BREAKING NEWS

The official himself confirms it, the minister is threatened with life, the details are disclosed

The official himself confirms it, the minister is threatened with life, the
x
BREAKING NEWS

Lawyer Njjela issues a strong appeal: If you see one, never approach it, treat it with contempt and disdain

Lawyer Njjela issues a strong appeal: If you see one, never approach it, treat
x
BREAKING NEWS

"I was blown away by..."/ Injured the mayor of Divjaka, the author of the event clarifies the dynamics of the collision: I tell you what they told me

"I was blown away by..."/ Injured the mayor of Divjaka, the author of
x
BREAKING NEWS

"Balance of war", expert Karamuço raises the alarm and shows what is happening in the country

"Balance of war", expert Karamuço raises the alarm and shows
x
BREAKING NEWS

Patents are no longer a secret either, Homeland Justice publishes database and delivers strong message

Patents are no longer a secret either, Homeland Justice publishes database and
x
BREAKING NEWS

Joe Biden important message for Albania: Including the fight against corruption and organized crime...

Joe Biden important message for Albania: Including the fight against corruption
x
BREAKING NEWS

"He was poisoned by the Kremlin"/ The shocking report on the sudden death of the Belarusian Foreign Minister is published: Here is the poison that was produced in the laboratory. Lukashenko in a panic, he fears for his life

"He was poisoned by the Kremlin"/ The shocking report on the sudden
x
BREAKING NEWS

"This one has been completely dismantled"/ Trondit Frrok Çupi: Sali Berisha cannot enter Italy

"This one has been completely dismantled"/ Trondit Frrok Çupi:
x

Politike

"Albania needs an opposition movement", Lubonja makes a strong call: To escape from this regime, the opposition must...

"Albania needs an opposition movement", Lubonja makes a strong call:

Analyst Fatos Lubonja has commented in the column "Opinion" on the political developments in the country and the latest movements in the opposition camp.

Lubonja stated that Albania needs an opposition movement to escape from a regime that is controlling everything and for this it needs to unite all possible forces, all the people who demand more democracy, more justice, more spaces of freedom .

"I have followed it closely, I look at the positive side, but also many shortcomings in my opinion. On the positive side, I see a union, which was previously doubtful or did not happen, I also see a significant motivation. But on the other hand, I have the feeling that again the opening that is being talked about, the invitation that is made is always somehow not as it should be in my opinion. In the sense that I judge that Albania needs an opposition movement to escape from a regime that is controlling everything and for this it needs to unite all possible forces, all the people who demand more democracy, more justice, more many spaces of freedom, etc., etc.

In this sense, I see that the opposition is in the old style 'come to us', 'come around us'. There is not the openness that it should be to everyone, but not by being absorbed and used, giving other oppositional people the idea that you come here to be used by us, but by taking them as partners who preserve the identity . So another approach is required that I don't see. Just as I always see unresolved the problem of the division of the PD where it seems out of place and other policies would be needed so that this unknown card does not always exist until the election, where one group opposes the other group. The merger of the DP should have been resolved, perhaps with factions, preserving some kind of identity anyway, but not taking energy from each other", declared Lubonja.

He further explained that the new forces should have been called differently.

“When I said old style, I didn't just say old style. I said there are positive sides that have joined, but I also said that within the mindset we are in, we will govern you, don't think that anything can come out of us. In this sense, I think that the new forces should have been called differently. Coming out with a joint candidate can be considered the part I said about the union, the problem is who is the joint candidate", said Lubonja.

Regarding the agreement within the opposition parties to come up with a single candidate, the analyst said that the elections will undoubtedly be better, but that it does not depend on the opposition, when you are dealing with a regime.

“Padyshim që zgjedhjet do të jenë më mirë se kur kanë shkuar secili me kandidat të vetin. Zgjedhjet nuk varen nga opozita, unë kam ngulmuar se ky është një regjim dhe një regjim që vështirë të sfidohet me zgjedhje sepse s’mund të jenë të lira. Se sa opozita ka fuqi dhe është e përgatitur për të ndaluar atë që mund të quhet humbja e votës, nëpërmjet blerjes, nëpërmjet shantazheve dhe nëpërmjet manovrave të shumta që ka bërë Edi Rama më herët, kjo mbetet për t’u parë”, tha ai.

Po si mund të sfidohet ‘regjimi’?

“Nuk mund të zgjidhet duke pritur një shpëtimtar, duke pritur të dalin ca njerëz të rinj të ndershëm dhe që të sfidojnë të gjithë sistemin sepse ka një opsion që këtu është i gjithë sistemi, opozita e maxhoranca janë dy kokat e sistemit dhe këtu ka një të vërtetë. Por pikëpyetja e madhe është a zgjidhet kjo duke lindur në Shqipëri një lëvizje që sfidon gjithë këtë sistem, këtë pushtet me dy koka, që ndërrojnë kokat, por baza qëndron dhe kjo do ishte më e mira sipas mendimit tim. Por çfarë tregon përvoja deri tani, këtu ka ndodhur një proces që njëra kokë, koka e madhe e maxhorancës, e Edi Ramës po kërkon t’i zhdukë dhe këto kokat e tjera dhe neve na është hequr dhe mundësia e rotacionit çfarë do të thotë dhe mundësia e hapësirave për të lindur një forcë e re. Unë besoj që rruga është më e gjatë. Njëra rrugë, rruga paqësore, demokratike është që të vendoset një mundësi për rrotacion, që është e vështirë, të krijohet një frenim ndaj rrëshqitjes drejt absolutizmit të një partie të vetëm dhe ky frenim bën të mundur që makina të marrë dhe ndonjë kthesë. Frenimi është rotacioni sipas meje. Ka dhe dy rrugë të tjera që makina të përplaset në fund të humnerës të shkatërrohet. Atëherë shkatërrohet makina, shkatërrohemi dhe ne dhe sistemi. Rruga e tretë e mosbindjes civile që mund të bëjë veprime shumë të forta në rastet e krizave që mund të krijohen.

Më e mira është ajo që të forcohet opozita dhe të thithë sa të mundet në pjesën që kërkon ta ndalojë këtë, por duke ruajtur hapësirave për ata që duan të garojnë të lirë”, deklaroi Lubonja.

Sa i përket çmimit të energjisë elektrike dhe vendimit për të mos vendosur fashën 800 kilovatë orë në muajin tetor, ai deklaroi se është në stilin e Ramës dhe e cilësoi një mashtrim i radhës.

“Vetë veprimi i kryeministrit është në stilin e tij tashmë të njohur, që bën një hap prapa, dy hapa para. Herë pas herë bën nga një hap prapa, por nuk e bën hapin prapa për të ndryshuar drejtim, po për të hedhur dy hapa para pasi i ka mpirë njerëzit gjoja me këtë hapin prapa. Ai sigurisht ka nevojë të shikojë se si do jetë fatura e njerëzve kur të vijë i ftohti, mund të bëjë një provë, sa përqind do jenë ata që mund të dalin nga fasha e mbrojtur, mund të bëjë ndonjë kalkulim.

Nga ana tjetër edhe opozita duhet të dijë të shikojë se çfarë ndodh, të bëjë dhe ajo kalkulimet e veta. Veprimin e kryeministrit nuk e shikoj si një veprim në thelbin e vetë vetëkritik, në kuptimin që e ndërroi se ka bërë gabim diku, përkundrazi është një veprim, një mashtrim i radhës. Një veprim që nesër mund të presësh krejtësisht të kundërtën siç ka bërë gjithmonë, për t’u shtrënguar dhe më shumë rripat e njerëzve”, tha Lubonja.

I pyetur se çfarë e pengoi opozitën për protestat, analisti tha: “Mund të jetë që presin faturat për të shpenzuar energjitë e njerëzve. Ka qenë deri tani ideja se mos kishte një lloj përçarjeje dhe sikur nuk ishin të bashkuar, tani që kanë bërë këto mbledhjet ndoshta kanë marrë një vendim. Por nga ana tjetër gjykoj se nuk është e lehtë t’i motivosh njerëzit që janë shumë të dëshpëruar, që janë të lodhur, që kanë zgjedhur ikjen dhe ky është faktor kryesor. Siç është dhe faktori tjetër, kur nuk është situata që njerëzit dalin vetë në shesh. Tani shpesh herë janë grupe interesi, është paraja që i lëviz nganjëherë njerëzit, pushtetet. P.sh. kur ishte pushteti lokal dhe i PD-së ka pasur shumë më tepër mundësi sepse ai grup interesi që lidhej me PD kishte farefisni, miqësi, ishte më kollaj të motivohej sepse kishte dhe më shumë mundësi ekonomike për t’i sjellë qoftë dhe me autobusa apo jo, të gjitha janë bashkë.”

Lubonja komentoi dhe protestën e paralajmëruar të pedagogëve. Ai tha se nga ana e Ramës është një film i parë, por se edhe pedagogët nuk i shikon të organizuar.

“Indiferencën e kryeministrit e shikoj në kuptimin që është mësuar me këto veprime dhe ka pasur sukses gjithmonë duke bërë ndonjë manovër dhe duke i gënjyer me pako gjë ose me asgjë. Është një film i parë nga ana e kryeministrit. Nga ana e pedagogëve shikoj një lëvizje që tenton të jetë si lëvizje e asaj pjese të shoqërisë civile, forcave që kërkojnë të qëndrojnë jashtë politikës, presin nga kryeministri, por janë mosbesues, bëjnë pjesë shumica në atë zonën gri, mos instrumentalizohen nga opozita. Nuk i shoh të organizuar në atë mënyrë. Ka mëkatet e veta dhe opozita, që këta për zgjedhjen e tyre të kenë një qasje kush është më afër, kush na premton dhe nëse na e premton opozita të kenë një aleancë për të ruajtur personalitetin dhe për të mos u përdorur”, u shpreh ai.

Most read