BREAKING NEWS

The behind the scenes of the first news edition on Top Channel are whitened for the first time / Monika Stafa makes a strong confession, tells the conversation with Enkel Demi: It seems to me that we stinked (You will not believe what the news anchor l...

The behind the scenes of the first news edition on Top Channel are whitened for
x
BREAKING NEWS

Fight breaks out for FSHF, international investigation is required for Armand Duka, FBI, DEA, Scotland Yard and SPAK come into play

Fight breaks out for FSHF, international investigation is required for Armand
x
BREAKING NEWS

2 sensational files are expected to explode soon from SPAK, risk arrest of dozens of officials involved in scandals, under investigation several former ministers

2 sensational files are expected to explode soon from SPAK, risk arrest of
x
BREAKING NEWS

Turkish media criticizes Albanian government: American hospital the main source of funding for the Gulenists, Rama gave hemodialysis

Turkish media criticizes Albanian government: American hospital the main source
x
BREAKING NEWS

"God hold your hand" / Klodiana Lala reveals what is happening in this city of Albania and raises the alarm: Fathers are being killed in ...

"God hold your hand" / Klodiana Lala reveals what is happening in this
x
BREAKING NEWS

Black in Albanian cinematography! The famous actor passed away at the age of 70

Black in Albanian cinematography! The famous actor passed away at the age of 70
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania / Over 1000 infected, 8 victims registered in the last 24 hours

Covid-19 in Albania / Over 1000 infected, 8 victims registered in the last 24
x
BREAKING NEWS

Ardian and Florenc Çapjas right wing executed with firearms in Belgium

Ardian and Florenc Çapjas right wing executed with firearms in Belgium
x

Politike

Spartak Ngjela: Meta and Berisha have been united by corruption and fear of SPAK, the US is not afraid with "Foltore", 3 police cars are needed to arrest them

Spartak Ngjela: Meta and Berisha have been united by corruption and fear of

Lawyer Spartak Ngjela is convinced that the reason that Meta and Berisha got together is corruption. In an interview for the newspaper "SOT", the lawyer spoke about the latest political developments in the country as he said that Berisha is trying to scare the Americans with an alliance with the Russians but will not succeed. The lawyer stated that the Russians could not save Berisha because SPAK is acting. According to him, the seizure of unjustified properties will be just the beginning. Ngjela also focused on President Ilir Meta, who said that he had committed a series of serious violations and his conviction is strong that the president will soon be fired. The lawyer said that Meta together with Berisha had as a plan the destabilization of the country by trying for an uprising,

-Mr. Ngjela, the political situation in the country seems to have heated up again. After the conflict we saw within the DP, where Basha expelled Berisha, the president has also appeared on the scene in recent days. The latter attacked the Democratic leader and came out in support of Berisha. Do you have a comment on why Meta is supporting Berisha in the fight against the Americans?

Both are at risk of corruption. America's strength is great against corruption. Even the SPAK, the United States does, and the SPAK is now closer to hitting them. This was understood by the behavior of the US Ambassador to Albania, Mrs. Yuri Kim on the occasion of the November holidays. She gave a message with a very strong connotation. Both Meta and Berisha have the wrong attitude, they can not keep what they are doing for long. Corruption is a phenomenon of theirs, but Albania is a country of great importance to Washington. Hence this great caution from Washington and the Americans show that the US can never work with corrupt people who are paid for by crime. The Ambassador of the United States in Tirana, Yuri Kim, was not so active a year ago for the Independence Day of Albania. Because on this holiday she spoke with superlatives about Albania. This kind of diplomacy is by no means accidental. The ambassador was everywhere, and everywhere she spoke about Albania and America. No American ambassador has spoken like that, but even the ambassador's texts are not simple. It raises Albania and friendship with the United States, but within its texts, there seems to be more than that. Why this sudden pro-Albanian explosion of America? Why these very expressive photos of Ambassador Yuri Kim, with the Albanian national flag and great historical figures? But, there is more, because these are also related to the greeting of the President of the United States of America, Joe Biden, who talks about Albania and within his text, he also touches on the fight against state corruption in Albania. So what is this? Why, Was not corruption in the text of the act "non grata" as the main motive of the legal act of the State Department against Sali Berisha? Then? Maybe this is showing that Sali Berisha is close to criminal prosecution.

-Në këtë aspekt, Berisha në “Foltoren” e tij, kujdeset që të sulmojë reformën në drejtësi vazhdimisht. Ai pretendon se është kapur nga Soros, ndërkohë që sulmon dhe anëtarët e Gjykatës së Lartë. A i trembet ish-kryeministri surprizave që mund të vijnë nga SPAK?

-Kjo është situata, janë shumë të trembur. Si Meta dhe Berisha po bëjnë gjithë përpjekjet që të ndalojnë drejtësinë por nuk e ndalojnë dot këtë ngjarje sepse është një fenomen. Fenomenet nuk ndalohen, fenomene si antikorrupsioni janë me legjislacion dhe nga ligji nuk ka dot shpëtim. Nuk do të shpëtojnë dot.

-Ish-kryeministri Sali Berisha ka dhënë dje një intervistë për një gazetar amerikan i cili flitet se ka mbështetje ruse, a i ka varur shpresat ish-kryeministri tek Moska?

Ku do ta çojë mbështetja ruse atë? Si do ta mbajë? Je vend në NATO, s’ka se si! Ai mendon se mund të trembë amerikanët me aleancë me rusët, por Berisha nuk ka asgjë në dorë, nuk ka forcë politike. E përsëris, janë të trembur nga SPAK-u së bashku me Metën. Ai po bën xhiro me njerëz kot tani, nëpër dhoma thotë se ka frikë nga SPAK-u , pastaj del dhe thotë unë jam i fortë, gjë nuk më bëni ndërkohë që me 3 mjete mund të shkojnë ta arrestojnë. Për mendimin tim këta nuk kanë se çfarë bëjnë më.

-Ka vite që flitet për hetimin e Metës, Berishës dhe politikanëve të tjerë, por nuk ka ende rezultate. Mendoni se mund të shkohet deri te arrestimi dhe sekuestrimi i pasurisë së tyre?

Do arrestohen apo jo unë nuk di ta them të sigurt tamam, por pronat do tu merren patjetër sepse nuk i justifikojnë dot. Jua kërkon ligji, merreni lexojeni Kushtetutën e re, ligji kërkon justifikimin e pronave, ata nuk kanë si i justifikojnë pronat sepse vetëm kanë vjedhur. Nuk do zbatohet më Kushtetuta e re me këta thoni ju, po prandaj e ngritën SPAK-un këta që të korruptuarit të hetohen dhe tu sekuestrohen pronat.

-Në 18 janar Gjykata Kushtetuese do të gjykojë çështjen e presidentit Ilir Meta për shkarkim, a do të shkarkohet presidenti?

Për mendimin tim presidenti do të shkarkohet. Gjykata ka folur në një mënyrë indirekte dhe e ka treguar se kjo do të ndodhë,por për shkarkimin e presidentit kërkohet shkelje e rëndë.

-A mendoni se presidenti Meta ka kryer shkelje të rënda?

If it is not justified as a serious violation, it is not dismissed, but its violations in my opinion are very serious. However, we have to wait for the court to decide. But I think his violations are serious for the fact that he demanded destabilization. That Meta had a plan together with Berisha to start an uprising and this was clearly seen. So Berisha initially planned to withdraw from the elections to stage an uprising, but they could not. They are both corrupt people who are not to blame because they just stole, but justice will act on them.

Interviewer: Aleksandra Hoxhaj