BREAKING NEWS

The danger for the escalation of the conflict, the American embassy in Tirana publishes the video and shows the firm position: The position of the United States is clear

The danger for the escalation of the conflict, the American embassy in Tirana
x
BREAKING NEWS

Soreca comes out with the important message for Albania: As soon as possible ...

Soreca comes out with the important message for Albania: As soon as possible ...
x
BREAKING NEWS

"Everyone is declaring this Moorish 'non-grata'", Romeo Kara comes out with a strong statement for President Meta: Make Liken mercy for the living!

"Everyone is declaring this Moorish 'non-grata'", Romeo Kara
x
BREAKING NEWS

Meta alerted that he could be declared "non grata" after leaving the Presidency, attacks the US Embassy and promises resistance

Meta alerted that he could be declared "non grata" after leaving the
x
BREAKING NEWS

US warns of earthquakes in Albania and the Balkans, opens letters for millions invested in "off shore" companies, endangered dozens of politicians

US warns of earthquakes in Albania and the Balkans, opens letters for millions
x
BREAKING NEWS

Habit Blendi Fevziu, Artan Hoxha sends 'live' in the show the message with the information he did not expect for Erdogan's visit to Albania: On the first floor of the Prime Ministry ... (VIDEO)

Habit Blendi Fevziu, Artan Hoxha sends 'live' in the show the message
x
BREAKING NEWS

"Ishallah he was joking" / President Meta came out with a strong warning, Artan Hoxha burst the unexpected statement: Fortunately he is still alive among us ....

"Ishallah he was joking" / President Meta came out with a strong
x
BREAKING NEWS

It also happens / Drug trafficking by ambulance, 320 kg of marijuana seized at the Greek-Albanian border (VIDEO)

It also happens / Drug trafficking by ambulance, 320 kg of marijuana seized at
x

Politike

"Clashes deepen in the Democratic Party" / VOA writes about the recent movement of the Democratic leader: Proof of Basha's strength

"Clashes deepen in the Democratic Party" / VOA writes about the recent

In Albania, the chairman of the Democratic Party Lulzim Basha announced today that he has decided to convene the meeting of the National Assembly on December 18. Former Prime Minister Sali Berisha and his supporters last week submitted a request, based on the signatures of 4,200 members of the Assembly, to convene it a week ago. At the meeting of the presidency, which started this afternoon, Mr. Basha is said to have stated that there will be no National Assembly on December 11, because according to him, Sali Berisha can not turn the day of the Democrats into the day of bunkerization and isolation of PD . Former Prime Minister reacted in the evening: The Assembly will be held on the day called by the signatories

Clashes deepen in the Democratic Party. While for days the debate has been boiling over the signatures gathered by Mr. Berisha's supporters and the procedures for formalizing their request for the convening of the National Assembly, suddenly it is Mr. Basha who today proposed to the presidency the decision to convene the Assembly on December 18. Sources from the meeting explained that the Democratic President has been firm towards Mr. Berisha, stating that "there will be no national assembly of the Democratic Party on December 11", a date which coincides with the establishment of this political force. "December 11 cannot be transformed by Sali Berisha, from the day of freedom, the day of the democrats, the day of democracy, to the day of the bunkerization of the Democratic Party, to the day of the isolation of the Democratic Party. He wants to do it because that is the only way he thinks it serves his plight.

The draft decision that accompanies Mr. Basha's proposal also stipulates that "any other action or act, in any form or manner, that conflicts with this decision of the Party Presidency, would constitute damage to the electoral and political interests of the Democratic Party", warning thus disciplinary measures, against anyone who would oppose them.

In the agenda of the Assembly proposed by Mr. Basha, it is foreseen “decision-making on the political situation, as well as taking measures to protect the interest of the Democratic Party, not allowing the problems or personal interests of each member to harm the electoral and political interests of PD, and its political agenda in confronting the regime of Edi Rama ".

Ndërkohë, zoti Berisha dhe mbështetësit e tij kanë kërkuar që Kuvendi të mblidhet për të miratuar ndryshime në statut, me synim shkarkimin e zotit Basha. Ish kryeministri ka bërë të qartë se kërkon të rimarrë drejtimin e Partisë Demokratike, pasi dy muaj më parë zoti Basha vendosi përjashtimin e tij nga grupi parlamentar, në vijim të shpalljes “non grata” nga Departamenti amerikan i Shtetit

Në mbrëmje ai thirri një konferencë shtypi për t’ju kundërpërgjigjur zotit Basha.”Përpjekje të tilla për të bllokuar në një mënyrë apo një tjetër vullkanin apo këtë lëvizje vullkan janë sa qesharake aq dhe të turpshme”, deklaroi zoti Berisha, duke shtuar se “garantoj të gjithë firmëtarët e këtij misioni historik, se nuk do ketë kurrë asnjë forcë dhe asgjë që mund të nëpërkëmbë firmat e tyre dhe se Kuvendi i PD-së do të mblidhet datën e shpallur prej tyre dhe se ai Kuvend do të mblidhet jo sipas rendit të ditës së peng-kryetarit por sipas rendit të ditës që ata guximtarë kanë firmosur në formularin e tyre”.

Ish kryeministri e cilësoi lëvizjen e ndërmarrë prej tij një “revolucion paqësor”, duke paralajmëruar se “ta harroj kush se mund të luajë me revolucionin paqësor që po zhvillohet në Shqipëri. Ju garantoj se është një revolucion, më paqësori, por ama është revolucion. Mjerë ata që kërkojnë të përballen me të”, deklaroi zoti Berisha.

Nga selia e Partisë Demokratike, ku që prej orës 16.00 qëndronte e mbledhur kryesia, zoti Basha reagoi sërish. “Nismëtari ka deklaruar, pa asnjë tagër statutor, se Kuvendi do të jetë në 11 dhjetor. Dua t’ju zhvesh nga çdo iluzion. Nuk ka 2 PD, ka vetem 1 PD, dhe nuk ka për të patur institucione parelele. Në 11 dhjetor ka tubim, por jo Kuvend. Nuk jam unë as pengesa, as halli, as problemi i Sali Berishës. Por unë dhe ju jemi përgjegjës që demokratët të mos përdoren mish për top për interesat e Sali Berishës apo dikujt tjetër. Largimi i këtij regjimi pa mbështetjen e aleatit strategjik, është i paimagjinueshëm”, mësohet të ketë deklaruar zoti Basha.

Mbledhja e kryesisë zgjati gati 6 orë, dhe u shoqërua me debate të forta mes mbështetësve të zotit Berisha dhe kryetarit Basha. Por ky i fundit siguroi mbështetjen e shumicës dërrmuese të anëtarëve të kryesisë për propozimin e tij për thirrjen e Kuvendit më datë 18 dhjetor. Pas mbledhjes zoti Basha, deklaroi se “jam krenar për vendimin e Kryesisë pas pothuaj 6 orësh diskutimesh, dua t’i falënderoj të gjithë, pavarësisht prej mendimeve apo votës së tyre, për përkushtimin që demonstruan dhe për legjitimimin e plotë të besimit që u kanë dhënë demokratët. Një parti, një kuvend më 18 dhjetor dhe e sigurt është që nuk do të lejoj askënd ta mbajë Partinë Demokratike peng”, u shpreh ai.

Despite Mr. Basha's optimism, the current situation seems to have deepened the chasm between the parties and is leading the main opposition force more and more towards an inevitable rift./VOA

Most read