BREAKING NEWS

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison 'hugging his father'

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison
x
BREAKING NEWS

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how the 36-year-old was ambushed, suspected of...

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how
x
BREAKING NEWS

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power" Vangjeli warns of a 'storm' in PD and PL: This is the only way for the opposition to triumph

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power"
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela makes a strong statement and reveals why he is threatening Ilir Meta: Here is what is expected to happen during the months of September-October

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the temperatures at the weekend

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the
x
BREAKING NEWS

 "Golden Passports" and the warning of Brussels, comes the strong reaction of the head of the American Chamber of Commerce, severely criticizes the Government

 "Golden Passports" and the warning of Brussels, comes the strong
x
BREAKING NEWS

Bujar Çela: The USA, our biggest partner in contributing to justice reform, here are the initiatives that the Socialist Party has in hand that will bring new developments in Albanian politics

Bujar Çela: The USA, our biggest partner in contributing to justice
x

Shëndeti

Consume as often as possible / Fights problems with constipation, diabetes and depression, the health benefits of this plant are tremendous

Consume as often as possible / Fights problems with constipation, diabetes and

One of the oldest plants known to mankind, the healing and healthy properties of basil have been the most prized knowledge all over the world. Basil is revered for its strong medicinal and healing properties. We can still see basil plants outside many Indian families, even outside of closed urban dwellings. Sacred basil is offered to the gods in prasad form. Some say that it is forbidden to chew the holy leaves of basil;

There are important botanical differences in different types of basil plants. Different types of basil include: sweet basil, lemon basil, Italian or curly basil, sacred basil, Thai basil and leafy basil. The smell and aroma of basil vary in the concentration of volatile essential oils present in the herb. Cinnamate, citronellol, geraniol, linalool, pinene and terpineol are some of the oils you can find in all types of basil. And it is the presence of these oils that primarily affect the medicinal benefits of basil leaves

Basil leaves are used in a variety of culinary preparations. In addition to aroma, this culinary spice is said to preserve and improve the properties of food. For healthy intestines with stronger immunity, the benefits of basil leaves are plentiful. Here are some you may not have known.

Benefits of Basil Leaves You Should Know:

 Good for digestion

According to the book, 'Healing Foods' by DK Publishing, basil can facilitate optimal digestion. "Basil strengthens the digestive and nervous systems and can be a good remedy for headaches and insomnia," the book says. Eugenol present in the leaves provides anti-inflammatory action in the digestive tract. Basil helps balance the acid within the body and restores the proper pH level of the body.

Anti-inflammatory

Basil and its strong anti-inflammatory properties can try to cure a variety of diseases and disorders. Powerful essential oils, including eugenol, citronellol, and linalool, help reduce inflammation through their enzyme-blocking enzymes. The anti-inflammatory properties of basil can help reduce the risk of heart disease, rheumatoid arthritis and inflammatory bowel conditions. Consumption of basil can relieve fever, headache, sore throat, cold, cough, flu.

Fights free radical activity

Sipas librit ‘Healing Foods’, barra e kuzhinës përmban një gamë antioksidantësh natyralë, të cilët mund të ndihmojnë në mbrojtjen e indeve të trupit nga dëmtimet e radikaleve të lira. Radikalët e lirë janë atome të paqëndrueshme. Për t’u bërë e qëndrueshme, ata marrin elektronet nga atome të tjera dhe formojnë zinxhirë. Këto zinxhirë të radikaleve të lira shkaktojnë stres oksidativ në trup dhe shkaktojnë më shumë dëme në qeliza. Për të reduktuar stresin oksidativ në trup, duhet të rritet marrja e antioksidantëve. Borziliku përmban dy antioksidantë të rëndësishëm flavonoid të tretshëm në ujë, të njohura si orientin dhe viceninare. Këto antioksidantë të fuqishëm forcojnë sistemin imunitar, mbrojnë strukturën qelizore, ADN-në dhe efektet e vonesës të plakjes së lëkurës.

Përfitimet e lëkurës

Vaji i fuqishëm Borzilik ndihmon në pastrimin e lëkurës nga brenda. Pastrues i shkëlqyer i lëkurës është i përsosur për ata me lëkurë të yndyrëshme. Gjithashtu ndihmon në heqjen e papastërtive dhe papastërtive që bllokojnë poret. Aplikoni një maskë në fytyrën tuaj dhe lëreni për 20 minuta. Lajeni me ujë të ftohtë. Vetitë e forta anti-inflamatore dhe antimikrobike të borzilokut do të ndihmonin në parandalimin e formimit të akneve.

Lufton Depresionin

Vaj esencial I Borzilikut mund të ndihmojë në menaxhimin e depresionit dhe ankthit gjithashtu. Barra besohet të stimulojë neurotransmetuesit që rregullojnë hormonet përgjegjëse për nxitjen e lumturisë dhe energjisë. Borzilogu konsiderohet si adaptogen i fuqishëm ose një agjent anti-stres. Pronat e saj anti-inflamatore dhe imunitare ndihmojnë në menaxhimin e stresit.

Menaxhimi i diabetit

Konsumi i borzilikut mund të rezultojë në lirimin e ngadaltë të sheqerit në gjak, që është shumë thelbësor për diabetikët. Kjo barishte ka ngarkesë shumë të ulët glikemike. Vaj esencial i pranishëm në borzilik gjithashtu ndihmon në reduktimin e niveleve të triglicerideve dhe kolesterolit, i cili është një faktor i vazhdueshëm i rrezikut në mesin e diabetikëve.

Mbështet funksionimin e mëlçisë dhe ndihmon në detoksifikimin e trupit

Vetitë e fuqishme të detoksit të borzilokut mund të bëjnë mrekulli për shëndetin tuaj të mëlçisë. Mëlçia është një organ shumë thelbësor për trupin, pasi ajo luan një rol vendimtar në metabolizmin. Borziloku mund të ndihmojë në parandalimin e krijimit të yndyrës në mëlçi dhe për të mbajtur mëlçinë tuaj të shëndetshme.

Nxitja e zorrëve të shëndetshme

Basil also helps restore the body's natural pH levels and nourishes healthy bacteria within the intestinal microflora. A healthy intestinal flora boosts immunity and promotes healthy digestion.

Heals a upset stomach

Volatile basil essential oil is seen as a traditional remedy to treat a variety of stomach problems in addition to indigestion. Consumption of basil can help reduce bloating and water retention. It can also stimulate the loss of appetite and can also cure acid reflux.

Now that you are interested in the many benefits of basil leaves, make sure you do your best with this culinary herb in your regular diet.