BREAKING NEWS

Meta, in a panic from the relocation of the 700 thousand euro block, talks about the video with the Priest and reveals the property of Monika Kryemadhi: She has a property together with her family, with them we provide income to educate the children ab...

Meta, in a panic from the relocation of the 700 thousand euro block, talks about
x
BREAKING NEWS

"Do not miss it", Artan Hoxha reveals the behind the scenes inside the studio where Ilir Meta is giving an interview: The President confessed who are the two politicians who killed the protesters on January 21! Erla Mëhilli is informing ...

"Do not miss it", Artan Hoxha reveals the behind the scenes inside the
x
BREAKING NEWS

President Ilir Meta: I will tell you who killed the protesters on January 21

President Ilir Meta: I will tell you who killed the protesters on January 21
x
BREAKING NEWS

What happened to Ilir Meta? President appears tanned on the show (IMAGES)

What happened to Ilir Meta? President appears tanned on the show (IMAGES)
x
BREAKING NEWS

Strong testimony from the US: This businessman is a Napoli-born mobster! Here is what Sali Berisha gave him

Strong testimony from the US: This businessman is a Napoli-born mobster! Here is
x
BREAKING NEWS

An unexpected thing happens to Basha, he immediately enters one of the bars in Korça, here is what happened when he was walking on the sidewalk of the city

An unexpected thing happens to Basha, he immediately enters one of the bars in
x
BREAKING NEWS

CAREFUL! Meteorologists warn: Here's what the weather will be like on February 1st

CAREFUL! Meteorologists warn: Here's what the weather will be like on
x
BREAKING NEWS

"You have to leave the DP! How did you earn 32 million euros?", The MP gives a strong answer to Berisha: The former corrupt politician only vomits bitterness because he is angry that ...

"You have to leave the DP! How did you earn 32 million euros?", The MP
x

Rajoni

SDSM accepts Zaev's resignation, PM's efforts to leave behind a stable majority continue

SDSM accepts Zaev's resignation, PM's efforts to leave behind a stable

Following the poor result in the local elections in northern Macedonia, Prime Minister Zoran Zaev promised to resign from the post of chief executive and leader of the state-building party SDSM. Yesterday it was announced that the resignation of Mr. Zaev at the head of SDSM has been accepted. "The central committee of the left-wing ruling party SDSM in northern Macedonia has accepted the resignation of Zoran Zaev as party chairman and prime minister," the party announced. However, it was reported that the Central Committee of SDSM has taken the decision that although it has accepted the resignation, the departure should be postponed until the political situation in the country stabilizes. LSD spokeswoman, Bogdanka Kuzeska, stated that SDSM has already opened the application for the new mayor and explained that a decision has been made on the date when the elections will be held within the party. The elections will be held on December 12, while Zaev's successor in the party will be the candidate of this party for the new Prime Minister of the country. The Prime Minister nominated by SDSM will receive the mandate to form the government from the President of the country Stavo Pendarovski, while the names of the ministers who will be nominated will have to be voted in Parliament. In the event that the proposed names can secure a majority of 61 votes out of 120 deputies in the entire Assembly of Northern Macedonia, a new government will be formed. Anyway this is the cabinet formation will be put to a vote in parliament. However, it is still unclear how many numbers SDSM has in Parliament after leaving the Besa Movement government. will also be the candidate of this party for the new Prime Minister of the country. The Prime Minister nominated by SDSM will receive the mandate to form the government from the President of the country Stavo Pendarovski, while the names of the ministers who will be nominated will have to be voted in Parliament. In the event that the proposed names can secure a majority of 61 votes out of 120 deputies in the entire Assembly of Northern Macedonia, a new government will be formed. Anyway this is the cabinet formation will be put to a vote in parliament. However, it is still unclear how many numbers SDSM has in Parliament after leaving the Besa Movement government. will also be the candidate of this party for the new Prime Minister of the country. The Prime Minister nominated by SDSM will receive the mandate to form the government from the President of the country Stavo Pendarovski, while the names of the ministers who will be nominated will have to be voted in Parliament. In the event that the proposed names can secure a majority of 61 votes out of 120 deputies in the entire Assembly of Northern Macedonia, a new government will be formed. Anyway this is the cabinet formation will be put to a vote in parliament. However, it is still unclear how many numbers SDSM has in Parliament after leaving the Besa Movement government. while the names of the ministers to be proposed will also have to be voted on in Parliament. In the event that the proposed names can secure a majority of 61 votes out of 120 deputies in the entire Assembly of Northern Macedonia, a new government will be formed. Anyway this is the cabinet formation will be put to a vote in parliament. However, it is still unclear how many numbers SDSM has in Parliament after leaving the Besa Movement government. while the names of the ministers to be proposed will also have to be voted on in Parliament. In the event that the proposed names can secure a majority of 61 votes out of 120 deputies in the entire Assembly of Northern Macedonia, a new government will be formed. Anyway this is the cabinet formation will be put to a vote in parliament. However, it is still unclear how many numbers SDSM has in Parliament after leaving the Besa Movement government.

Attempts to expand the majority

Despite resigning as party chairman, Zoran Zaev has been more reticent about resigning as chief executive. Zaev said that negotiations for the formation of a parliamentary majority should be accepted first. "First we have to complete the negotiations for the formation of the parliamentary majority with the Alternative party. If this is concluded and publicly announced, we will make an assessment of when we will enter the process of electing the Government with the Alternative party and with this new, expanded and stable majority in Parliament. This will also depend on the negotiations with Bulgaria. "One of the most important reasons why Alternativa would enter the Government would be to ensure a stable government and a stable majority," said Zaev. If an agreement is reached according to him then this will be announced publicly. He added that this also depended on negotiations with Bulgaria. Rumors indicate that the Prime Minister is trying to reach an agreement on the inclusion of the Alternative in the government, in order for the new government to be stable and not to have instability in the face of opposition numbers.

Takimi me Gashin

Në kuadër të kësaj, Zaev zhvilloi dje të parin takim me kryetarin e partisë Alternativa, Afrim Gashi. Pak përpara takjimit me Kryeministrin Zaev, Gashi u shpreh se për të dhe partinë e tij është me rëndësi që të jenë pjesë e një qeverie e cila do të luftoj krimin dhe korrupsionin. Ai shtoi se do të ofrojnë një mundësi që vendi të del nga kjo krizë dhe do të ndihmojë integrimin e vendit në strukturat euro-atlantike. “Për ne është me rëndësi të merremi veshtë konceptualisht e si do të vazhdojmë. Ju thash se Alternativa në mbledhjen e fundit ka mare vendim që ti jap shans daljes së vendit nga kriza dhe integrimit të vendit në BE. Ne mendojmë se 14 dhjetori ose janari është një shans historike. Është me rëndësi që të jemi pjesë e një qeverie e cila lufton krimin dhe korrupsion dhe punon në dobi të qytetarëve”, deklaroi Gashi. Pas përfundimit të takimit, zoti Zaev shpjegoi se ka pasur një takim konstruktiv dhe me disa përfundime me Gashin. Më pas reagoi qeveria e cila tha se në takim është rënë dakord në parim për pjesën programore të bashkëpunimit të mundshëm të ardhshëm të shprehur përmes pjesëmarrjes politike dhe ekzekutive të Alternativës në Qeveri. “Bashkëbiseduesit pajtohen se duhet të vazhdojnë reformat dhe kursi evropian…në këto momente më e rëndësishmja është stabiliteti i institucioneve shtetërore që t’ju shërbejnë qytetarëve. Kjo do të ofrojë zgjidhjet më të mira për sfidat më të mëdha aktuale si pandemia KOVID-19 dhe kriza globale e energjisë”, thekson komunikata.

It is further underlined that talks have begun on taking and sharing responsibilities in the interest of citizens and the state, in which case they exchanged views on possible staffing solutions, who should take on possible responsibilities and responsibilities, respectively relevant positions such as ministers, deputy ministers and other officials within the central government.