BREAKING NEWS

The broken Rama-Vu?i?-Grenell-Thaçi negotiations for the sale of the North have set fire to the Kosovo issue and the Albanian lands

The broken Rama-Vu?i?-Grenell-Thaçi negotiations for the sale of the
x
BREAKING NEWS

SPAK deposes Fatmir Mediu, requests for 90 defense witnesses drops, GJKKO summons Shkëlzen Berisha and 71 prosecution witnesses for the "Gërdec" affair

SPAK deposes Fatmir Mediu, requests for 90 defense witnesses drops, GJKKO
x
BREAKING NEWS

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is what the "key" witness of the Gërdec tragedy is expected to say

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is
x
BREAKING NEWS

SPAK is not separated from Saimir Tahir, the former minister's property is under investigation after signals from foreign services

SPAK is not separated from Saimir Tahir, the former minister's property is
x
BREAKING NEWS

SPAK files on "EncroChat" and "Sky" interceptions with criminals, Balla warns of "earthquakes" in the State Police

SPAK files on "EncroChat" and "Sky" interceptions with
x
BREAKING NEWS

The anti-American Berisha-Bardhi squad collapses, the number of deputies' participation drops, the desertion from the political action of the former General Secretary of the DP begins

The anti-American Berisha-Bardhi squad collapses, the number of deputies'
x
BREAKING NEWS

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of Kosovo, here is the document that breaks down the sensational behind-the-scenes

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of
x
BREAKING NEWS

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements from the program are scheduled until 2025

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements
x

Politike

Rama is withdrawn, the Transparency Board for fuels is dissolved, after more than 1 year the prices will be set by the market, the government's decision is revealed

Rama is withdrawn, the Transparency Board for fuels is dissolved, after more

After more than 1 year, the infamous Hydrocarbon Price Transparency Board ceases to exist. The Albanian government decided in yesterday's meeting that this board, set up in the conditions of the "emergency" of the increase in prices inside and outside the country due to the war in Ukraine, should not continue the activity of determining the prices of fuels, but return to it as an option in the hands of the market. The news was given by the Minister of Finance and Economy, Delina Ibrahimaj to the media, after the end of the last meeting of the Council of Ministers. In this way, one of the most scandalous decisions of the government in the history of the Albanian state closes the "series" of extortion of Albanian citizens, with damage to them of around 600 million euros together with the Price Transparency Board for basket products.

The dissolution of the Fuel Board, the state of crisis is lifted

For the media, the minister of MFE, Delina Ibrahimaj hinted that the government has been postponed by the Constitutional Court, which with the decision of April 18 left it up to the merger or not of the fuel board. With the undoing of this board, the economic emergency situation in the country will finally fall. "Another important decision, with the beginning of the crisis, the government set up a transparency board for price control. Since then, prices have fluctuated greatly. We decided to define some profit margins in order to limit the effect of hydrocarbon speculation and to limit abuses. Based on the decision of the Constitutional Court that left it in force, we decided to abolish the Hydrocarbons Board and the special situation in this market", Ibrahimaj declared.

What happened from March 2022 until today?

On March 12 and April 1, 2022, the Fuel Price Transparency Board and the Basket Products Price Transparency Board entered into force. Prime Minister Rama insisted for years that this process came as a result of the increase in prices in world markets from the Russia-Ukraine War. Although there were protests last year against scandalous and not at all justified price increases, again these 2 boards continued their activity normally. At the end of last year, the opposition sent to the Constitutional Court 2 requests for the merger of the 2 aforementioned boards, with the argument that they were created simply by normative acts overlapping the relevant laws and are serving as an instrument to enrich the oligarchs connected to the power. On February 22 of this year, the CJK decided to merge the basket price board, with the argument that it was not reasonable for the government to make such a normative act, because there was no urgency or extraordinary need to do it so quickly. However, for the fuel price board, the 9 members of the GJK acted with a different standard on April 18.

GJK ia la në dorë qeverisë shkrirjen e BT të karburanteve, ja paradoksi

Në 18 prill, GJK vendosi të pranojë pjesërisht kërkesën e deputetëve të opozitës për sa i përket shfuqizimit të bordit të çmimeve të karburanteve. “Kleçka” u gjet në nenin 21/10 të aktit normativ nr.5, dt. 12.03.2022 “Për disa shtesa në ligjin nr.8450, datë 24.2.1999, ‘për përpunimin, transportimin dhe tregtimin e naftës, të gazit dhe nënprodukteve të tyre’, të ndryshuar”. Trupa gjykuese vendosi të heqë fjalinë e dytë, pika 2, të nenit 21/10, që titullohet “Kohëzgjatja dhe zbatimi”. Ja çfarë shkruhet: “2.Zbatimi i parashikimeve të këtij kreu fillon me shpalljen e situatës së veçantë me vendim të Këshillit të Ministrave. Përfundimi i situatës së veçantë dhe i zbatimit të parashikimeve të këtij kreu përcaktohet me vendim të Bordit”. Në këtë mënyrë, GJK i heq “fuqinë” këtij bordi për t’u vetëshkrirë. Në fakt, kjo është tërësisht absurde, pasi ky bord u krijua me një akt normativ nga qeveria “Rama 3”. Sipas logjikës ligjore, duhet të vendosë qeveria vetë me akt normativ ose të propozojë në Kuvend shkrirjen e BT të çmimeve të hidrokarbureve. Pra, me pak fjalë, GJK thjesht ka “bërë një vrimë në ujë” për këtë kërkesë të opozitës, duke favorizuar hapur qeverinë dhe mazhorancën.

Skandali, qindra miliard lekë në “arkën” e qeverisë, vetëm “thërrime” për qytetarët

Megjithëse qeveria dhe mazhoranca u justifikuan se këto borde do të funksionin për të vendosur balanca në çmimet e tregut e frenuar abuzimet e grosistëve, opozita akuzon prej muajsh të tërë PS se ka favorizuar në fakt biznesmenët dhe oligarkët klientë të lidhur me të. Edhe Pakoja e Madhe prej 8 miliard lekë e premtuar në fund të vitit të kaluar për pensionistët dhe kategoritë e tjera si dhe rritja e pagave të administratës me efekt financiar 39 miliard lekë, u konsideruan si “lëmoshë” e injorim total i nevojave të mëdha të qytetarëve, duke patur parasysh dhe rritjet tallëse të pagave për mësuesit, mjekët, ushtarakët, policët etj., në krahasim me “dhjamosjen” e drejtuesve dhe zyrtarëve të lartë të shtetit. Megjithatë, nuk dihet nëse opozita do të padisë në SPAK zyrtarë apo ministra të shtetit për abuzimet me çmimet e hidrokarbureve e ushqimeve. Ky vendim u mor pasi Gjykata Kushtetuese vendosi në 18 prill se vazhdimi i aktivitetit ose shkrirja e Bordit të Transparencës së Çmimeve të Hidrokarbureve është në dorë të këshillit të ministrave. Aktualisht, të dyja bordet e sipërpërmendura, nuk funksionojnë më. Por, në 26 maj në Kuvend, kur u miratua rritja e pagave për deputetët, zyrtarët e drejtuesit e shtetit, së bashku me administratën, kryeministri Rama paralajmëroi se mund të rritet çmimi i energjisë elektrike.