BREAKING NEWS

Meta, in a panic from the relocation of the 700 thousand euro block, talks about the video with the Priest and reveals the property of Monika Kryemadhi: She has a property together with her family, with them we provide income to educate the children ab...

Meta, in a panic from the relocation of the 700 thousand euro block, talks about
x
BREAKING NEWS

"Do not miss it", Artan Hoxha reveals the behind the scenes inside the studio where Ilir Meta is giving an interview: The President confessed who are the two politicians who killed the protesters on January 21! Erla Mëhilli is informing ...

"Do not miss it", Artan Hoxha reveals the behind the scenes inside the
x
BREAKING NEWS

President Ilir Meta: I will tell you who killed the protesters on January 21

President Ilir Meta: I will tell you who killed the protesters on January 21
x
BREAKING NEWS

What happened to Ilir Meta? President appears tanned on the show (IMAGES)

What happened to Ilir Meta? President appears tanned on the show (IMAGES)
x
BREAKING NEWS

Strong testimony from the US: This businessman is a Napoli-born mobster! Here is what Sali Berisha gave him

Strong testimony from the US: This businessman is a Napoli-born mobster! Here is
x
BREAKING NEWS

An unexpected thing happens to Basha, he immediately enters one of the bars in Korça, here is what happened when he was walking on the sidewalk of the city

An unexpected thing happens to Basha, he immediately enters one of the bars in
x
BREAKING NEWS

CAREFUL! Meteorologists warn: Here's what the weather will be like on February 1st

CAREFUL! Meteorologists warn: Here's what the weather will be like on
x
BREAKING NEWS

"You have to leave the DP! How did you earn 32 million euros?", The MP gives a strong answer to Berisha: The former corrupt politician only vomits bitterness because he is angry that ...

"You have to leave the DP! How did you earn 32 million euros?", The MP
x

Politike

"Enlargement is a key political process that should be based on merit!" / Ditmir Bushati reacts to recent developments: Albania is becoming a collateral of the Macedonia-Bulgaria pact

"Enlargement is a key political process that should be based on

Former Foreign Minister Ditmir Bushati asks the European Union to evaluate on the basis of merit each candidate country for its advancement towards membership.

In an interview for the project "POLITICAL TRENDS & DYNAMICS IN SOUTHEAST EUROPE" funded by the "Fiedrich Ebert Stiftung", Bushati said that "Enlargement is a key political process based on merit", while Albania, according to him, "metaphorically, "It is collateral for the recent dispute between Bulgaria and Northern Macedonia to start the journey of EU membership."

In your opinion, what are the differences between being a diplomat in the Western Balkans and diplomas in other European countries? What are the biggest challenges for young diplomats in the region today?

Diplomacy remains a key instrument of foreign policy and international relations, a veritable force for good. In the past, diplomacy was a prestigious but discreet profession, usually practiced out of the public eye. Nowadays diplomats are in the attention of the media and the international public and not as they used to be only in exceptional cases. Diplomacy and diplomats have become part of the daily lives not only of people involved in international relations, but also of international organizations, civil society and entrepreneurship. Diplomats are not only seen in conference rooms, but also on the ground.

The extent to which diplomacy is a social institution is now more apparent than ever. The social transformations of the early 21st century have had a much greater impact on diplomacy than in previous periods, when the authority of elites was questioned less than can be questioned today. In the face of rapid change in society, governments find it difficult to anticipate developments, although new technological capabilities seem to increase the capacity to anticipate future trends.

Regardless of the context, the profession of diplomat is the same, if I may say so, because in my view, it is rather a way of life. Diplomats, wherever they serve, have much in common. The differences are small. No matter where we are from, you have to deal with national issues that are also of an international nature. So the issues are interrelated. Consequently, more conflict resolution mechanisms are being established and more regional organizations are providing opportunities for further cooperation platforms. The implications of these developments, both for the substance and for the style of diplomacy, are great. There are at least three factors shaping global politics that need to be considered by diplomats in our region:

(i) A changing environment: The world is going through rapid change that affects us all. In geopolitical terms, diplomats from the region are facing challenges posed by security threats, such as waves of migration from conflict regions, democratic instability, third-party influence, and unresolved bilateral issues.

(ii) Rënia e besimit dhe pëlqimit popullor: Pandemia e COVID-19 po shoqërohet me valë tronditëse në të gjithë botën. Kjo situatë gjithashtu ekspozoi probleme themelore me shoqëritë. Pandemia nuk është shkaku kryesor pse disa njerëz vënë në dyshim apo edhe kundërshtojnë politikat në lidhje me shëndetin publik, por një simptomë. Debati mbi vaksinimin është më shumë një përplasje mes narrativave konkurruese sesa shëndetit publik. Në thelb, këto narrativa konkurruese kanë shpërfaqur një krizë vlerash. Fatkeqësisht, kjo do të çojë në kontradikta mes njerëzve dhe do të thellojë ndarjet e do të mbjellë përçarjet. Këtë e shohim në të gjithë Europën, si dhe në Ballkanin Perëndimor. Për më tepër, në rajonin tonë jemi dëshmitarë të gërryerjes së besimit në institucionet publike shoqëruar me një rrjedhje të trurit. Ne po humbasim njerëz sepse nuk ka politika të qëndrueshme që mund të ndezin shpresën e rrisin besimin.

(iii) Rritja e autoritarizmit: Në kohë krizash (financiare, shëndetësore, klimatike ose të ngjashme) njerëzit kërkojnë zgjidhje të shpejta dhe udhëheqje të fortë që ndonjëherë përkthehet në adhurimin e kultit të individit dhe stilit të udhëheqjes nga lart poshtë. Krizat kanë të bëjnë me frikën dhe frika është gjithçka që iu nevojitet për të siguruar një stil autoritar të qeverisjes. Një qeverisje që vendos më shumë theks te siguria përkundrejt lirisë. Në Ballkanin Perëndimor, ku demokracia ka ardhur disi vonë dhe nuk është ende e konsoliduar, vigjilenca ndaj politikave që synojnë shtypjen e frymës demokratike duhet të jetë e shtuar. Duhet të sigurohemi që brezi i ri të edukohet me një frymë të tillë.

Politikat e jashtme të shteteve të Ballkanit Perëndimor duket se janë plotësisht të fokusuara në axhendën e anëtarësimit në Bashkimin Europian. Si u përgjigjet diplomacia e Ballkanit Perëndimor sfidave të tjera globale në zhvillim (ndryshimet klimatike, politika energjetike dhe tranzicioni i gjelbër, apo sfida e dixhitalizimit)?

Ballkani Perëndimor është i rrethuar nga BE-ja dhe NATOja. Ndërkohë që tre të katërtat e vëllimit tregtar realizohen me BE-në. Shumica e investimeve të huaja në vendet e Ballkanit Perëndimor vijnë nga BE-ja. Sistemi financiar është në një masë të konsiderueshme në duart e bankave të BE-së. Prandaj, është logjike që hyrja në BE të mbetet synimi afatshkurtër i vendeve të rajonit. Në njëfarë mënyre, rruga drejt BE-së po shoqërohet gjithashtu me përballje të sfidave që lidhen me ndryshimet klimatike, energjinë dhe dixhitalizimin, pasi këto çështje janë me interes të përbashkët. Ballkani Perëndimor është një nga rajonet më të prekura të Europës nga ndikimet e ndryshimeve klimatike dhe kjo prirje parashikohet të vazhdojë. Deri më tani, BE-ja ka udhëhequr rrugën e tranzicionit drejt një ekonomie neutrale ndaj ndryshimeve klimatike. BEja ka shumë për të ofruar në drejtim të përvojës së shkëputjes së rritjes ekonomike nga keqpërdorimi i burimeve natyrore. Përvoja, njohuritë dhe burimet e BE-së mund të mbështesin Ballkanin Perëndimor në përpjekjen për të rritur elasticitetin dhe përshtatjen ndaj ndikimeve të pashmangshme të ndryshimeve klimatike.

Edhe pse është bërë përparim i rëndësishëm drejt përmirësimit të ndërlidhjes mes vendeve të Ballkanit Perëndimor, ende nuk kemi një treg rajonal të energjisë. Qymyri është ende vendimtar për sektorin e energjisë në Ballkanin Perëndimor, duke zënë rreth 70% të energjisë elektrike të prodhuar në rajon. Shqipëria, me përdorim të zhvilluar të hidrocentraleve, përbën një rast të dukshëm përjashtimor. Në këtë kuptim, një qasje rajonale ndaj administrimit dhe planifikimit të infrastrukturës është thelbësor, për të ofruar përfitime nga efikasiteti i burimeve dhe për të reduktuar kostot. Efikasiteti i energjisë duhet të integrohet në politikat e ardhshme të energjisë dhe vendimet për investime. Një mënyrë për t’iu përgjigjur sfidave të lartpërmendura është miratimi i Planit të Veprimit për Axhendën e Gjelbër të Ballkanit Perëndimor, i cili mishëron paradigmën e “vënies në veprim të fjalëve”, duke identifikuar hapa konkretë, si dhe duke përcaktuar një kornizë kohore për çdo masë të zbatueshme.

Ju ishit një politikan i ri në krye të diplomacisë shqiptare. Cila është përvoja juaj e punës me gjeneratën e re të diplomatëve të Ballkanit Perëndimor? A janë ata të trajnuar mirë dhe mjaftueshëm të aftë për të ndihmuar vendet e tyre të luajnë një rol më të madh në çështjet ndërkombëtare? Çfarë mungon ende?

Kam pasur marrëdhënie shumë të mira me të gjithë kolegët e mi në vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor dhe jo vetëm me ata. Të gjithë janë shumë të aftë për detyrën që kryejnë. Në aspektin profesional, mendoj se ka diplomatë të talentuar që kanë gjithçka që nevojitet për të trajtuar çfarëdo çështje diplomatike. Çfarë mungon? Mbështetje dhe njohje ndërkombëtare. Promovimi i tyre ndërkombëtarisht do të ishte një mënyrë shumë e mirë për të rritur jo vetëm vizibilitetin e rajonit tonë, por edhe për të inkurajuar brezat e rinj të diplomatëve në vendet tona. Ata kanë nevojë për modele edhe nga profesioni i tyre. Nevojitet më shumë guxim nga vetë diplomatët. Ata duhet të kenë guximin të jenë edhe “më të mëdhenj se vendi i tyre”. Kjo do të thotë veçanërisht, aftësi për të krijuar marrëdhënie të ngushta dhe personale me kolegë dhe diplomatë të tjerë nga e gjithë bota. Diplomacia, ashtu si shumica e aktiviteteve njerëzore, nënkupton ndërveprim dhe mirëkuptim njerëzor.

Ballkani Perëndimor vazhdon të ketë një “problem imazhi” ndërkombëtarisht. A po bëjnë mjaftueshëm diplomacitë e vendeve të Ballkanit Perëndimor për këtë problem dhe çfarë mund të bëhet më shumë?

Një imazh i keq krijohet shpejt dhe largohet ngadalë. Në planin ndërkombëtar ne jemi parë nga prizmi i komunizmit, luftërat e përgjakshme në ish-Jugosllavi dhe trashëgimia e tyre. Nuk është e lehtë që në këtë këndvështrim të shihemi në mënyrë pozitive. Shumica e imazhit të keq lidhet me paaftësinë e vendeve tona për të bërë më të mirën për veten dhe për të çliruar energji pozitive. Ne jemi arsyeja kryesore pse imazhi është ende i keq.

Megjithatë duhet t’i kundërvihemi edhe stigmës së ushqyer nga ekstremistët në disa shtete anëtare të BE-së që përdorin “Ballkanin” si një instrument për të çuar përpara axhendën e tyre të brendshme. Përmirësimi i imazhit lidhet me ndryshimin që duhet të vijë nga brenda. Ndryshimi duhet të jetë real dhe i prekshëm. Në të njëjtën kohë, shërbimet diplomatike duhet të përmirësojnë kapacitetet dhe aftësinë për të mundësuar, lehtësuar dhe sinkronizuar në nivel lokal dhe për të komunikuar ndryshimet. Mjetet e epokës dixhitale krijojnë çështje dhe rutina të reja dhe në të njëjtën kohë, ripërcaktojnë ato ekzistueset, në përballjen me “problemin e imazhit”. Situata hibride është normë në mjediset aktuale mediatike dhe diplomatike. Në diplomaci, ekuilibri midis formave të vjetra dhe të reja të komunikimit është i ndryshëm dhe duket se nuk pasqyron ndryshime të ngjashme revolucionare. Sfidat e paraqitura nga teknologjitë dixhitale do të kërkojnë strategji që kanë të bëjnë me integrimin e mjediseve “online” dhe “offline”. Në librin e tyre “Epoka e re dixhitale”, Eric Schmidt i kompanisë “Google” dhe Jared Cohen argumentojnë se revolucioni në teknologjitë e komunikimit nënkupton që qeveritë do të duhet të zhvillojnë dy orientime të përgjithshme dhe dy politika të jashtme, atë “online” dhe “offline”.

Çfarë mjetesh dhe burimesh mund të vërë në lëvizje një vend si Shqipëria për t’u dhënë siguri vendeve si Holanda apo Franca që ato t’i japin Tiranës një datë për fillimin e negociatave të anëtarësimit?

Në mënyrë metaforike, Shqipëria është kolateral i mosmarrëveshjes së fundit midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut për fillimin e rrugëtimit të anëtarësimit në BE. Kjo po vë në pikëpyetje jo vetëm “parimin regatës” (regatta principle), që është një nga parimet shtytëse të procesit të zgjerimit, por edhe besueshmërinë dhe parashikueshmërinë e të gjithë procesit.

The best way to deal with criticism of the enlargement process is to respond decisively to the revised 2020 EU enlargement methodology, the main purpose of which was to restore a credible membership perspective in EU for the countries of the Western Balkans and make it very clear that enlargement is a key political project, which is strongly based on merit. For us in Albania, the real challenge is how to improve the lives of citizens through the EU membership process. We know that being who we are, Europeans in spirit and action, we want to be part of the EU and we will be part of it.