BREAKING NEWS

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are investigating the complete file of "McGonigal" in cooperation with the FBI, from letters and information with American intelligence, to the interrogation in complete secrecy in New York

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are
x
BREAKING NEWS

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the government after the departure of Edi Rama, what is expected to happen on December 8, the socialists in anxiety

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the
x
BREAKING NEWS

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues not to implement the court's decision, the third rejection of BKH agents is expected

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA" file, here's what's happening inside SPAK, Romeo Kara reveals the sensational behind-the-scenes

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA"
x
BREAKING NEWS

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up the file on the 'Berisha' family, I show you one of DASH's evidence in its 'non-grata' file and Argita's role using Jamarbër Malltezi in corruption and enrichment through power

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up
x
BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x

Politike

Ambassador Yuri Kim reacts to the new anti-corruption rule from the US: Fight against those who erode democracy

Ambassador Yuri Kim reacts to the new anti-corruption rule from the US: Fight

United States Treasury Secretary Janet L. Yellen announced a new rule on beneficial ownership reporting under the Corporate Transparency Act.

Regarding this new rule, a reaction has also come from the US Ambassador in Tirana, Yuri Kim, who emphasizes that she will further advance the work to fight corruption in the US and in the world.

"This rule will further advance the work to combat corruption and its corrosive effects on democracy and the rule of law — both domestically and around the world," said United States Ambassador Yuri Kim.

Treasury Secretary Yellen's full statement on the new rule based on the Corporate Transparency Act:

Today, the Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) issued a final rule implementing the beneficial ownership information (BOI) reporting provisions of the bipartisan Corporate Transparency Act (CTA). The rule will enhance the ability of FinCEN and other agencies to protect U.S. national security and the U.S. financial system from unlawful use and to provide essential information to national security, intelligence, and law enforcement agencies; state, local and tribal officials; and financial institutions to help prevent drug traffickers, fraudsters, corrupt actors such as oligarchs, and racketeers from laundering or hiding money and other assets in the United States.

Illegal actors often use corporate structures such as shell and front companies to obscure their identities and launder their illicit gains through the United States. Not only do such acts undermine US national security, they also threaten US economic prosperity: shell and front companies can protect the identity of beneficial owners and allow criminals to illegally enter and transact in the US economy, disadvantaging small American businesses that are playing by the rules. This rule will strengthen the integrity of the US financial system, making it more difficult for illegal actors to use shell companies to launder their money or hide assets.

Ngjarjet e fundit gjeopolitike kanë përforcuar pikën se abuzimi i entiteteve të korporatave, duke përfshirë kompanitë guaskë ose frontale, nga aktorë të paligjshëm dhe zyrtarë të korruptuar paraqet një kërcënim të drejtpërdrejtë për sigurinë kombëtare të SHBA-së dhe për sistemet financiare të SHBA-së dhe ndërkombëtare. Për shembull, pushtimi i paligjshëm i Rusisë në Ukrainë në shkurt 2022 nënvizoi më tej se elitat ruse, ndërmarrjet shtetërore dhe krimi i organizuar, si dhe përfaqësuesit e qeverisë ruse janë përpjekur të përdorin kompani amerikane dhe jo-amerikane për t’iu shmangur sanksioneve të vendosura ndaj Rusisë. Ky rregull do të rrisë sigurinë kombëtare të SHBA-së, duke e bërë më të vështirë për kriminelët që të shfrytëzojnë strukturat e errëta ligjore për të pastruar paratë, trafikuar njerëz dhe drogë dhe për të kryer mashtrime të rënda tatimore dhe krime të tjera që dëmtojnë taksapaguesit amerikanë.

Në të njëjtën kohë, rregulli synon të minimizojë barrën për bizneset e vogla dhe kompanitë e tjera raportuese. Miliona biznese krijohen në Shtetet e Bashkuara çdo vit. Këto biznese luajnë një rol thelbësor dhe të rëndësishëm ekonomik. Në veçanti, bizneset e vogla janë një shtyllë e ekonomisë amerikane, duke zënë një pjesë të madhe të aktivitetit ekonomik të SHBA-së dhe duke nxitur inovacionin dhe konkurrencën e SHBA-së. Bizneset e vogla amerikane gjenerojnë gjithashtu miliona vende pune dhe në vitin 2021, krijuan vende pune me shkallën më të lartë të regjistruar. Parashikohet që do t’u kushtojë kompanive raportuese me struktura të thjeshta menaxheriale dhe pronësie – të cilat FinCEN pret të jenë shumica e kompanive raportuese – afërsisht 85 dollarë secila për të përgatitur dhe dorëzuar një raport fillestar BOI. Në krahasim,

Përtej përfitimeve të drejtpërdrejta për zbatimin e ligjit dhe përdoruesit e tjerë të autorizuar, mbledhja e BOI do të ndihmojë për të hedhur dritë mbi kriminelët që shmangin taksat, fshehin pasurinë e tyre të paligjshme dhe mashtrojnë punonjësit dhe klientët dhe dëmtojnë bizneset e ndershme amerikane nëpërmjet keqpërdorimit të kompanive guaskë.

Rregulli përshkruan se kush duhet të paraqesë një raport BOI, çfarë informacioni duhet të raportohet dhe kur duhet të raportohet. Në mënyrë të veçantë, rregulli kërkon që kompanitë raportuese të paraqesin raporte pranë FinCEN që identifikojnë dy kategori individësh: (1) pronarët përfitues të njësisë ekonomike; dhe (2) aplikantët e shoqërisë së subjektit.

The final rule reflects FinCEN's careful consideration of detailed public comments received in response to its December 8, 2021 Notice of Proposed Rulemaking on the same subject, and extensive interagency consultation. FinCEN received comments from a wide range of individuals and organizations, including members of Congress, government officials, groups representing small business interests, corporate transparency advocacy groups, the financial industry and trade associations representing its members, representatives law enforcement and other interested groups and individuals.

Most read