BREAKING NEWS

So that the prime minister does not punish journalists, here are the questions that can soften the anger of "Zeus"

So that the prime minister does not punish journalists, here are the questions
x
BREAKING NEWS

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police reveal the first details of the serious event

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police
x
BREAKING NEWS

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's Independence Day: It's embarrassing

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's
x
BREAKING NEWS

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news: Thank you God

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news:
x
BREAKING NEWS

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how many infections and loss of life have been recorded in the last 24 hours from COVID

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how
x
BREAKING NEWS

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big turn next week, here's what is expected to happen

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big
x
BREAKING NEWS

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong statement about the two politicians

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong
x
BREAKING NEWS

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn, here's what awaits us next week

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn,
x

Politike

The scandals of the President deepen / 'Close family friends with Ilir and Monica then enemies and plots', it is revealed who is the witness who spoke to the Austrian newspaper, the wife of the powerful businessman in the country and the former head of DIA

The scandals of the President deepen / 'Close family friends with Ilir and

"The witness with whom the big Austrian newspaper KRONE spoke is the wife of the former head of DIA, Kastriot Ismailaj, currently in prison." This is what a source close to the law firm involved in the Vienna Arbitration process told the editorial office of the DITA newspaper.

"Mrs. Vojsava Ismailaj, has been in the public spotlight in Albania at least twice and in an interview in 2019 she said that she felt threatened by Mr. Meta, whom she accuses as the person who prompted the imprisonment of her husband." - said the source of DITA.

The scandals of the President deepen / 'Close family friends with Ilir and

The arrest and conviction of Kastriot Isnailaj is related to what is known to the public as the CEZ-DIA scandal, but Ismailaj is also the person of the wiretapping denounced some time ago, where it is suspected that Meta demanded 200 thousand euros for the campaign.

Vojsava Ismailaj, who has already left Albania, was also questioned in 2015 by the Prosecution, as part of an open investigation following harsh public statements between Ilir Meta and Tom Doshi over a "murder plot".

In May 2019, after leaving Albania, she gave an interview to the media, in which she said, among other things:

-Zonja Vojsava përse keni vendosur të largoheni jashtë Shqipërisë? 

Jam larguar nga Shqipëria, sepse pas arrestimit të bashkëshortit tim, Kastriotit, jam ndjerë e kërcënuar dhe e rrezikuar nga pushteti, d.m.th njerëz të veshur me pushtet. Çështjet për të cilat ai po hetohet janë madhore, janë çështje ku janë përfshirë dhe përfolur emra shumë të pushtetshëm të politikës shqiptare dhe unë si bashkëshortja e tij kam ndjerë se ne si familje mund të jemi të rrezikuar nga presione të njerëzve të pushtetshëm që nuk do të dëshironin që Kastrioti të sqaronte shumë detaje gjatë hetimeve që po kryhen ndaj tij.

Ka pasur direkt dhe indirekt kërcënime. Persona të njohur të mi dhe të Kastriotit, më kanë thënë: Kastrioti të tërhiqet nga Arbitrazhi që të lirohet. Ky është kërcënimi që ka ardhur në mënyrë indirekte, direkt më kanë kërcënuar persona të panjohur për jetën time dhe të djalit tim, më kanë ndjekur dhe ruajtur gjatë gjithë kohës persona të ndryshëm, kudo ku unë shkoja, para shtëpisë etj.

Në dijeninë tuaj, cila është arsyeja që prokuroria rinisi hetime, të cilat i kishte pushuar më parë?

Për Kastriotin, por edhe për mua, ishte e qartë se ngritja e këtyre akuzave dhe rifillimi i hetimeve ndaj Kastriotit, pasi hetimet ndaj tij ishin pushuar 3 herë në të shkuarën, kishin si qëllim vetëm ta sulmonin, për shkak të arbitrazhit të filluar në Vjenë.

Pra, Kastrioti duhej penguar me çdo kusht në vijimin e arbitrazhit, jo vetëm për shkak të shumës së kërkuar, por kryesisht për shkak të informacioneve që po dilnin gjithmonë e më shumë gjatë procesit të arbitrazhit. Avokatët e të dyja palëve kishin filluar të paraqisnin gjithmonë e më shumë detaje para Gjykatës së Arbitrazhit dhe me sa duket kjo duhej të ndalonte, pasi përfshiheshin persona të pushtetshëm.

Kur flisni për persona të pushtetshëm, siç e keni përmendur edhe më parë, për kë e keni fjalën konkretisht? A mund të përmendni ndonjë emër?

Mund të përmend Presidentin e Shqipërisë zotin Ilir Meta, i cili ishte një ndër personat e interesuar drejtpërdrejtë që zhurma rreth të ashtuquajturës “afera CEZ” në Shqipëri, të shuhej. Kjo e lidhur me aktivitetin e tij kur ka qenë ministër i Jashtëm apo edhe ministër i Ekonomisë.

Kastrioti për shkak të aktivitetit të tij të hershëm, jashtë Shqipërisë kishte lidhje dhe miq në të gjitha anët e botës. Ilir Meta, por edhe të tjerë janë përpjekur vazhdimisht t’i shfrytëzojnë këto lidhje për të nxjerrë përfitime. P.sh lidhja e Kastriotit me CEZ në Pragë, është krijuar falë lidhjeve të tij dhe jo ndikimit të politikanëve shqiptarë.

Këta të fundit kanë qenë ata, Ilir Meta në mënyrë të veçantë, që kanë shfrytëzuar lidhjet e Kastriotit, për të krijuar ata më pas lidhje me persona të rëndësishëm të biznesit apo edhe të politikës. Kështu ka ndodhur edhe me rastin e CEZ-it.

Kastriot had a friend Ilir Meta and until the end of 2012 his relationship with Ilir Meta has been very close. From the time before he became Prime Minister or an important person in politics, Ilir Meta and his wife, Monika, often came to our house.

We spent many lunches and dinners together: Ilir Meta had strengthened ties with Kastriot since the establishment of FRESH. Kastriot had also mediated Ilir Meta's reconciliation with Fatos Nano and this is a publicly known fact.

To return to the history of CEZ, I am bringing only one example: it was exactly Ilir Meta, who, after realizing the reduction of the energy price, asked Kastriot to ask the Czechs to reward him, that is, Ilir, with the claim that he had made them earn millions of euros .. Day