BREAKING NEWS

Weather forecast, what is expected to happen with the temperatures tomorrow

Weather forecast, what is expected to happen with the temperatures tomorrow
x
BREAKING NEWS

Met the new head of the FRPD, Evi Kokalari explodes at Berisha: Shame on you, you deserved Lulzim Basha, dear sir

Met the new head of the FRPD, Evi Kokalari explodes at Berisha: Shame on you,
x
BREAKING NEWS

A police officer and a soldier, part of criminal groups / Police in an emergency conference, the details of the super-operation are revealed: They were contract killers

A police officer and a soldier, part of criminal groups / Police in an emergency
x
BREAKING NEWS

Super-operation in Durrës, the criminal group is destroyed, 15 people suspected of murder are arrested. The details

Super-operation in Durrës, the criminal group is destroyed, 15 people
x
BREAKING NEWS

The first in our country to win the battle/ Dismissed from the KPA, the well-known prosecutor of Tirana wins the trial in Strasbourg

The first in our country to win the battle/ Dismissed from the KPA, the
x
BREAKING NEWS

Publication of data, journalist Koka makes a strong statement and warns: If Memex is published, the entire organization of the State Police will collapse, who are the most affected

Publication of data, journalist Koka makes a strong statement and warns: If
x
BREAKING NEWS

Cyber ??attack/ Former head of police, Hajdarmataj gives a strong warning: If criminal groups take over the MEMEX system, there will be consequences, this situation...

Cyber ??attack/ Former head of police, Hajdarmataj gives a strong warning: If
x
BREAKING NEWS

Elections for the mayor/ Bad break between Kokalari and the Secretary of FRPD: Who are you lying to, you fools?

Elections for the mayor/ Bad break between Kokalari and the Secretary of FRPD:
x

Rajoni

The scandal breaks out/ The journalist and a well-known politician under surveillance by the secret service, begin to resign

The scandal breaks out/ The journalist and a well-known politician under

The Greek secret service has intercepted a journalist and an opposition politician. The scandal could cause a serious crisis for Prime Minister Mitsotaqis.

The Greek Prime Minister is experiencing the most difficult days of his tenure so far. It is true that crises have not been absent after the 2019 elections, but this current one is about a wiretapping scandal and could turn into a serious crisis for Qiriakos Mitsotakis. The affair was discovered by Greek investigative journalists.

Months ago, it became known that financial affairs reporter Thanasis Koukaqis was wiretapped.

The presence of the interception program, called Predator, was identified on his mobile phone.

Last week it emerged that the journalist was being watched by the Greek secret service. And not only with him, but also with Nikos Androulaqis, the leader of the social democrats PASOK, the third largest party in the country and a member of the European Parliament, it was noticed that attempts had been made to install the Predator program on his cell phone. The European politician did not click on the link that would have activated the software, but informed the cyber security service of the EU Parliament.

Androulaqis demanded answers from the Greek government. That's how he learned that his phone was tapped for some time by the secret service, during the period when he was running for party chairman. The daily "Kathimerini" wrote that according to the head of the Greek secret service Panayotis Kontoleon, the Ukrainian and Armenian secret services had requested the surveillance. The ambassadors of both countries rejected this claim by giving written statements.

Resignation in Athens

On Friday (5.08.2022), two well-known people from Mitsotakis' inner circle resigned: Grigoris Dimitriadis, Mitsotakis' chief of office and right-hand man, resigned first. At the same time, his grandson. A little later, even the head of the secret service, Kontoleon, resigned. Both emphasized that the prime minister had not been informed about the observations. But, after winning the elections in 2019, Mitsotaqis took over the powers of the secret service. However, the government refused to have anything to do with the placement of the predators and the wiretapping scandals.

Meanwhile, Grigoris Dimitriadisi has opened a lawsuit against the journalistic network Reporters United, which had informed about the connection between the former chief of Mitsotakis's office and the firm Intellexa. This Israeli firm sells the spying program, Predator, in Greece.

Të hënën (8.08.2022) në orën 14:00 foli për herë të parë edhe kryeministri: “Ne nuk durojmë hije në demokracinë tonë,” tha ai në fillim të deklaratës së dhënë me video dhe transmetuar nga televizioni shtetëror ERT. “Kjo nuk duhet të kishte ndodhur”, pranoi kryeministri duke folur vetëm për përgjimin e politikanit Androulakis, por jo për përgjimin e gazetarit Koukakis.

Kryeminstri nuk donte të merrte përsipër përgjegjësi personale për skandalet e përgjimit, por përmendi dorëheqjet e shefit të shërbimit sekret dhe “shefit të zyrës së kryeministrit”. Ai me mjeshtëri e shmangu formulimin për shefin e zyrës “sime”: “Unë nuk dija gjë për këtë dhe nuk do ta kisha lejuar një gjë të tillë,” tha kryeministri grek.

Mitsotaqisi vuri theksin tek roli i rëndësishëm i shërbimeve sekrete, i cili duhet kontrolluar më mirë në të ardhmen, në bazë të një plani katër pikësh. Ky institucion ndodhet para “sfidave të mëdha në Egje dhe Evros”, tha ai duke pasur parasysh konfliktet me Turqinë.

Pas përfundimit të deklaratës të kryeministrit, televizioni shtetëror, i kontrolluar nga kryeministri e kaloi transmetimin në një pikë karburanti, ku një klient i kënaqur njoftonte para kamerave se pas shumë muajve çmimi i benzinës ra nën kufirin e dy eurove.

Asnjë fjalë për Predatorin

Gazetarja Eliza Triantafillou ka luajtur rol të rëndësishëm në zbulimin e skandalit, Ajo kritikon kryeministrin që nuk e përmendi në fjalimin e tij kolegun Thanasis Koukakis: “Unë mendoj se ne të gjithë jemi të një mendjeje, se është shumë shqetësuese kur gazetarët kontrollohen dhe përgjohen në një vend demokratik”, tha ajo për Deutsche Wellen.

Edhe fakti që Mitsotaqisi nuk e përmendi programin përgjues Predator, nuk është shenjë e mirë: “Intellexa ka hapur një zyrë në Athinë që në vitin 2020. Do ishte qetësuese si për gazetarët edhe për qytetarët nëse ekziston vullneti politik për të gjetur kush e përdor këtë software të shtrenjtë dhe të fuqishëm kundër objektivave të caktuar në Greqi.”

Triantafillou kritikon faktin që deri tani nuk janë zhvilluar hetime me themel, megjithëse ka pasur të dhëna të shumta që tregojnë se Koukakis dhe Androulakis nuk kanë qenë të vetmit persona të prekur nga përgjimet. “Për fat të keq, Zyra kombëtare e transparencës nuk e ka shfrytëzuar kohën e çmuar. Ajo vizitoi zyrat e Intellexa-s në kuadër të një vizite të njoftuar, në prezencë të avokatëve dhe konsulentit për taksat të firmës”. Gazetarja pyet çfarë do të ishte zbuluar nëse zyrat do të ishin kontrolluar pa u njoftuar më parë dhe nëse kontrolli do të ishte bërë me themel.

Kritika nga organizatat e huaja

Prej kohësh organizatat ndërkombëtare vëzhgojnë me shqetësim të madh zhvillimet e lirisë së shtypit në Greqi. Në indeksin e lirisë së shtypit të organizatës Reporterët pa Kufij Greqia ra 38 pikë dhe kaloi në vendin e 108 në renditjen e 180 vendeve, duke qenë ndër vendet e fundit europiane.

Jamie Wiseman, referent në institutin ndërkombëtar të shtypit, (IPI), kritikon mënyrën si Athina e trajtoi skandalin aktual: “Neve na vjen shumë keq që në deklaratën e tij kryeministri nuk e përmendi përgjimin e Thanasis Koukakisit. Ky është një nga rastet më të rënda të përgjimit të një gazetari në BE vitet e fundit. Ky rast karakterizohet nga mungesa e transparencës dhe shmangia e përgjegjësisë.”

Wiseman urges Brussels to exert more pressure on the Predator spying program: "It is of the utmost importance that the EU Parliament's investigative committee demands an immediate response from the Greek government, the Greek Prime Minister and the secret service. In addition, guidelines for greater control within the EU in defense against cyber surveillance systems need to be formulated urgently.

Meanwhile, the Greek Parliament will deal with the wiretapping scandal on August 22.