BREAKING NEWS

"You lied to half of the people of Kosovo", says the analyst known to Kreshnik Spahiu

"You lied to half of the people of Kosovo", says the analyst known to
x
BREAKING NEWS

"Are you serious?" The debate between the guests on the live show flares up badly: Rest, don't be the loudmouth

"Are you serious?" The debate between the guests on the live show
x
BREAKING NEWS

Tensions escalate, Serbs provoke KFOR troops and detonate Molotov cocktails at the border

Tensions escalate, Serbs provoke KFOR troops and detonate Molotov cocktails at
x
BREAKING NEWS

"The people who shoot are..."/ The security expert comes out with a strong statement: Serbia's main objective is the undoing of Kosovo

"The people who shoot are..."/ The security expert comes out with a
x
BREAKING NEWS

"Kurti plays with 5 goals", Kreshnik Spahiu reacts with harsh tones to the Prime Minister of Kosovo, this is the scheme he is using in the tense situation in the North

"Kurti plays with 5 goals", Kreshnik Spahiu reacts with harsh tones to
x
BREAKING NEWS

He accidentally fell from the building where he worked, the 62-year-old man who lost his life in Saranda is identified (photo)

He accidentally fell from the building where he worked, the 62-year-old man who
x
BREAKING NEWS

The expert on security issues reveals the main reason: This is why the US was forced to take strong measures against Kosovo

The expert on security issues reveals the main reason: This is why the US was
x
BREAKING NEWS

What happened? The Director of Water and Sewerage is accompanied to the police (name)

What happened? The Director of Water and Sewerage is accompanied to the police
x

Shëndeti

Have you ever thought about it? These are the organs without which man can continue to live

Have you ever thought about it? These are the organs without which man can

The human body contains 78 organs. At least, this is the most widely accepted figure. But we know that not all of them are absolutely necessary. For example, many people continue to wonder what appendicitis is for, especially when some studies have suggested that you might be better off without it. So what is the absolute minimum number of organs the body needs? Which parts can we remove without fear, and which can we lose with little medical intervention?

Appendicitis


In most people, appendicitis is a small strip of tissue that sits at the end of the intestine, taking care of its own well-being and not doing much for the overall functioning of the body. But if it becomes inflamed, it can quickly cause a health emergency.

This is a common problem, especially in children and young people. The causes for this are not well understood, so there is no way to prevent it. Fortunately, appendicitis belongs to the category of organs that we have the luxury of losing, so the most common treatment for it is simply to remove it.

almonds


Tonsils and adenoids – a connected area of ??tissue at the back of the nose – can sometimes cause breathing problems during sleep. Doctors in some cases recommend their removal, more often in children. Almonds play a role in the immune system. Removing the tonsils does not always solve the problem of chronic throat infections. So there is still debate as to whether or not this intervention is a good option for children.

Kidneys and liver

A part of the liver – the left lobe in children and the right lobe in adults – is included in the same category as the kidney. You can donate these organs to someone else and continue to live normally. In Britain, almost 30 per cent of kidney transplants are from living donors, compared with around 3 per cent of liver transplants.

Gall bladder

Ajo ka një funksion: është një organ që ruan biliaren, lëndën për të cilën mëlçia juaj ka nevojë që të punojë. Por sistemi tretës mund të funksionojë edhe pa të. Gurët në tëmth dhe problemet që shkaktojnë ato mund të jenë shumë të dhimbshëm. Ndaj shpeshherë rekomandohet heqja e plotë e këtij organi.

Organet riprodhuese

Ndërsa është padyshim e mundur të mbijetosh pa organet riprodhuese mashkullore apo femërore, efektet e heqjes së tyre ndryshojnë. Për shembull, një grua që nuk dëshiron të ketë fëmijë biologjikë, ose më shumë sesa ka tashmë, mund t’i hiqet uterusi (mitra) pa ndonjë efekt të dukshëm. Mbajtja e të paktën një vezoreje, nënkupton vazhdimin e ciklit normal hormonal edhe pse menstruacionet do të ndalen. Por heqja e të dy vezoreve do ta futë një grua në menopauzë të menjëhershme.

Tek meshkujt, testikujt mund të hiqen në mënyrë kirurgjikale me një procedurë të quajtur orkidektomi. Nëse duhet të hiqet vetëm një nga testikujt, si për shembull në rastin e kancerit në to, nuk cënohet funksioni seksual dhe fertiliteti. Pra, kjo varet vërtet nga rrethanat individuale.

Mushkëritë

Është e vërtetë që ashtu si me veshkat, njeriu mund të jetojë pa njërën nga mushkëritë. Dhe një ndër shembujt më të famshëm së fundmi është Papa Françesku. Por ndërsa një veshkë mund të bëjë punën e të dyjave njerëzit që kanë hequr njërën nga mushkërië, mund të presin të rifitojnë 70 për qind të funksionit të tyre të mëparshëm. Kjo nënkupton se mund të mos jesh në gjendje të ushtrohesh fizikisht si më parë, dhe se në përgjithësi duhet t’i merrni gjërat pak më ngadalë.

Shpretka

Një nga rolet kryesore të këtij organi është të mbrojë sistemin imunitar. Ndaj heqja e saj e bën dikë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve serioze. Prandaj njerëzit rekomandohen të marrin antibiotikë për periudha të gjata kohore, të vaksinohen rregullisht, të kenë kujdes nga pickimi i rriqrave dhe burimet e tjera të sëmundjes.

Pankreasi

Ndërsa teknikisht mund të mbijetoni pa të, pasojat e heqjes së pankreasit mund të ndryshojnë jetën. Mund të kryhet një pankreatektomi e pjesshme ose totale, përgjithësisht në një përpjekje për të trajtuar kancerin e pankreasit ose sëmundje të tjera të rënda të pankreasit.

Për shkak se pankreasi është vendi ku prodhohet insulina, heqja e tij e menjëhershme shkakton diabetin. Pacientët duhet të injektojnë insulinë për pjesën tjetër të jetës së tyre, si dhe të marrin enzima tretëse zëvendësuese që trupi i tyre nuk është më në gjendje t’i prodhojë pa pankreas. Do të nevojiten ndryshime thelbësore në stilin e jetës, por me këto është e mundur të mbijetoni edhe pas heqjes së këtij organi.

Zorrët dhe fshikëza

Zorra e trashë, zorra e hollë ose fshikëza e urinës, mund të hiqen plotësisht ose pjesërisht për të trajtuar kushte të tilla si sëmundja inflamatore e zorrëve ose kanceri. Lloji i saktë i operacionit varet nga ajo se cilat pjesë të organeve janë prekur dhe disa nga këto operacione mund të kërkojnë krijimin e një stome.

Pra vendosjen e një hapësire në bark që i lejon mbetjet nga sistemi tretës të kalojnë në një qese të veçantë. Këto mund të jenë ose të përkohshme ose të përhershme, dhe i japin mundësinë njerëzve të jetojnë pa pjesë të mëdha të organeve të tyre të tretjes.

Stomaku

Kjo mund t’ju habisë, por është e mundur të jetohet edhe pa të. Në përgjithësi, heqja e plotë e stomakut përdoret për të trajtuar kancerin. Njerëzit që u është hequr stomaku duhet të bëjnë ndryshime në dietën e tyre, si për shembull të hanë ushqime të ndryshme dhe vakte më të vogla dhe më të shpeshta. Mund të nevojiten suplemente vitaminash, sidomos vitamina B12 pasi është e vështirë që trupi t’i përthithë ato pa stomak.