BREAKING NEWS

Here are the 2 postmen who launder Ilir Meta's money in England, their frequent and unjustified trips to London, details of his assets hidden in banks in Switzerland, Congo, Cyprus and San Marino are revealed, two more appear on the scene singers, SPAK...

Here are the 2 postmen who launder Ilir Meta's money in England, their
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is preparing the ground to escape from the clutches of SPAK, here is his "ace up his sleeve", Evi Kokalari makes a strong statement

Ilir Meta is preparing the ground to escape from the clutches of SPAK, here is
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani accuses Edi Rama of having blocked the work of SPAK, does not provide funds for additional personnel of BKH and legal advisers who will assist prosecutors in the fight against corruption

Altin Dumani accuses Edi Rama of having blocked the work of SPAK, does not
x
BREAKING NEWS

SHELL explodes the "bomb" of Edi Rama, Shpiragu is the "black pit" of the company, they withdraw from 600 million euro investments without a single drop of oil, the propaganda of the 500 million euro pension fund of the prime minister falls

SHELL explodes the "bomb" of Edi Rama, Shpiragu is the "black
x
BREAKING NEWS

Here are the families that control the media and make bargains with the government in Albania, "Freedom House" gives the alarm, the presence of corruption, Berisha's continuous attempts to destabilize the country and sabotage the disturbing SPAK, the r...

Here are the families that control the media and make bargains with the
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in 2025 he will no longer be prime minister and the socialists won with votes, this is the danger that awaits him

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in
x
BREAKING NEWS

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his "victim", the couple is in deep crisis after sinking from SPAK

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his
x
BREAKING NEWS

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother who set SPAK in motion, the entire source of the fabulous wealth of the "Meta" family lies in the donation of 500 m2 of land and the saving of 5 million lek, their palace ...

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother
x

Rajoni

Discussions on the General Staff building in Belgrade, DW: Serbia a country sacrificed for the sake of Vucic's survival

Discussions on the General Staff building in Belgrade, DW: Serbia a country

Demolition of cultural monuments to build a hotel should be prevented, say opponents. The topic of the General Staff building in Belgrade is very controversial. Nothing has been contracted, and if it happens, the citizens will be notified. In case this happens, there will be a memorial center in the premises of the General Staff complex, for which the Government of Serbia will be asked. But Belgrade cannot afford to have "ruins" in the city center for another quarter of a century.

This is the essence of the media appearances of the Minister of Construction, Goran Vesic, after with the help of the Insider it became known that Vesic was authorized to sign a memorandum for the "revitalization" of the General Staff with Jared Kushner's companies. That the "revitalization" in the fact that it means the collapse of the monumental complex of the architect Nikola Dobrovi?, was revealed by the computer models that Kushner himself published on social networks. According to them, giant buildings, which were said to be hotels and apartments, would appear there.

Thus, the Serbian public spent the 25th anniversary of the bombings by NATO discussing one of the symbols of the bombings of the country in 1999. The son-in-law of the former American president and perhaps the future of the USA will be able to build there. Donald Trump. Thus, the government of Aleksandar Vu?i?, which usually talks about NATO's "crimes" in any case, dared to touch one of the symbols of the bombing. The General Staff Building was given an almost mythical importance in the public, so its demolition it could hardly pass in silence. The Move-Change movement is gathering signatures for a petition to rebuild the buildings instead of tearing them down and make the plots unattractive to foreign investors, and this should it is prevented "with trickery or with difficulty".

Quta warns of protests

"Serbia is not a Swedish buffet, while Vu?i? is not a waiter. This is not his private property", says Aleksandar Jovanovi? Quta, the first man of the ecological uprising, who presented to the public the controversial decision of the Government authorizing Vesi? to make deals with Kushner.

"The same thing is happening with our natural assets, with rivers, forests, ores." "Aleksandar Vu?i? is giving away everything of value and does not inform people what the contracts are and what the benefits are for the citizens of Serbia," Jovanovic told DW.

Ai thotë se do të bëjë atë që di më së miri - thirrje për protesta. E para është caktuar për 6 prill, gjithashtu një datë plot histori, sepse në atë ditë të vitit 1941, aeroplanët e Wehrmachtit shkatërruan Beogradin. Protesta sërish në mënyrë simbolike do të nisë nga ora 5 deri në 12 pasdite. Ai thotë po ashtu se në fund qytetarët do të mbrojnë Shtabin e Përgjithshëm pasi kanë penguar më parë Rio Tinto ose kanë luftuar kundër hidrocentraleve të vogla në Stara Planina. "Nëse dikush do të përpiqej të bënte diçka të tillë në Gjermani, do të duhej të shkonte fillimisht në psikiatri e më pas edhe në burg. Këtu kemi të bëjmë me një grup kriminal që nëpërkëmb jetën, sepse i intereson fitimi dhe asgjë tjetër”, shton Jovanoviq.

Sipas New York Times, loja është dhënia e parcelave të tokës me qira "falas" për 99 vjet sipërmarrjes së Kushnerit në Beograd - pikërisht në parcelat për të cilat vjehrri i tij Donald Trump ishte i interesuar përpara se të hynte për herë të parë në Shtëpinë e Bardhë - thuhet se do të bënte gjysmë miliardë dollarë investime dhe 22 për qind e fitimit do t'i shkonte shtetit të Serbisë.

Bobiç: Shteti duhet të kthehet në gjendjen e mëparshme

Arkitekti i famshëm Gjorgje Bobiç, i cili dy dekada më parë ishte edhe kryearkitekti i qytetit të Beogradit, i pyetur se çfarë i kundërshton një "rivitalizimi" të tillë të zonës së Shtabit të Përgjithshëm, nuk di nga të fillojë. Ai thotë se është i lidhur edhe emocionalisht me këtë pjesë, sepse mësuesi i tij ka qenë krijuesi i kompleksit të Shtabit të Përgjithshëm Dobroviç, dhe se ndërtesa është kryevepër e arkitekturës jugosllave dhe serbe, e njohur në mbarë botën si kulmi i modernizmit.

"Prandaj u mor vendimi për njohjen e statusit të monumentit të kulturës të rangut më të lartë. Kjo mjafton që shteti të marrë përsipër detyrimin për të investuar para dhe për ta rikthyer objektin në gjendjen në të cilën ishte para aktit kriminal të NATO-s”, thotë Bobiç për DW. Është arrogante, thotë ai, që thjesht po rrënohet, po ndërtohet një lloj hoteli dhe se "fuqisë së huaj” që bombardoi Beogradin në vitin 1999 po i "dhurohet vendi më i çmuar” në qytet "për interesa politike apo personale”.

"Vetë ideja është pafundësisht fyese. Njerëzit e këtij qyteti dhe shteti do të duhej të bënin një lloj kryengritjeje për ta parandaluar atë, "me hir a pa hir". "Qytetarët duhet të ndëshkojnë ashpër njerëzit nga maja e shtetit që bëjnë këtë gjest shkatërrues”, shton arkitekti.

Grenell i emocionuar

The government's answer to everything is that Belgrade and Serbia must develop. The argument is similar to the construction of the Belgrade on Water project (an apartment building project near the Sava River) - do you want it to remain a ruin? If you know better, then why has nothing been done for 25 years? The architect and urban planner Iva Çukic remembers that since 1999 the debates about the future of the General Staff Building started and there were different ideas. She assesses the issue as "disturbing", not only for the importance of the complex as a cultural monument with exceptional architectural values, "but above all for the collective memory of this society".

While the official Belgrade says that nothing has been signed yet, Richard Grenell, one of Trump's closest collaborators, who is also involved in this project, has spoken in an interview with Politika newspaper, that this project is presented as "Friendship Bridge "We are honored to partner with the Serbs to turn this site into a world-class multi-purpose project, the centerpiece of which would be the Memorial, as a place to remember its history," Grenell said.

"I am excited to see the ideas that will be presented by Serbian experts so that the original architect, buildings, emotions and patriotism are honored in this location," he added.

Political calculation?

In some comments of the local and foreign press - for example, the Frankfurter Allgemeine Zeitung and the New York Times - it was written that Vucic with this project also expresses his conviction for the victory of Donald Trump. It is believed that with a profitable business for his family, Vucic will open the door to the White House for himself. While Vuçiqi himself says that these are just ridiculous fictions of the opposition.

"Whose country is this? We gave gas and oil to the Russians, Vucic gave copper and gold to the Chinese, Rio Tinto plans to mine lithium where people farm and feed us. Vucic is the first ruler of Serbia who thought to expel a Serbian peasant from his country and give that land to someone else for exploitation", says Aleksandar Jovanovi? Quta.

"Serbia is a country sacrificed for the sake of the survival of Vu?i? and his team. The result is extinction. All the results, as well as the gross domestic product that Vucic boasts about, are irrelevant. The only parameter is how many people have left Serbia in the last 12 years, and this figure is 700,000 people have fled the country", he adds.

The issue of the General Staff building comes at an inconvenient moment for the government. Not only before the anniversary of the bombings, but also a few months before the elections that must be repeated in Belgrade, while the fight for better election conditions continues and the government is accused of stealing votes./ DW