BREAKING NEWS

SPAK shocks the elite of organized crime, arrested and wanted the strongest of the country, politicians, former directors and employees of the State Police are hit, internationals are also brought into play, sensational murders are revealed, money and ...

SPAK shocks the elite of organized crime, arrested and wanted the strongest of
x
BREAKING NEWS

This is how Altin Dumani avoided the highest leaders of the State Police for fear of deconspiracy in the SPAK "blitz" action against well-known characters of the world of crime

This is how Altin Dumani avoided the highest leaders of the State Police for
x
BREAKING NEWS

More "VIP" arrests are expected, this is the big hit that will be made by SPAK, Ervin Karamuço tells the unsaid of the biggest operation that has ever been done in Albania

More "VIP" arrests are expected, this is the big hit that will be made
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: This is who took the suitcases with money to Ilir Meta to New Zealand, England, Italy, Switzerland and Cyprus and the hard details from the money laundering scheme of the president of the Freedom Party with the former Minister of Transpo...

Idajet Beqiri: This is who took the suitcases with money to Ilir Meta to New
x
BREAKING NEWS

Ervin Muça was financed by powerful people to steal the data of the "TIMS" system, journalist Klodiana Lala reveals sensational details from the scandal that shocked the State Police and reveals the person who refused to give the former IT director the...

Ervin Muça was financed by powerful people to steal the data of the
x
BREAKING NEWS

Edi Rama speaks openly, from the details of the phone call with Erion Veliaj after the testimony about the incinerators, to the release of all collaborators in the "mouth" of SPAK and the developments that will take place for the "Xibraka" file, this i...

Edi Rama speaks openly, from the details of the phone call with Erion Veliaj
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: This is why Sali Berisha should immediately go to prison and the strong evidence that Kosta Trebicka had for the former prime minister that sinks him in the "Gërdec" affair

Romeo Kara: This is why Sali Berisha should immediately go to prison and the
x
BREAKING NEWS

The SP increases the pressure on the justice bodies for the complete clarification of the murder of Pjerin Xhuvan, demands from SPAK the initiation of investigations into the execution that shocked Elbasan, how criminals were recruited, the implication...

The SP increases the pressure on the justice bodies for the complete
x

Politike

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was afraid that he could be eliminated in the cell, if he has come out against the former president, the 'Pandora's Box' has been opened, from the bazaars that weaved in the former block, to the conversations in Prague and the message on the phone where he asked for 200,000 euros, this is the scandal he has brought out for 'CEZ-DIA' and the former head of LRI

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was

The well-known lawyer, Romeo Kara, has spoken about the harsh language and attacks of Ilir Meta against the head of SPAK, Altin Dumani and even all the opponents of the former president. During an interview for "SOT" newspaper, lawyer Kara, after whose denunciation, the Special Prosecutor's Office (SPAK) reopened the case of "CEZ-DIA" in 2019, stated that Meta is in a very serious situation, as he found out that he will be arrested and that's why he used this language, attacking him as well. According to him, Kastriot Ismailaj was afraid that he could be eliminated in the cell and that if he has gone against the former president Meta, as he says, "Pandora's Box" has been opened. Also, later during the interview, the lawyer Kara reveals Meta's bargains with Ismailaj who were knitting in the former block, as he also shows their conversations in Prague and the message on the phone where he asked for 200,000 euros.

-Mr. Kara, the leader of the Freedom Party, Ilir Meta, has been talking for several days about the reopening of the "CEZ-DIA" file, where he accuses the head of SPAK, Altin Dumani, of having pressured Kastriot Ismailaj to sink it. How do you see these statements and why is Meta afraid of Ismailaj and SPAK?

First of all, no one, including Mr. Agush, can dictate to a prosecutor how to investigate a case and superimpose his will on the Code of Criminal Procedure. Moreover, this should not be done by the subject of an investigation process, which is Meta. Dumani has shown that he is a scrupulous prosecutor, determined to respect ethics, legal and especially procedural norms, as well as dedicated to the realization of his duty. Meta or Metaj, has never stated when it exploded and when there was any minute of normality, what legal violations Dumani committed. It is at the full discretion of the prosecutor to conduct the investigations, take the evidence and propose the appropriate legal expertise, so let's look at the real facts and evidence of the case when the investigations are closed and the decision is made on the case whether to dismiss or take it to trial. judgement. The fact that Meta-Metaj jumps as if bitten by a snake indicates that he has become aware of the trend of the investigations, which is very likely to be disturbing and fatal for him. Meta-Metaj for a long time kept calm in the hope that this matter would be closed, but his countless outbursts speak of a danger, a danger that he feels more than anyone. He knows what he has done, that's why we understand that he is in trouble, but we are determined to first confront him with facts and evidence with his trouble, with his truth. Undoubtedly, he is afraid of Ismailaj, but above all, he is afraid of SPAK's determination to go to the end of clarifying the case. This is exactly what I find and I believe that this is the main cause of his rage. Any other discussion of him is simply a misuse of facts to drive home his messages or threats, which he has always excelled at. That issue does not depend on Ismailaj and his testimony against Meta, and moreover, I am convinced that Ismailaj has been vigilant against Meta throughout his time in prison. He has been paranoid all the time with the food that was offered to him in prison and it is known that at least SPAK was not interested in his elimination. If Ismailaj were to turn against him, this would not only be a reconfirmation of his wife's interview and support of my report, but also an impetus for other atrocities in Mete, of which Ismailaj is most likely aware. I believe that we would have clarified the message found on his phone, when Meta asked him to bring 200 the next day. We would also learn in detail what was discussed between him and Meta in Prague 2010 with Martin Roman and Tomas Pleskash as well as in other coordination meetings later in 2013 at Shakesbeer in the former block, where Ismailaj lit a cigar for his "majesty" while he gave shopping directives. Ilir Meta is afraid of the truth just as the devil is afraid of incense, that's why he wants to hit him and every person or institution that has the task of revealing it at any cost.

-Gjithashtu Meta shprehet se dëshmitari Elvis Mata, te cilën e etiketon si "sufllaqexhi" u bë kallëzues i rremë sa i takon aferës “CEZ-DIA”, pasi një ish-ministër në bashkëpunim me Prokurorinë i mbyllën çështjen që ishte hapur ndaj tij për shpërdorim detyre. Ilir Meta u shpreh se edhe bashkëshortja e Matës, në vitin 2015, ka qenë administratore e njërës prej kompanive që mblidhnin borxhe, dhe ishte e paditur penalisht për falsifikime dhe mashtrime dhe se gjithashtu asaj vitin tjetër iu mbyll kjo çështje për të njëjtat motive. Keni një koment?

Ilir Meta, kjo qenie teatrale, që u prek nga pensioni mjeran i një nenë, tashme përbuz ata që frekuentojnë sufllaqet. Ky është hipokriti Meta. Megjithatë me mirë sufllaqexhi se mutaxhi. Ju lutem shkruheni siç po o them: mutaxhi, hajdut dhe burri i një hajduteje, që merrte 50 lekësha me firmë, për të spiunuar shokët e tij në vitin 1989. Ju siguroj se Elvis Mataj nuk është një kallëzues i rremë, por një ish-drejtues i LRI-se që e njeh shumë mirë Metën personalisht dhe politikisht dhe ish-drejtori ekzekutiv i DIA-s, në dijeni të plotë të çdo transaksioni financiar të saj. Ai ka dhënë dëshmi shume te rëndësishme ne arbitrazh dhe ka qene personi qe me ka ndihmuar jashtëzakonisht shume mua për te mësuar te vërtetën rreth aferës ‘DIA-CEZ’. Prej tij kam mësuar unë, arbitrazhi dhe prokuroria se Meta ka marrë të paktën 200 milionë lekë kesh nga Ismailaj. Ky fakt nuk është pak. Kjo me siguri i djeg Agushit. Ju siguroj se asnjë ish-ministër nuk ka ndërhyrë ne ndonje prokurori për te ndihmuar Elvis Maten lidhur për sa ju pyesni, pasi këtë gjë e kam mësuar direkt nga Elvisi. Ilir Meta thjesht ben diversion dhe sajon komplote nga hiçi, duke luajtur si gjithmonë me gjysëm të vërteta. Ilir Meta shpif dhe gënjen si asnjë tjetër sidomos kur ia kërkon halli apo interesi i tij. Po, Elvisi ka pas zotëruar që ka mbledhur borxhe te CEZ-it në 2012 në rajonin e Fierit, por asgjë nga çfarë ka pretenduar jashtë këtij fakti Meta, nuk është e vërtetë.

-Ndërkohë Ilir Meta nuk ju ka kursyer edhe juve, ku këtë jave ka hedhur akuza te forta. Ndiheni i frikësuar nga Meta, duke qene se ditët e fundit a ka treguar se ka dale nga kontrolli, pasi sulmon drejtësinë dhe këdo qe ka dijeni për zullumet e tij?

I am not surprised by his perversion, nor am I surprised by his labels, nor do I feel at all about his threats. He has no chance of undoing what he has done, so he cracks himself up hopelessly whenever he gets the chance, so much so that it has become a vice and has completely deformed his judgment and appearance. If he can't wait to face me in the courtroom, Bujrum, take Sali Berisha with him, the scumbags where they have and where they don't and face where, when and how they want. I am here, more determined than ever, to face him and the whole breed of thieves and criminals in Albania. My challenge is real and not at all demagogic. However, time will tell. Any aggression against myself and my family, I will answer it myself, bite by bite as they will ask. I am not afraid of Meta, Berisha or Rama. I believe they should be the ones who should be afraid of me. We must learn to face every kind of fear that political sinners seek to impose on us. The only solution is confrontation. Our politicians are like vicious dogs that will only bite if your back is turned. I will face them for the rest of my life, because they took 33 years from us, deceived us, humiliated us and killed our dreams and hope. We will not allow them to kill our justice system. We will have work later with many other Metas, who have been sewn like leeches to this Albania, so I wish that the confrontation started with Meta and Berisha will be done as soon as possible to pave the way for others after them.

- Do you believe that SPAK has evidence for Ilir Meta regarding the "CEZ-DIA" file?

Yes. The facts supported by the evidence are there and they are exactly what have puzzled Agushi. There should be no doubt about that.

-How do you see the Meta-Kryemadhi fight? There are rumors that they are gambling to save their wealth...

I never believe in their disgusting theater. However, I wish them to eat their stinking heads as soon as possible and without mercy, as I assure them that not only this unique couple for scandals in politics, but also their family gang, raised and fed with Albanian money, will their end, as part of a genuine political criminal structure, organized only for the purpose of stealing public assets, trafficking and money laundering.

Interviewed by: Rigels Seliman

Most read