BREAKING NEWS

The broken Rama-Vu?i?-Grenell-Thaçi negotiations for the sale of the North have set fire to the Kosovo issue and the Albanian lands

The broken Rama-Vu?i?-Grenell-Thaçi negotiations for the sale of the
x
BREAKING NEWS

SPAK deposes Fatmir Mediu, requests for 90 defense witnesses drops, GJKKO summons Shkëlzen Berisha and 71 prosecution witnesses for the "Gërdec" affair

SPAK deposes Fatmir Mediu, requests for 90 defense witnesses drops, GJKKO
x
BREAKING NEWS

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is what the "key" witness of the Gërdec tragedy is expected to say

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is
x
BREAKING NEWS

SPAK is not separated from Saimir Tahir, the former minister's property is under investigation after signals from foreign services

SPAK is not separated from Saimir Tahir, the former minister's property is
x
BREAKING NEWS

SPAK files on "EncroChat" and "Sky" interceptions with criminals, Balla warns of "earthquakes" in the State Police

SPAK files on "EncroChat" and "Sky" interceptions with
x
BREAKING NEWS

The anti-American Berisha-Bardhi squad collapses, the number of deputies' participation drops, the desertion from the political action of the former General Secretary of the DP begins

The anti-American Berisha-Bardhi squad collapses, the number of deputies'
x
BREAKING NEWS

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of Kosovo, here is the document that breaks down the sensational behind-the-scenes

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of
x
BREAKING NEWS

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements from the program are scheduled until 2025

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements
x

Shëndeti

Consume as much as possible, here are the rare health properties of Albanian blueberries

Consume as much as possible, here are the rare health properties of Albanian

Blueberries are sweet, nutritious and very healthy. These small fruits do so much good for our body and mind. Blueberry helps the brain and heart, protects the eyes and skin.

In Albania, blueberries grow widely wild in the northern regions of the country. However, the blueberries of Tropoja, Kukës and Puka find it easier to market in Kosovo and Montenegro and from there they are then distributed to the European markets, than to go down to Tirana or any other city in the country.

The reason why blueberries cannot reach the crossroads and every city in the country is the lack of cold rooms to keep the blueberries fresh. The journey of several hours in ordinary vehicles would be the end of the freshness of the northern Albanian blueberries.

Antioxidants found in blueberries, especially those that grow wild in Albanian lands, are so strong that they are capable of neutralizing free radicals that are associated with the development of some cardiovascular or tumor diseases.

With no fat and only 84 calories per cup, blueberries are high in fiber to keep you full for longer. Only a few blueberries meet the daily need for fiber. In addition, blueberries are an excellent source of manganese, which plays a major role in converting carbohydrates and fats into energy.

Blueberries also contain a lot of vitamin C, which helps in the formation of collagen and helps to have healthy gums. Blueberries, along with strawberries, are also thought to have a very positive impact on reducing the risk of heart disease in women.

AgroWeb has prepared a list of the best values ??of blueberries:

They are low in calories, but very nutritious
Blueberry is a small purple-blue fruit. Cranberries are small, about 5-16 millimeters in diameter, and have a small crown on top. They are among the berries with the greatest nutritional value. A 1 cup (148 grams) of blueberries contains; Fiber 4 grams, 24% of the daily needs for Vitamin C, 36% of the needs for Vitamin K, 25% of the daily needs for manganese. They have 85% water in their composition.

Janë mbreti i ushqimeve antioksidante
Ato kanë kapacitetin më të lartë antioksidant ndër të gjitha frutat dhe perimet që konsumojmë zakonisht. Flavonoidët e gjendur tek boronicat janë përbërësi më i mirë antioksdant. Është vërtetuar se këta përbërës rrisin nivelin antioksidues brenda trupit.

Ulin dëmtimin e ADN-së, duke ndihmuar në mbrojtjen kundër plakjes dhe ndaj tumoreve
Dëmtimi i ADN-së është pjesë e jetës së përditshme. Thuhet se kjo ndodh dhjetra mijëra herë në ditë, në çdo qelizë të trupit. Dëmtimi i ADN-së është pjesë e arsyes që ne plakemi dhe ky dëmtim luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjeve tumorale.

Për shkak se boronicat kanë sasi të mëdha antioksidantësh, ato ndihmojnë të neutralizohen disa nga radikalet e lira që shkaktojnë dëmtimin e ADN-së tonë.

Në një studim që zgjati 4 javë, 168 pjesëmarrës pinë 1 litër përzierje të boronicës me lëng molle, çdo ditë. Ne fund të studimit, dëmtimi oksidativ i ADN-së, për shkak të radikaleve të lira, u reduktua me 20%.

Mbrojnë kolesterolin në gjak
Dëmtimi oksidativ nuk ndodh vetëm në qelizat tona dhe në ADN. Ky dëmtim është gjithashtu problematik kur lipoproteina (kolesteroli “i keq”) oksidohet.

Në fakt, oksidimi i kolesterolit të keq ndikon shumë në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. 50 gramë boronica në ditë shërbyen për të ulur oksidimin e kolesterolit me 27% në disa pjesëmarrës të shëndoshë, pas një periudhe prej tetë javësh.

Antioksidantët përbërës të boronicave, duket se kanë ndikime pozitive në funksionimin e trurit duke vonuar edhe rënien e funksioneve të tij të lidhura me moshën.

Ulin presionin e gjakut
Në një studim, individë me rrezik të lartë për sëmundje të zemrës vërejtën një ulje 4-6% të presionit të gjakut (tensionit të lartë), pas konsumimit të 50 gramë boronica në ditë, për tetë javë.

Ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës
Është e rëndësishme të kuptohet se kur flasim për ulje të rrezikut përmes konsumit të boronicave, flasim për faktorët e rrezikut, jo për sëmundjet aktuale. Në një studim të vitit 2013, 93,600 infermierë konsumuan shumë antocinisis (antioksidantë kryesorë që gjenden te boronica) duke ulur me 32% rrezikun për atak të zemrës.

Ndihmojnë në funksionimin e trurit dhe në përmirësimin e kujtesës
Antioksidantët përbërës të boronicave duket se kanë ndikime pozitive në funksionimin e trurit duke vonuar edhe rënien e funksioneve të tij të lidhura me moshën.

Një studim që zgjati gjashtë vjet, ku morën pjesë 16,010 të moshuar vërtetoi se boronicat dhe luleshtrydhet vonuan plakjen me deri 2.5 vjet.

Kanë efekt anti-diabetik
Boronicat kanë shumë më pak sheqer krahasuar me frutat e tjera. Një kupë përmban vetëm 15 gramë sheqer natyral, aq sa një mollë e vogël apo një portokall.

Blueberry ingredients help fight urinary infections
Blueberries contain substances that can prevent the lining of the bladder from various bacteria. These ingredients are useful in preventing urinary tract infections.

Help reduce post-workout muscle damage
Exercising hard on the body can lead to muscle soreness and fatigue. This is driven in part by inflammation and oxidative stress in muscle tissue. It's clear that blueberries are incredibly healthy.

The consumption of blueberries can reduce the damage that occurs at the molecular level, minimizing pain and reducing the decrease in muscle performance.

The fact that they are delicious, beautifully colored and can be enjoyed both fresh and frozen makes them even better.