BREAKING NEWS

SPAK has entered a "mined" area, sensitive information classified as secret has been stolen, this is how deputies can be blackmailed, in a mafia scheme involving foreign intelligence services, police actions are at risk, Kreshnik Spahiut explodes the "...

SPAK has entered a "mined" area, sensitive information classified as
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: Here is the sensational evidence that justice has discovered for the Meta-Kryemadhi couple, SPAK is nearing the end of the investigation into the money laundering file, the communication of the charge is expected, the arrest of Argita Mallt...

Romeo Kara: Here is the sensational evidence that justice has discovered for the
x
BREAKING NEWS

The den of "non-women" is divided, Ilir Meta attacks Reestablishment and declares the break with Sali Berisha, here are the accusations against the former leader of the DP

The den of "non-women" is divided, Ilir Meta attacks Reestablishment
x
BREAKING NEWS

The Re-establishment with Rilindah market continues, Berisha deepens the attacks on Erion Veliaj, calls for early elections in the Municipality of Tirana, Belind Kelliçi, candidate of "Foltores", Edi Rama with "not even under his sleeve"

The Re-establishment with Rilindah market continues, Berisha deepens the attacks
x
BREAKING NEWS

The son of the former minister of the Democratic Party, a candidate for the Ombudsman, the behind-the-scenes of another Rama-Berisha secret bazaar is revealed, the aim is to attack the Reform of Justice through the "non-woman" man

The son of the former minister of the Democratic Party, a candidate for the
x
BREAKING NEWS

This is why Rrumbullaku lied to Prime Minister Rama and how Ervin Muça exported TIMS system data, Karamuço reveals the last details, the Americans are also involved

This is why Rrumbullaku lied to Prime Minister Rama and how Ervin Muça
x
BREAKING NEWS

Here are the 2 postmen who launder Ilir Meta's money in England, their frequent and unjustified trips to London, details of his assets hidden in banks in Switzerland, Congo, Cyprus and San Marino are revealed, two more appear on the scene singers, SPAK...

Here are the 2 postmen who launder Ilir Meta's money in England, their
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is preparing the ground to escape from the clutches of SPAK, here is his "ace up his sleeve", Evi Kokalari makes a strong statement

Ilir Meta is preparing the ground to escape from the clutches of SPAK, here is
x

Shëndeti

You knew it! White or brown sugar, which one you should use

You knew it! White or brown sugar, which one you should use

There are many types of sugar on the market today, but brown sugar and white sugar are still the two most popular and often used in cooking and preparation. So what is the difference between these two sugars?

The origin of brown sugar and white sugar

Sugar is a known ingredient in the human diet thousands of years ago. In today's life, people often use sugar in many forms such as: white sugar, granulated sugar, powdered sugar, light brown sugar, dark brown sugar, raw sugar, molasses, honey,... Regardless of the type, the main ingredient of simple sugars is crystalline sucrose. These two sugars are produced in countries with a tropical climate, where sugar cane or sugar beets are used as the main ingredients to make these two sugars.

There are tons of sucrose in sugar cane and beet that help us make sugar easily. People use sugar cane or sugar beet, then grind to get all the juice and juice. By performing the boiling process into a syrup (which is sucrose and molasses), the molasses is removed and the remaining sucrose is dried until it crystallizes into the sugar we use every day. Thanks to the above method, we can get white sugar and natural brown sugar.

However, the methods used to convert brown sugar and white sugar are different. First, the sugary juices from both of these plants are extracted, refined, and heated to form a concentrated, brown syrup known as molasses. The crystallization sugar is then centrifuged to produce crystalline sugar. A centrifuge is an extremely fast spinning machine that separates the sugar crystals from the molasses. The white sugar is then further processed to remove excess molasses and produce smaller crystals. It is then passed through a filtration system usually made from bone char or crushed animal bones to produce white sugar.

Refined brown sugar is simply white sugar with molasses added to it. This means that brown sugar is pure, unrefined sugar and undergoes less processing than white sugar, allowing it to retain some of its molasses content and natural brown color.

Although both are a form of sugar, they have different properties that will affect the final structure.

Sugar plays an important role in our daily lives. Most of the people use sugar in the cooking process as a spice in the dishes and in making sweets as well… Sugar has become familiar to human life, yet many people abuse it.

Përdorimi i tepërt i sheqerit çon në shumë sëmundje si diabeti, obeziteti, sëmundjet kardiovaskulare, kanceri, sepse kur rritet sasia e sheqerit në trup, insulina sekretohet më shumë dhe shndërrohet në lëndë djegëse për djegie, prodhon fruktozë dhe është e dëmshme për shëndetin.

Përveç sëmundjeve të mësipërme, sheqeri mund të shkaktojë edhe puçrra fytyre, lëkurë të keqe, prishje të dhëmbëve, … nëse përdoret shumë. Prandaj, ne duhet të marrim parasysh dhe kontrollojmë sasinë e sheqerit të përdorur çdo ditë për të siguruar shëndetin më të mirë.

Dallimi midis sheqerit kaf dhe sheqerit të bardhë

Përveç ndryshimit më të dukshëm në ngjyrë, këto dy lloje të sheqerit kafe dhe sheqerit të bardhë kanë gjithashtu shumë përdorime dhe efekte të ndryshme në jetë. Megjithëse ato ndonjëherë mund të përdoren në mënyrë të ndërsjellë, kjo mund të ndikojë në ngjyrën, shijen ose strukturën e produktit përfundimtar me pjatën. Melasa e përmbajtur në sheqerin kaf ruan lagështinë, kështu që kur përdoret rezulton në produkte të pjekura më të buta, por më të dendura. Për shembull, biskotat e bëra me sheqer kafe do të jenë më të lagështa dhe të dendura, ndërsa biskotat e bëra me sheqer të bardhë do të zgjerohen më shumë, duke lejuar më shumë ajër në brumë dhe duke rezultuar në një strukturë më sfungjerike.

Për këtë arsye, sheqeri i bardhë përdoret në disa produkte të pjekura që kërkojnë mjaftueshëm yndyrë, si beze, shkumë, sufle dhe kifle. Në të kundërt, sheqeri kafe përdoret për mallra të dendura të pjekura si sanduiçe me kunguj të njomë dhe biskota të pasura. Përveç kësaj, sheqeri kaf përdoret për të bërë glazurat dhe salcat e pasura, si salca e barbekjusë. Ato vijnë në profile shumë të ndryshme shije dhe ngjyra.

Dallimi kryesor midis sheqerit të bardhë dhe atij kafe është shija dhe ngjyra e tyre, kështu që zëvendësimi i sheqerit të bardhë me sheqer kafe në receta do të ndikojë në ngjyrën e ushqimit dhe do t’i japë atij një ngjyrë karamel ose kafe të çelur.

Dallimi më i dukshëm ushqyes midis sheqerit të bardhë dhe atij kafe është se sheqeri kaf është pak më i lartë në kalcium, hekur dhe kalium. Megjithatë, sasia e këtij minerali në sheqerin kaf është e papërfillshme, ndaj nuk është një burim i mirë vitaminash apo mineralesh për trupin tonë.

Përveç kësaj, sheqeri kaf gjithashtu përmban pak më pak kalori se sheqeri i bardhë, por ndryshimi është shumë i vogël. Një lugë çaji (4 gram) sheqer kaf siguron rreth 15 kalori, ndërsa e njëjta sasi sheqeri i bardhë ka 16.3 kalori. Përveç këtyre dallimeve të vogla, ato janë të ngjashme nga ana ushqyese.

Although brown sugar contains more minerals than white sugar, the amount of these minerals is so small that it will not provide any health benefits. Sugar is thought to be a contributing factor to the obesity epidemic and a major contributor to disease, including type 2 diabetes and heart disease. For this reason, each of us should consume no more than 5-10% of our daily calories from added sugars for a healthy meal. However, this should be further restricted for better and healthier health.

Thus, the production process of brown sugar and white sugar is almost the same. Brown sugar is processed with molasses to make the color and nutrients in natural brown sugar better than white sugar. However, this amount of nutrients is not much. The most obvious difference appears in the taste, moisture, density, ... of the two types of sugar will help our finished products bring different tastes. Therefore, we need to know which type of sugar to choose while using it will help bring the desired results.

Once you have a clear understanding of the structure and nutritional value of each type of sugar, you can consider and use it to suit your current needs.