përkulja.

Megjithatë, këto simptoma të lidhura me sytë dhe shikimin, nëse shfaqen papritur, mund të shkaktohen gjithashtu nga një mpiksje gjaku ose meningjiti, kështu që shoqata bamirëse Brain Tumor Research rekomandon që të kërkoni urgjentisht këshilla mjekësore.

“Testet e rregullta të syve ndonjëherë mund të zbulojnë problemet e syve që tregojnë praninë e një tumori të trurit përpara se ndonjë simptomë të bëhet e dukshme”, u shpreh Dr Noble.

Dëgjimi i zërave

Zërat haluçinues dhe dëgjimi i tingujve të rastësishëm ndonjëherë mund të tregojnë një gjendje të shëndetit mendor. Por mund të jetë edhe një tumor i trurit. Halucinacionet dëgjimore, siç njihen, mund të shkaktohen nga tumoret e trurit që janë kancerogjene dhe beninje.

Këto halucinacione mund të ndodhin nëse tumori ndodhet në lobin temporal, pjesa e trurit që përpunon zërin, kupton gjuhën dhe kodon kujtesën. Mund të ndodhë gjithashtu nëse tumori shtypet kundër një nervi që dërgon sinjale nga veshi në tru. Një tumor këtu mund të shkaktojë gjithashtu vështirësi në dëgjim dhe të folur, sipas Cancer Research.

Dr Nobel said: Devastatingly, as well as all this uncertainty, those diagnosed with a brain tumor also usually face a very bleak prognosis. Only 12 percent of patients live more than five years.