BREAKING NEWS

Elections / 'War' in PD and CEC, Ilirjan Celibashi 'sinks' Sali Berisha, the last details are revealed

Elections / 'War' in PD and CEC, Ilirjan Celibashi 'sinks'
x
BREAKING NEWS

The former football player of the National Team, Armand Duka, is passing away. I give the TRAGIC news: A personality with many values ??that we will all miss!

The former football player of the National Team, Armand Duka, is passing away. I
x
BREAKING NEWS

"They left the brain of the head", Kreshnik Spahiu publishes to Ilir Meta the video that is breaking the network

"They left the brain of the head", Kreshnik Spahiu publishes to Ilir
x
BREAKING NEWS

This is the city in our country that wakes up all frozen! Temperatures drop to -18 degrees Celsius

This is the city in our country that wakes up all frozen! Temperatures drop to
x
BREAKING NEWS

PD MP Luciano Boci in mourning, shares the sad news: Shine in paradise my friend, my good friend and colleague!

PD MP Luciano Boci in mourning, shares the sad news: Shine in paradise my
x
BREAKING NEWS

Temperatures below zero and are expected to go -17 degrees accompanied by heavy snowfall, Rama in the early hours of the morning makes the important announcement and brings out images of what is happening in the country

Temperatures below zero and are expected to go -17 degrees accompanied by heavy
x
BREAKING NEWS

The event that shocked Albania / Artan Hoxha publishes the photos and comes out with the strong statement: The real martyrs are you, tomorrow I will ...

The event that shocked Albania / Artan Hoxha publishes the photos and comes out
x
BREAKING NEWS

Shkëlqim Hajdari reveals the details of the investigation for "January 21": The FBI found out that the Guard shot to kill, how the file and the police-prosecutor conflict were blocked

Shkëlqim Hajdari reveals the details of the investigation for "January
x

Shëndeti

Easily found everywhere! This fat molecule favors the spread of cancer, increases the likelihood of metastasis formation

Easily found everywhere! This fat molecule favors the spread of cancer,

Metastases remain the leading cause of death for cancer patients and the palmitic acid found in palm oil increases the likelihood of metastasis formation.

The suspicion seems to have been confirmed: Researchers at the Institute for Biomedical Research (IRB) in Barcelona have shown that a fat molecule in palm oil, called palmitic acid, alters the cancer genome and increases the chances of cancer spreads.

Cancer metastases remain the leading cause of death for cancer patients because so far most metastatic cancer patients can only be treated but not cured. Metastases are estimated to be responsible for 90% of all cancer deaths - about 9 million deaths a year worldwide.

According to results now published in the journal Nature, palmitic acid in palm oil induces metastases in oral cancer and melanoma skin cancer in rats. Other fatty acids such as oleic acid (abundant in olive oil) and linoleic acid (in flaxseed) did not show this effect.

According to results now published in the journal Nature, palmitic acid in palm oil induces metastases in oral cancer and melanoma skin cancer in rats. Other fatty acids such as oleic acid (abundant in olive oil) and linoleic acid (in flaxseed) did not show this effect.

Cells
"memory" markers The authors have also identified some "memory" markers that remain in tumor cells. They modify the cells in such a way that even months after exposure to palmitic acid they retain a greater ability to metastasize.

But not only palmitic acid in palm oil seems to promote the spread of cancer. Researchers from Barcelona discovered in 2016, that metastatic tumor cells are equipped with a fat-sensitive receptor.

The CD36 protein supplies cancer cells with the food they need to survive far from the real tumor. This effect of CD36 has already been proven for ovarian, bladder and lung cancer.

Studimi synon zhvillimin e një terapie
Sipas dr. Helen Rippon, drejtore ekzekutive e Worldwide Cancer Research, rezultatet e fundit të studimit në Barcelonë janë “një zbulim i madh për të kuptuar raportin midis dietës dhe kancerit, dhe për më tepër për ta përdorur këtë dije për zhvillimin e kurave të reja për kancerin”.

Me perspektivën e një terapie të mundshme, Profesor Salvador Aznar-Benitah, drejtues i lartë i grupit në IRB Barcelona dhe autori kryesor i studimit, thotë se “është shumë herët për të përcaktuar se çfarë ushqimi mund të hanë pacientët me kancer metastatik për të ngadalësuar procesin e metastatizimit. Bazuar në rezultatet tona mund të mendohet se një dietë e varfër në acid palmitik mund të ngadalësojë procesin e metastatizmit, por nevojiten më shumë kërkime.”

Sa i dëmshëm është vaji i palmës?
Dyshohet prej kohësh se vaji i palmës është i përfshirë në zhvillimin e diabetit, sëmundjeve vaskulare dhe kancerit, në radhë të parë për shkak të përqindjes së lartë të acideve yndyrore të ngopura. Përveç kësaj substanca kancerogjene mund të lindin gjatë përpunimit të tij industrial. Nëse vaji i palmës nxehet shumë, formohen estere të acideve yndyrore 3-MCPD dhe estere të acideve yndyrore glicidol, të cilët Instituti gjerman për Vlerësimin e Rrezikut (BfR) i klasifikon si kancerogjenë.

Por vaji i palmës gjendet akoma në çipsa, çokollata dhe bonbone, në biskota, në margarinë, në ushqimet për fëmijë dhe ushqimet e gatshme. Ai gjendet edhe në detergjentë dhe kozmetikë, në sapunë dhe qirinj. Sepse vaji i palmës është shumë më i lirë se vaji i lulediellit.

But anyone wishing to give up palm oil can easily find alternative products without palm oil. This benefits not only health but also the environment, because to create palm oil plantations tropical forests or other habitats that need to be protected are often destroyed./DW