BREAKING NEWS

The appeal of GJKKO 'sinks' the former minister Koka, the announcement is clarified

The appeal of GJKKO 'sinks' the former minister Koka, the announcement
x
BREAKING NEWS

The danger for the escalation of the conflict, the American embassy in Tirana publishes the video and shows the firm position: The position of the United States is clear

The danger for the escalation of the conflict, the American embassy in Tirana
x
BREAKING NEWS

Soreca comes out with the important message for Albania: As soon as possible ...

Soreca comes out with the important message for Albania: As soon as possible ...
x
BREAKING NEWS

"Everyone is declaring this Moorish 'non-grata'", Romeo Kara comes out with a strong statement for President Meta: Make Liken mercy for the living!

"Everyone is declaring this Moorish 'non-grata'", Romeo Kara
x
BREAKING NEWS

Meta alerted that he could be declared "non grata" after leaving the Presidency, attacks the US Embassy and promises resistance

Meta alerted that he could be declared "non grata" after leaving the
x
BREAKING NEWS

US warns of earthquakes in Albania and the Balkans, opens letters for millions invested in "off shore" companies, endangered dozens of politicians

US warns of earthquakes in Albania and the Balkans, opens letters for millions
x
BREAKING NEWS

Habit Blendi Fevziu, Artan Hoxha sends 'live' in the show the message with the information he did not expect for Erdogan's visit to Albania: On the first floor of the Prime Ministry ... (VIDEO)

Habit Blendi Fevziu, Artan Hoxha sends 'live' in the show the message
x
BREAKING NEWS

"Ishallah he was joking" / President Meta came out with a strong warning, Artan Hoxha burst the unexpected statement: Fortunately he is still alive among us ....

"Ishallah he was joking" / President Meta came out with a strong
x

Politike

VOA: The nostalgia of dictator Enver Hoxha reappears. The politically persecuted react

VOA: The nostalgia of dictator Enver Hoxha reappears. The politically persecuted

The nostalgia of the communist dictatorship reappeared in Albania these days, taking occasion from events related to the Second World War.

Dozens of elderly people appeared with photos of dictator Enver Hoxha, while a Socialist MP, a member of the security committee, sent the message to fellow lawmakers that "Enver Hoxha was the eagle on the national flag."

His act provoked numerous reactions and was condemned by the associations of the politically persecuted by the communist regime.

As soon as November comes, the propaganda shows of the nostalgics of the communist dictatorship in Albania always become visible.

Groups of elderly people come out with the photo of dictator Enver Hoxha and the communist star on old-style paintings.

This year, these kinds of nostalgia were made visible by a Socialist Party MP from Lushnja, Bujar Çela, a member of the parliamentary security committee.

He sent a message to the commission's lawmakers that "Enver Hoxha was the eagle on the national flag", even though he is known worldwide as one of the most brutal and bloodthirsty dictators of former communist Eastern Europe.

The event provoked strong reactions from the majority of Albanian society, which suffered, was imprisoned and persecuted by the communist dictatorship for political persuasion.

"It is unforgivable that 30 years after the fall of the communist dictatorship, the figure of Enver Hoxha is glorified in this way. This is an unprecedented case throughout the East. Basically, we would not even need de-communist laws in a country like Albania with all that severe persecution it has had in 45 years. The Albanian society itself had to stand up and protest against any form of glorification and protection of the past in this country "- says Jonila Godole, head of the Institute for Democracy, Media and Culture.

This is not the first time that high-ranking politicians have appeared in public with symbols of the communist dictatorship, says Nebil Çika, head of the anti-communist association of the politically persecuted.

Ai thotë se mesazhet e deputetit soçialist të Lushnjes janë një provokim i rëndë për shoqërinë shqiptare si dhe për familjet e viktimave të komunizmit. Sipas tij, ëhstë për tu shqetësuar edhe fakti që një nostalgjik i tillë soçialist është anëtar i komisionit parlamentar të sigurisë, ku përgatiten ligje me rëndësi të madhe kombëtare, ku edhe shfaq tendençat komuniste.

“Shqipëria është rast unikal në Europën Lindore që nuk ka marrë asnjë masë për de-komunistizimin e shoqërisë, në mënyrë të veçantë për lustracionin e politikës dhe të institucioneve shtetërore, të cilat shfaqin herë pas here ndjenjat apo bindjet e tyre komuniste dhe bëhen shumë të rrezikshme përderisa kanë në duar ligjet dhe projekt-ligjet” - thotë zoti Çika.

Kryetari i deputetëve soçialistë deklaroi se çështja mund të diskutohet në komisionin e etikës dhe se ndoshta dikush tjetër e ka përdorur telefonin e deputetit Çela, por sipas opozitës ky inçident i rëndë dhe i qëllimshëm është i pajustifikueshëm dhe se Partia Demokratike do të sjellë në parlament një paketë ligjesh për de-koministizimin e shoqërisë.

Ndërsa drejtuesja e Institutit për Demokraçi, Media dhe Kulturë, Jonila Godole, shprehet me shqetësim për faktin se Shqipëria ka bërë shumë pak në 30 vite për t'u distancuar nga diktatura.

“Provokime të tilla kanë ndodhur në të shkuarën dhe do të vazhdojnë që të ndodhin edhe në të ardhmen për sa kohë mbizotëron një frymë e përgjithshme që zvendëson luftën e klasave të dikurshme, një frymë që thellon ndasitë në shoqërinë shqiptare, të cilën e kemi parë se ku përfundoi atëherë me atë vëllavrasje për 45 vite, që vuajti shoqëria shqiptare” - thotë zonja Godole.

Përfaqësues të ish të përndjekurve politikë pohojnë se është absurde të presësh që në parlament të bëhen ligje demokratike nga deputetë të tillë, që kanë mendësi komuniste, dhe duhet parë rruga se si këta individë arrijnë të hyjnë deri në instituçionin më të lartë ligjvënës të shtetit.

Zoti Çika thotë ndëkaq se këto janë pasoja të politikës 30-vjeçare në Shqipëri, mosndëshkimit të krimeve të komunizmit, mosndalimit me ligj të propagandës komuniste, siç u bë me nazizmin në vende të tjera ish komuniste si në Poloni dhe Hungari.

“Ne kemi kërkuar dhe kërkojmë që të dënohen krimet e komunizmit dhe regjimi diktatorial në mënyrë që ato të mos përsëriten. Rasti në fjalë, pra, kur një deputet del e bën propagandë komuniste është ai rrezik që ne kemi paralajmëruar. Prandaj ngjarje të tilla janë shujmë të rrrezikshme, dhe shoqëria shqiptare, media, politika dhe partnerët tanë ndërkombëtarë duhet të reagojnë me forcë” - thotë zoti Çika.

Sociologists claim that people's nostalgia is generally related to the difficulties they encounter in the actuality of daily life, but nostalgia for dictatorships is inexplicable except with feelings of revenge and remorse.

The end of the Second World War marked for Albania the beginning of a savage dictatorship that physically annihilated all political opponents, a one-party state, which stifled with bullets and prisons every free and different voice.

Most read