BREAKING NEWS

The murder of Pjerin Xhuvani, this is what happened today with the trial of Arbë Paplekaj

The murder of Pjerin Xhuvani, this is what happened today with the trial of
x
BREAKING NEWS

"He took them for Vis", new details are revealed from the theft of license plates that sank the soldier of Martinaj

"He took them for Vis", new details are revealed from the theft of
x
BREAKING NEWS

Albania's draft proposal for the Association receives an immediate response from the EU

Albania's draft proposal for the Association receives an immediate response
x
BREAKING NEWS

"Diplomacy has turned into a place of gossip"/ The PD deputy 'stabs' the candidate for ambassador to Israel: I don't see you for this post, your CV...

"Diplomacy has turned into a place of gossip"/ The PD deputy
x
BREAKING NEWS

Helped in the assassination attempt at Fatjon Murat's bar, the Court gives the verdict for Vis Martinaj's soldier

Helped in the assassination attempt at Fatjon Murat's bar, the Court gives
x
BREAKING NEWS

New details from the robbery of the judge's apartment come to light, her husband's denunciation is revealed: We were at work when...

New details from the robbery of the judge's apartment come to light, her
x
BREAKING NEWS

Can it be continued after each defeat, with the argument that the elections were stolen from us? The well-known journalist "closely voiced" Berisha, here is his reaction

Can it be continued after each defeat, with the argument that the elections were
x
BREAKING NEWS

SPAK imprisoned him, Vangjush Dako ends up in the same cell with...

SPAK imprisoned him, Vangjush Dako ends up in the same cell with...
x

Politike

Salaries are increased for the entire administration, here are the benefits for each category, from the President, the Prime Minister, ministers and deputies, to doctors and teachers

Salaries are increased for the entire administration, here are the benefits for

With the vote of 95 deputies, even though Prime Minister Edi Rama expressed his opposition to it being done now, the increase in the salary of the administration and constitutional institutions, starting with the President of the Republic, governors, deputies, was approved yesterday by a qualified majority in the Assembly etc. The law provides for the doubling of the salary for these categories. The law on salaries in the administration was approved with 97 votes, while 93 votes were in favor of the changes in the law on the "status of judges and prosecutors", which increases their salaries. Only this last law required a qualified majority. The 3 deputies who voted against were the democrats Bujar Leskaj, Dashnor Sula and Petrit Doda. Sula opposed this as a scandalous act that offends the different social strata, to which the majority has promised a symbolic increase, while multiplying it for state officials. Former Prime Minister Sali Berisha refused to vote for this law, calling it cynical and terrible. He repeated his proposal for the approval of the increase of the vital minimum up to 200 euros. Therefore, the law approved yesterday was not even voted by Prime Minister Edi Rama. He added that the salary increase of state leaders and deputies will be done after the process of salary increase for doctors, teachers, policemen, soldiers, etc. is completed. Criticism of the salary increase was also made by the official DP Secretary, Gazment Bardhi, etc. However, it should be noted that the new salaries will be in effect from April 1, while the consent of the president has been obtained for the laws to be decreed as soon as possible. The draft law that talks about salaries in the administration foresees an increase in the powers of the Council of Ministers in setting salaries in the public sector, while the new salary increase scheme for the public administration was determined with reference to the salary of the president, as the highest. The adoption of the latest law came from a decision of the Constitutional Court that required the restoration of the wage hierarchy.

The reform

But the salary reform initiated by the government and voted yesterday amid debates in the Assembly, seems that it will first have the greatest effect on the salary of high officials and then on other categories of public employees. With the recent changes made to the salary law, MPs benefited from the biggest increase with 98%, followed by ministers with 82%. The Prime Minister also experienced an increase of 72%, while the President increased by 65%. Also for other employees of the administration, a general increase from 10 - 35 thousand ALL begins. Meanwhile, for 2022 there is only a 7% salary increase for general practitioners, nurses, teachers and security workers including policemen, security guards, firefighters and the armed forces. In the police, for the first inspectors, this increase in value translates to only 3300 ALL.

Mjekët dhe mësuesit

Ndërsa për mësuesit rritja në vlerë përkthehet në 3584 lekë për mësuesit e shkollës 9-vjeçare, 3843 për mësuesit e shkollave të mesme dhe deri në 5800 për drejtuesit. Tek mjekët, përjashtim bënë për mjekët specializantë me 50 mijë lekë më shumë, ndërsa për mjekët e familjes u bë një rritje me 15 mijë lekë që filloi nga prilli. Por, reforma e pagave sapo ka nisur. Në paketën e saj ambicioze prej 38 miliardë lekësh qeveria premton se deri do t’i dyfishojë pagat për sektorë. Tek rritja e përgjithshme, mësuesit në shkollat 9 vjeçare do të kenë një pagë 95 550 lekë, mësuesit në shkollat e mesme do kenë një pagë 106 800 lekë. Mjekët e përgjithshëm do të shkojnë në 131,672 lekë punonjësit e sigurisë në 97 500 lekë dhe infermierët do të shkojnë në 87 118 lekë, sipas premtimeve të qeverisë. Sa i përket pensionistëve, qeveria ka premtuar vetëm indeksimin në tetor dhe nuk ka parashikuar më bonus. Reforma e pagave e nisur nga qeveria duket se fillimisht do të japë efektin më të madh tek paga e funksionarëve të lartë dhe më pas në kategoritë e tjera të punonjësve publikë. Me ndryshimet e fundit që iu bënë ligjit të pagave, deputetët përfituan rritjen më të madhe me 98%, ndërsa pas tyre vijnë ministrat me 82%. Rritje me 72% pësoi edhe kryeministri, ndërsa Presidenti me 65%. Edhe për punonjësit e tjerë të administratës fillon një rritje e përgjithshme nga 10 – 35 mijë lekë. Ndërkohë për vitin 2022 ka vetëm një rritje page prej 7% për mjekët e përgjithshëm, infermierët, mësuesit dhe punonjësit e sigurisë ku përfshihen policët, punonjësit e gardës, zjarrfikësit dhe forcat e armatosura. Në polici për inspektorët e parë kjo rritje në vlerë përkthehet vetëm në 3300 lekë. E njëjta gjë vlen edhe për punonjësit e tjerë në fushën e sigurisë. Ndërsa për mësuesit rritja në vlerë përkthehet në 3584 lekë për mësuesit e shkollës 9-vjeçare, 3843 për mësuesit e shkollave të mesme dhe deri në 5800 për drejtuesit. Tek mjekët, përjashtim bënë për mjekët specializantë me 50 mijë lekë më shumë, ndërsa për mjekët e familjes u bë një rritje me 15 mijë lekë që filloi nga prilli. Por, reforma e pagave sapo ka nisur. Në paketën e saj ambicioze prej 38 miliardë lekësh qeveria premton se deri do t’i dyfishojë pagat për sektorë. Tek rritja e përgjithshme, mësuesit në shkollat 9 vjeçare do të kenë një pagë 95 550 lekë, mësuesit në shkollat e mesme do kenë një pagë 106 800 lekë. Mjekët e përgjithshëm do të shkojnë në 131,672 lekë punonjësit e sigurisë në 97 500 lekë dhe infermierët do të shkojnë në 87 118 lekë, sipas premtimeve të qeverisë. Sa i përket pensionistëve, qeveria ka premtuar vetëm indeksimin në tetor dhe nuk ka parashikuar më bonuse.

Berisha: Kundër rritjes së pagave tona, të bëjmë 200 euro minimumin jetik

Lideri i opozitës Sali Berisha e quajti poshtëruese për qytetarët rritjen e majme të pagave për deputetët, ministrat e deri te krerët më të lartë të shtetit, ndaj premtoi se nuk do ta votonte. Në Kuvend, ai u shpreh se rritja e pagave për kategoritë e ndryshme shoqërore jopolitike është mashtrim, pasi u është premtuar rritje simbolike page. Ai kërkoi që të votohet propozimi i tij për vendosjen e minimumit jetik 200 euro. “Do të doja ta votoja se kam qenë dhe mbetem gjithnjë për rritjen e rrogave dhe pensioneve. Por, nuk e votoj kurrë këtë ligj, sepse është një mashtrim i tmerrshëm. Sepse institucionet e pavarura kanë gjetur se ndërsa dyfishoni rrogat e zyrtarëve të lartë, zbrisni me 1% rrogat e mësuesve, rrogat e arsimit parauniversitar, rrogat e policëve, rrogat e ushtarakëve. Propozuam që të vendosim minimumin jetik në një periudhë kur sirenat e mjerimit po ulërijnë në gjithë vendin. T’i japim çdo qytetari 200 euro, llogari kjo e Avokatit të Popullit. Duke u dhënë nga 200 euro, nxjerrim shqiptarët nga varfëria ekstreme”, deklaroi drejtuesi i “Foltores”.

Ibrahimaj: Rritja e pagave për administratën do ketë efekt financiar 39 mld lekë

Ministrja e Ekonomisë dhe Financave, Delina Ibrahimaj deklaroi se rritja e pagave për administratën do të ketë efekt financiar prej 39 miliardë lekësh. Ajo e konsideroi këtë reformë si më të mirën dhe historiken e realizuar për politikat fiskale e buxhetore. "Efekti financiar i kësaj reforme pasi ajo të implementohet si e tërë është 39 miliardë lekë nominale. Janë mbi 130 mijë punonjës që do të përfitojnë nga kjo reformë në të gjitha qelizat e administratës shtetërore. Ky është ndryshimi më i madh që kemi bërë ndonjëherë i politikës buxhetore dhe fiskale, ndryshim historik që e sjell politikën buxhetore më shumë para qytetarëve. Reformë të plotë në administratën shtetërore duke e bërë atë më konkurruese," tha Ibrahimaj.

Bardhi-Ramës: A do rriten taksat pas shtimit të pagave? E bëre për qëllime elektorale

Kryetari i grupit parlamentar demokrat, Gazment Bardhi ngriti shumë dyshime për burimet financiare të rritjes së pagave dhe qëllimet e mazhorancës nëpërmjet këtij miratimi. Ai deklaroi në Parlament se ky vendim ka vetëm qëllime për të rritur kuotat elektorale të PS. "A do të këtë rritje taksash për rritjen e pagave? Rama hesht. Sot është dita që Rama të flasë se ku do gjenden paratë për rritjen e pagave, a do të ketë rritje të taksave, apo shkurtim të investimeve, apo do të marrë më shumë borxh për këtë lëvizje? Sot akoma nuk e dimë se cili është burimi i të ardhurave. Po çfarë ndodhi? Zbuluam puse nafte, zbuluam miniera ari? Asgjë nga këto nuk ndodhi. Zbuluam një qeveri që përdor paratë e taksapaguesve shqiptarë vetëm sipas nevojave elektorale. Nuk ka asnjë rast në botë që të marrë një vendim pa u konsultuar me shumë faktorë duke marrë edhe më shumë kohë”, deklaroi Bardhi.

Rama: Pagat tona do rriten pasi të shtohen pagat e qytetarëve

Shefi i qeverisë, Edi Rama vendosi t’ua lërë në dorë të deputetëve votimin pro/kundër rritjes së pagave për zyrtarët e shtetit dhe deputetët. Ai deklaroi në seancën e djeshme plenare se nuk do ta votonte këtë projektligj, por premtoi se pagat e deputetëve dhe drejtuesve të shtetit do të rriten pasi të garantohet rritja paraprake e premtuar e pagave për mjekët, mësuesit, policët, ushtarakët. Rama shtoi se vitin e ardhshëm paga mesatare në Shqipëri do bëhet 900 euro. “Unë nuk e votoj rritjen e pagës për deputetët. Për mua paga duhet të vendoset sot dhe duhet të hyjë në fuqi ditën që bëhet rritja e pagës deri te më i fundit. Pra, nëse mësuesve dhe mjekëve iu themi ‘do merrni sot këtë rritje, dhe tjetrën më vonë dhe paga juaj do jetë e plotë dhe 900 euro do jetë në mes të vitit të ardhshëm’, atëherë për deputetët e ministrave duhet të hyjë në fuqi pasi t’u rritet gjithë të tjerëve. Ky është qëndrimi im, para kësaj unë mendoj se është e pamoralshme”, u shpreh Rama.

Sula: Qytetarët po na urrejnë, rritjen e pagës time do t’ua jap jetimëve në Peqin

Deputeti demokrat i Peqinit, Dashnor Sula premtoi se rritjen e pagës së tij do t’ia ofrojë Shoqatës së Jetimëve të Peqinit. Ai u shpreh në Kuvend se me vendimin e djeshëm deputetët krijuan një urrejtje akoma më të madhe te qytetarët për rritjen e pagave të tyre. Sipas tij, duhej që vit pas viti të ishin rritur rrogat për kategoritë e ndryshme të qytetarëve, në mënyrë që të frenohej emigrimi masiv i shqiptarëve.  “Më vjen turp që jam pjesë e këtij parlamenti për gjuhën që përdoret. Të rrisim rrogën me 1.6 milionë brenda ditës, na bën më të urryerit për njerëzit. Nëse qëllimi është që deputetin ta shajnë lart e poshtë, bravo ju qoftë po e arrijmë. Po të kishim bërë rritjen e pagave vit pas viti, nuk do kishin ikur shqiptarët. Shtesa e pagës që unë përfitoj si deputet do të shkojë për Shoqatën e Jetimëve në Peqin”, tha Sula.

Brace defends the salary increase: We will become competitive in the region

Unlike other times, the socialist MP Erion Braçe defended the salary increase for the leaders and officials of the state and different social categories. According to him, the increase in wages will make Albania a more competitive country in the Western Balkans in economic terms. : ALL 39 billion more will be the reward for work next year. Citizens and families will have more income. The minimum wage is currently set at 40,000 ALL and in 2025 it will be 45,000 ALL, but we only found 22,000 ALL 10 years ago. The average salary today is about 71 thousand ALL, it is decided to go to about 107 thousand ALL today. We found only 41 thousand ALL 10 years ago. It makes us very competitive in the region", Braçe declared in the Assembly.

Most read