BREAKING NEWS

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order came out to.."/ The tragedy of Gërdec, the testimony of the Secretary General of the Ministry of Defense is clarified

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order
x
BREAKING NEWS

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the ex-soldier becomes clear

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the
x
BREAKING NEWS

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after the other after the conflict with Berisha, who are the 15 officials who risk prison, here is the evidence that SPAK is investigating

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after
x
BREAKING NEWS

Zylfie Haklaj speaks for the newspaper "SOT" and warns of the sinking of Sali Berisha in SPAK for the murder file in Tropoja: He has become like a rabid dog that is trying to eat every person that comes in front of him

Zylfie Haklaj speaks for the newspaper "SOT" and warns of the sinking
x
BREAKING NEWS

The scandal, this is how Rama helped Bolino to rob the properties in the former "Partizani" Complex with the same scheme he followed with Jamarbër Malltez, the charges and documents are revealed

The scandal, this is how Rama helped Bolino to rob the properties in the former
x
BREAKING NEWS

In the interceptions of "SKY ECC" well-known journalists who collaborate with crime and politicians who have ordered murders appear, a minister is about to sink, here are the sensational behind-the-scenes, says Anduena Llabani

In the interceptions of "SKY ECC" well-known journalists who
x
BREAKING NEWS

Bloc doctor Sali Berisha provokes and fiercely attacks LANÇ: Liberation Day the blackest day for Albanians, 28 thousand martyrs did not fall and there was fratricide, battles were invented and stories about partisans were fabricated

Bloc doctor Sali Berisha provokes and fiercely attacks LANÇ: Liberation
x
BREAKING NEWS

Muharrem Xhafa: This is why Sali Berisha does not accept November 29 as Liberation Day, he has aligned himself with the ballisticians and Nazi fascists, the facts disprove his claims

Muharrem Xhafa: This is why Sali Berisha does not accept November 29 as
x

Politike

Cyberattacks on Albania, the Court of Tirana overturns the prosecution, assigns an "obligation to appear" for 5 officials of the Ministry of the Interior who misused their duties

Cyberattacks on Albania, the Court of Tirana overturns the prosecution, assigns

The Court of Tirana imposed the measure "obligation to appear" for 5 employees of the Department of Public Administration in the Ministry of Interior, considering them responsible for the cyber attacks by Iranian hackers in the last two years against the state-owned e-Albania websites, etc. The court did not accept the request of the Prosecutor's Office of Tirana to keep the 5 information technology specialists under "house arrest". They will be investigated and judged for the criminal offense of "abuse of duty".

Names of IT specialists in the Ministry of Interior

The 5 people who will be tried for the scandal of Iranian cyber attacks for a long time against Albanian state websites are: Altin Sallaku - IT sector specialist in DAP, responsible for the IT sector in the Ministry of the Interior; Alketa Sulo – responsible for the IT sector in DAP and in the General Directorate of Prisons; Rudina Llagami) – IT sector specialist in DAP; Igli Lubonja - IT sector specialist in DAP and Albi Gjeka - IT sector specialist in DAP.

Specific charges, the specialists had to receive a report from the economic operator

According to the prosecution body, the 5 aforementioned officials are accused of not having requested a report from the economic operator that was contracted by DAP for the implementation and maintenance of the administratë.al platform. Although they are not aware of the implementation of the contract between the Ministry of Interior and the company in question, the 5 IT specialists had to act in time to prevent the Iranian cyber attack. "In the specific case, the IT staff at DAP could and should have requested a report from the economic operator contracted by DAP for the implementation and maintenance of the system in time regarding the state in which this system was located, despite the lack of knowledge about the implementation method of the contract for the implementation of the administrata.al system", states the Prosecutor's Office of Tirana in its announcement.

“Zgjidhja” sipas Prokurorisë, 5 specialistët IT duhej të aktivizonin sisteme anti-virus

Prokuroria shprehet më tej se 5 specialistët duhej të aktivizonin sistemet anti-viruse në mënyrë që të parandalohej depërtimi i hakerave iraniane në sistemin elektronik që menaxhohet nga Agjencia Kombëtare e Shoqërisë dhe Informacionit, që më pas preku uebsajtin “e-albania”, TIMS. “Në rast se këta punonjës, do të kishin vepruar në përputhje me urdhërimet e Rregullores së Sigurisë së Informacionit nr. 337/1 prot., datë 17.01.2022, dhe Rregullores së Brendshme të AKSHI-it duke kërkuar informacion dhe duke u azhornuar me antiviruset më të fundit të sistemit, atëherë do ishte zbuluar në sistemet e tyre virusi i cili ka hyrë fillimisht tek administrata.al në mënyrë që të bëhej e mundur neutralizimi i tij pa prekur sistemin e AKSHI-t”, konstaton më tej organi i akuzës për sulmin kibernetik.

Asnjë hetim për AKSHI-n dhe operatorin, dështim 195 mln euro në siguri kibernetike

Ajo çfarë ka ngjallur mjaft dyshime lidhur me seriozitetin e hetimeve është se përse nuk është vendosur nën asnjë zyrtar apo funksionar i lartë i AKSHI-t, edhe pse PD i kërkoi muaj më parë Prokurorisë së Posaçme për Korruspionin dhe Krimin e Organizuar (SPAK) që të hetojë drejtoreshën e këtij institucioni, Mirlinda Karçanaj, duke e bërë fajtorë për dështimin e sigurisë kibernetike jo vetëm ndaj sulmeve iraniane online, por dhe për publikimin e pagave, targave të qytetarëve, publikimin e të dhënave të qytetarëve para zgjedhjeve parlamentare të 25 prillit 2021, etj. Pavarësisht, se AKSHI dhe qeveria shpenzuan 195 milionë euro për sigurinë kibernetike, dy vitet e fundit kanë treguar se shteti dhe autoritetet e tij kanë dështuar në mënyrë spektakolare në garantimin e sigurisë së brendshme dhe të jashtme kibernetike. Përpara miratimit të projektbuxhetit 2023, AKSHI kërkoi nga Parlamenti miratimin e shtimit të numrit të punonjësve me 30, nga të cilët 25 duhet të jenë specialist IT. Një tjetër fakt i çuditshëm është se përse Prokuroria e Tiranës nuk ka nisur hetimet për operatorin ekonomik që implementoi programin administratë.al.

Sulmet kibernetike në 3 data, në 7 shtator Shqipëria prishi marrëdhëniet me Iranin

Sulmet kibernetike iraniane kanë ndodhur në 3 faza, 21 maj 2021, 15 korrik 2022 dhe 10 shtator 2022, duke nisur nga uebsajti administratë.al. Sipas Microsoft DART, hakerat iranianë kanë shfrytëzuar mangësitë e sistemit “administrata.al”. Ky sistem i prokuruar me fonde të IPA-s, nuk është implementuar, menaxhuar apo ndjekur nga AKSHI, por vetëm është hostuar fizikisht pranë Datacenter-it Qeveritar. Hakerat iranianë bllokuan për disa kohë platformën shtetërore të shërbime publike e-Albania, sistemin TIMS gjatë verës dhe vjeshtës. 3 ditë para sulmit të fundit të hakerave iraniane, kryeministri Edi Rama vendosi prishjen e marrëdhënieve diplomatike me Iranin duke e akuzuar për destabilizim të rendit dhe sigurisë kibernetike të vendi tonë.

"Homeland Justice" does not spare "revenge" against the Albanian state

However, the hacker website "Homeland Justice" has successfully continued the process of leaking and publishing thousands of pages of information obtained from Albanian state websites, revealing information about the former director of the State Police, Gladis Nano, the successor of his Muhamet Rrumbullaku, the director of SHISH Helidon Bendo and 600 employees of this institution, etc. Regarding cyber security in the world, Albania ranks 68th among 160 countries in the world. These attacks are caused not only by Albania's pro-US position, the enemy of Iran, but also because a large number of members of the Iranian Mujahedin organization MEK, an opponent of the Islamic regime of Iran, are sheltered in our country.

Most read