BREAKING NEWS

Kukësi crushes the anti-USA coalition, the leftist candidate only defeats Berisha, Meta, Bardhi, Dule, Ndoka and Duka, black days for the "non grata" alliance

Kukësi crushes the anti-USA coalition, the leftist candidate only defeats
x
BREAKING NEWS

This is why McGonigal was forced by the prosecutors to accept the charge that implicates Rama, the investigative report requested by Judge Kotelly before the decision will serve as an indictment file to start investigations against the Albanian Prime M...

This is why McGonigal was forced by the prosecutors to accept the charge that
x
BREAKING NEWS

The "McGonigal" affair shocks Rama, Evi Kokalari sheds light on the sensational behind-the-scenes and calls on DASH to declare the prime minister "non-women" after he bribed a former FBI agent to "annihilate" the opposition

The "McGonigal" affair shocks Rama, Evi Kokalari sheds light on the
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: 'Gërdec' a state crime, here is the scheme that Shkëlzeni used to obtain the license for the weapons dismantling factory in Gërdec and the name of the person who wrote the document that sinks the son of Sali Berisha

Idajet Beqiri: 'Gërdec' a state crime, here is the scheme that
x
BREAKING NEWS

Here are the untold details of Edi Rama's visit to New York, the USA finally closed its doors, the total embargo on the Albanian prime minister by the Biden administration, the winter of great loneliness begins

Here are the untold details of Edi Rama's visit to New York, the USA
x
BREAKING NEWS

SPAK's ax begins on Berisha's family members, Shkëlzeni is called as a witness for "Gërdec", here are the facsimiles that sink him, the evidence that shows the son of the "non woman" as the shadow owner of the business of death, how he placed the minis...

SPAK's ax begins on Berisha's family members, Shkëlzeni is called
x
BREAKING NEWS

The US statement about "non-women" and the crackling of handcuffs for his family members "furious" Sali Berisha, the head of "Foltore" accusations, threats and attacks against SPAK

The US statement about "non-women" and the crackling of handcuffs for
x
BREAKING NEWS

The "hemorrhage" of the DP deserters group begins, Dash Sula, Lefter Gështenja and "Rhapsody" Gjekmarkaj distance themselves from Sali Berisha after the American ultimatum

The "hemorrhage" of the DP deserters group begins, Dash Sula, Lefter
x

Politike

The tragedy of Gërdec, the preliminary hearing at GJKKO is postponed to March 23, former minister Fatmir Mediu did not appear in court, the Durda family calls for justice

The tragedy of Gërdec, the preliminary hearing at GJKKO is postponed to

The preliminary hearing in the Special Court against Corruption and Organized Crime for the "Gërdeci" case has been postponed. The reason was the non-appearance of the prosecutors of the file in question, together with the defendant, the head of the Republican Party, MP Fatmir Mediu. As a result, the judge in charge of judging the "Gërdeci" file, Irena Gjoka, decided that the hearing will take place on March 23. The lawyers of the former Minister of Defense Mediu, Ardian Visha and Henrik Ligori, were present at GJKKO. The cancellation of yesterday's hearing disappointed the Durda family, who lost their 7-year-old son, Erison, on March 15, 2008 after the explosion of the weapons dismantling factory in Gërdec. The couple Feruzan and Zamira Durda were present at the trial. They asked the justice to say the final word on the "Gërdeci" case. as they deserve to learn the truth about the tragic death of their son, Erison. On the other hand, the lawyers of Fatmir Mediu have requested that the case ceases to be judged, or in case of failure to make this decision by judge Gjoka, then they have accepted the option of a shortened trial. Former Prime Minister Sali Berisha, his son Shkëlezen Berisha and former Minister of Justice Aldo Bumçi were saved from this judicial process, even though the numerous evidences in the media for 15 years have shown that they had knowledge and a hand in the dismantling process. of weapons. Gërdeci has been considered for years to have been caused as a tragedy due to the corruption of arms trading and packaging. or in case of failure to make this decision by judge Gjoka, then they have accepted the option of summary trial. Former Prime Minister Sali Berisha, his son Shkëlezen Berisha and former Minister of Justice Aldo Bumçi were saved from this judicial process, even though the numerous evidences in the media for 15 years have shown that they had knowledge and a hand in the dismantling process. of weapons. Gërdeci has been considered for years to have been caused as a tragedy due to the corruption of arms trading and packaging. or in case of failure to make this decision by judge Gjoka, then they have accepted the option of summary trial. Former Prime Minister Sali Berisha, his son Shkëlezen Berisha and former Minister of Justice Aldo Bumçi were saved from this judicial process, even though the numerous evidences in the media for 15 years have shown that they had knowledge and a hand in the dismantling process. of weapons. Gërdeci has been considered for years to have been caused as a tragedy due to the corruption of arms trading and packaging. even though the numerous evidences in the media for 15 years have shown that they had knowledge and a hand in the process of dismantling the weapons. Gërdeci has been considered for years to have been caused as a tragedy due to the corruption of arms trading and packaging. even though the numerous evidences in the media for 15 years have shown that they had knowledge and a hand in the process of dismantling the weapons. Gërdeci has been considered for years to have been caused as a tragedy due to the corruption of arms trading and packaging.

Zamira Durda lost her son in Gërdec: the accusations against Mediu are insufficient

After the postponement of the court session on the "Gërdeci" case at the GJKKO, Zamira Durda, who brought criminal charges against Fatmir Mediun in 2021, repeated the call to the justice bodies to give the final decision in charge of the former minister in the government headed by Sali Berisha. She underlined that she deserves to know the truth about the circumstances and the cause of her infant son's death, adding that despite the fact that she does not consider Mediu's trial to be sufficient for "abuse of duty" and not for "state murder", she still accepts that he should be tried for the charges brought by SPAK. "I demand justice. I waited 15 years. I want an answer as to why Erison is not alive. I expect this from the court. For me, it is not a sufficient charge, I have said it many times, abuse of duty, resulting in the killing of one or more persons, it must continue here.

Avokati i familjes Durda: Besimi ndaj drejtësisë varet nga procesi për ‘Gërdecin’

Pavarësisht pakënaqësisë së klientëve të tij për shtyrjen e procesit gjyqësor dhe akuzave të pamjaftueshme ligjore ndaj Fatmir Mediut, avokati Dorian Matlija vlerësoi si diçka të mirë, faktin që drejtësia shqiptare, GJKKO në veçanti, po shqyrton këtë dosje delikate. Megjithatë, ai nuk harroi të shprehej se besueshmëria ndaj sistemit të drejtësisë në Shqipëri do të faktohej nga ecuria e këtij procesi. “Jemi në një epokë tjetër ku çështjet mund të gjykohen. Kjo është pjesa më e rëndësishme për momentin. Pastaj, se si do zhvillohet procesi, nëse do na ngrihet apo ulet besimi te drejtësia, do shohim vijimin e procesit. I gjithë hetimi është pjesë sekrete dhe prokurorët nuk e kanë ndarë informacionin”, deklaroi avokati për mediat.

Akuzat ndaj Mediut, shkeli ligjin dhe VKM për armët, dëmtoi interesat e shtetit

Në 8 shkurt 2023, SPAK vendosi të mbyllë pas afro 2 vitesh hetimet për ish-ministrin e Mbrojtjes, Fatmir Mediu për tragjedinë e Gërdecit me 26 viktima dhe 300 të plagosur, duke kërkuar që ai të merret i pandehur për veprat penale “Shpërdorim i detyrës”, i kryer në bashkëpunim dhe “Shpërdorim i detyrës”, në bashkëpunim me subjekt ushtarak-kuadër komandues, bazuar në Kodin Penal të Republikës së Shqipërisë dhe Kodin Penal Ushtarak. Sipas SPAK, Mediu së bashku me zyrtarë të tjerë të Ministrisë së Mbrojtjes dhe funksionarë ushtarakë shqiptarë kanë vepruar në kundravajtje me ligjin për demontimin e armëve luftarake dhe Vendimin e Këshillit të Ministrave të datës 14 mars 2007 për “Për proçedurën e trajtimit te armëve, teknikës dhe pajisjeve të Forcave të Armatosura, të hequra nga armatimi dhe përdorimi, përsa i përket shitjes për çmontim dhe çmilitarizim të një sasie municioni”. Ata kanë nxjerrë akte nënligjore në kundërshtim me ligjin dhe VKM e sipërpërmendur duke “dëmtuar interesat e ligjshme të shtetit dhe kanë sjellë avantazhe të padrejta për shoqëritë ‘SAC inc’ (Southern Ammunition Company Inc, administrator Patrick Henry dhe Albademil sh.p.k. (në pronësi të Mihal Delijorgjit, administronte fabrikën e Gërdecit)”.

Gjoka zëvendësoi Erjon Çelën, ky i fundit shpëtoi Mediun në 2021

Në 20 shkurt, gjyqtarja e GJKKO Irena Gjoka u përcaktua me short si gjyqtare për të gjykuar dosjen “Gërdeci” pasi kolegu i saj Erjon Çela u tërhoq nga procesi për konflikt interesi, pasi në 27 korrik 2021 vendosi kundër riçeljes së hetimeve për “Gërdecin” ndaj Mediut. Në vendimin e tij, gjyqtari arsyetoi se SPAK apo dhe Prokuroria e Përgjithshme kanë pasur kohë të mjaftueshme (2021 deri në 2017, kur u vendos ngritja e SPAK) për të kërkuar rinisjen e hetimeve, madje pa patur nevojë për autorizim nga Kuvendi për heqje imuniteti ndaj Mediut, për shkak të ndryshimeve ligjore në 2012. Çela shtoi se janë shkelur afatet e parashkrimit. Pas këtij vendimi, SPAK e ankimoi vendimin në shkallën e Apelit të GJKKO.  Në 24 shtator 2021, Apeli i GJKKO u shpreh në favor të SPAK për rinisjen e hetimeve.

 

Most read