BREAKING NEWS

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and Croatian prosecutors who arrested Sanader to assist SPAK, a "big fish" is expected to be arrested

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and
x
BREAKING NEWS

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate, here are the reasons why the prime minister will leave and when he will leave the post

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate,
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are the 3 serious criminal offenses they have committed, details from the file are disclosed, how the "terror of the Italians" is being held in prison without the law 

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia reveals the strategy that Ilir Meta is following to escape from prison arrest and confesses the untold events of February 20, 1991, how Berisha was against the bust of Enver Hoxha, how he left the boulevard that day in a Security car of th...

Ilir Demalia reveals the strategy that Ilir Meta is following to escape from
x
BREAKING NEWS

Ilir Beqaj towards arrest, the investigations for the former Minister of Health have extended to Poland for suspicious money transfers, the investigators put in the "sieves" clientelistic ties, favoritism with various pharmaceutical companies, this is ...

Ilir Beqaj towards arrest, the investigations for the former Minister of Health
x
BREAKING NEWS

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the "pearls" that were allegedly found in the cell phone seized from the PL deputy's mother's house, the investigators "flash" visits to various institutions, scanners of their as...

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the
x
BREAKING NEWS

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country and others he executed, here are the people he is using to solve his problems with SPAK, Ilir Meta is the famous gold thief, Fatos Mahmutaj white behind the scenes of the "Fo...

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country
x
BREAKING NEWS

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for money laundering, the pact between SPAK and NCA is signed, the procedures to hand over the files for the accounts in London begin

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for
x

Politike

Minister Ervin Mete reacts to the S&P report for Albania

Minister Ervin Mete reacts to the S&P report for Albania

The Minister of Economy and Finance, Ervin Mete, has reacted after the announcement of this ministry, according to which, "S&P revises Albania's perspective from "Stable" to "Positive", as well as confirms the rating 'B+'".

Through a reaction on Facebook, Mete says that this improvement opens up new opportunities for investment and economic development.

He added that this improvement also serves as a sign of confidence from the international community in the economic stability and growth potential of the Albanian economy.

????Good news, the upward revision of the international rating agency Standard&Poor's, from a "stable" to a "positive" perspective, confirming the B+ rating.

????This rating improvement, after almost 7 years, serves banks and investors, as well as businesses inside and outside the country to assess Albania's creditworthiness, thus having an impact on reducing borrowing costs.

????It is an indicator of strengthening the sustainability of public finances, prudent fiscal management and positive efforts in the pursuit of structural reforms and European integration.

???????This improvement increases Albania's position in the global financial markets and opens new opportunities for investment and economic development.

????It also serves as a sign of confidence from the international community in the economic stability and growth potential of the Albanian economy.

Announcement of the Ministry of Economy and Finance:

S&P revises Albania's outlook from "Stable" to "Positive", and confirms the "B+" rating

On September 22, 2023, the international rating agency Standard & Poor's (S&P) has revised upward its perspective for Albania from "stable perspective", now to "positive perspective". At the same time, the agency has re-confirmed the assessment of the country at "B+".

“Perspektiva pozitive” sipas agjencisë pasqyron pikëpamjen e saj se parametrat fiskale të vendit do të vijojnë të përmirësohen përtej pritshmërive të agjencisë, nëpërmjet përpjekjeve të qeverisë për të konsoliduar financat publike. Për më tepër, pavarësisht një ngadalësimi të partnerit kryesor tregtar të vendit, BE-së, agjencia parashikon që parametrat e pozicionit të jashtëm të Shqipërisë mund të përmirësohen më shumë se ç’pritej, ndërsa ekonomia globale rimëkëmbet dhe sektori shqiptar i turizmit vazhdon të zgjerohet.

Agjencia parashikon se pas një moderimi të rritjes për këtë vit në 3%, kryesisht për shkak të kërkesës së huaj më të ulët nga Evropa, rritja pritet të rimarrë shpejtësi pas vitit aktual 2023, duke u mbështetur edhe në lehtësimin e kushteve financiare dhe rritjen e aktivitetit ekonomik global.

Agjencia thekson se vitet e fundit, Shqipëria është përballur me një sërë goditjesh, përfshirë një tërmet në vitin 2019. Pavarësisht kësaj, qeveria ka bërë përpjekje të forta për të konsoliduar financat publike. Si rezultat, agjencia pret që defiçiti buxhetor të konvergojë në rreth 2% të PBB deri në vitin 2026 dhe borxhi publik të reduktohet në 58.3% në 2026 nga 64.5% që rezultoi në 2022, duke qenë në përputhje me rregullat fiskale të balancës primare dhe të reduktimit të borxhit publik të përcaktuara në Ligjin Organik të Buxhetit (OBL). Megjithatë, agjencia vëren se konsolidimi fiskal do të varet edhe nga rimëkëmbja e qëndrueshme e rritjes ekonomike dhe vijimësia e reformave strukturore.

The agency notes that inflation has fallen, reaching 4% in August, down significantly from 7.2% in January, and it predicts that inflation will average 4.7% for 2023, then gradually decline to targeted at 3%, also thanks to the strengthening of the lek.

Given Albania's lack of bilateral and geographical disputes, its strong domestic support for the EU and the government's parliamentary majority, which facilitates the passage of reforms, the agency believes the country is well-positioned to advance its bid for EU membership, without major external obstacles.

Most read