BREAKING NEWS

A fight breaks out within the anti-American gang, Berisha "fires" Bardhi as the head of the group and calls him a mere deputy, the former General Secretary of the DP ignores the Re-establishment Assembly

A fight breaks out within the anti-American gang, Berisha "fires"
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela announces shocking news from SPAK about Sali Berisha: Here is what is hidden behind the chaos caused by the former prime minister in the Assembly

Spartak Ngjela announces shocking news from SPAK about Sali Berisha: Here is
x
BREAKING NEWS

Here is the tape where Sali Berisha was recorded, who brought about all the murders in Tropoja, how SPAK will finally "bury" the former prime minister with the investigations in the "Haklaje" file, Romeo Kara reveals the hard details

Here is the tape where Sali Berisha was recorded, who brought about all the
x
BREAKING NEWS

Meloni opens a factory in Serbia and brings Africans to Albania, the Italian Prime Minister mocks Edi Rama and caresses President Vucic

Meloni opens a factory in Serbia and brings Africans to Albania, the Italian
x
BREAKING NEWS

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are investigating the complete file of "McGonigal" in cooperation with the FBI, from letters and information with American intelligence, to the interrogation in complete secrecy in New York

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are
x
BREAKING NEWS

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the government after the departure of Edi Rama, what is expected to happen on December 8, the socialists in anxiety

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the
x
BREAKING NEWS

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues not to implement the court's decision, the third rejection of BKH agents is expected

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA" file, here's what's happening inside SPAK, Romeo Kara reveals the sensational behind-the-scenes

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA"
x

Politike

Rama: I don't believe that Greece will hinder us on our way to the EU

Rama: I don't believe that Greece will hinder us on our way to the EU

Prime Minister Edi Rama gave an interview to "Asharq News", where he commented on the tensions with Iran and expressed optimism for Albania's path towards EU membership.


Speaking to Adhian Al-Ahmari, host of Asharq Nea's Al-Madar show, Rama expressed his admiration for Saudi Arabia's leaders, describing their achievements as "a source of inspiration", reports Arab television.

"As for Saudi Arabia and the GCC countries, we have very strong relations with the United Arab Emirates, with Saudi Arabia and with Kuwait, and I wish that they will become stronger. I look with admiration at what is happening there, both in the UAE and in Arabia, and I highly commend the leaders there who are showing vision and lifting these countries up and making them, in many ways, a source of inspiration. ", declared Rama.

"We may not agree on some things, but that is no reason not to admire what they are doing and we have a lot to learn from them. And I wish that our relationship becomes stronger and stronger", said Prime Minister Rama.
Rama also commented on the tensions between Albania and Iran, after the cyber attack on July 15 of last year.

"We had to act against Iran because Iran was acting brutally against us," said Rama. "They targeted Albania with a very vicious cyber attack", he added.

"Why? Because we have given shelter to several thousand Iranians, not to make Albania a political platform against the regime, even though we have nothing we like in that regime, not to give them a platform against the regime, but to "gave them a shelter because their lives were in danger," said Rama.
He also had a comment about the MEK, who are taking refuge in Albania.

"We are a country that always respects human beings and human life. Iran didn't understand that well, or at all, and attacked us, so we had to cut off diplomatic relations and kick them out," he added.
During the interview, Rama expressed confidence that Albania will be accepted into the European Union, but emphasized that first we must fulfill our duties.

"I'm always tragically optimistic, I'm not pessimistic, but I have to say that for me, the EU is the most fascinating thing in the world history of politics that humanity has created," he told Al-Ahmari.

“Një vizion për paqen dhe sigurinë dhe një veprim për të bashkuar vendet me një histori të gjatë luftimi me njëri-tjetrin dhe për të vendosur interesat e përbashkëta për të ardhmen mbi mënyrat e veçanta të shikimit të historisë. Dhe nga ana tjetër, BE-ja ka krijuar një përvojë të jashtëzakonshme të funksionimit të shtetit, të funksionimit institucional, të ndarjes së vërtetë të pushteteve, të të drejtave, të respektimit të njerëzve dhe të barazisë para ligjit”, tha Rama.

“Nuk ka kërkesa joreale nga BE-ja, duhet të them. Ne duhet të bëjmë detyrat tona të shtëpisë dhe është shumë e rëndësishme të sigurohemi që të gjithë të kuptojnë se detyrat tona të shtëpisë nuk janë diçka që duhet të bëjmë për shkak të tyre ose për ta. Detyrat tona janë diçka që duhet të bëjmë për fëmijët tanë, për Shqipërinë e së nesërmes”, vijoi Rama.

“Ne mund të kemi shumë myslimanë në vendin tonë, Zoti i bekoftë. Dhe ne kemi gjithashtu shumë të krishterë. Dhe ne gjithashtu kemi shumë ateistë. Por gjëja e rëndësishme dhe ajo që ne e vlerësojmë më së shumti është se para së gjithash, ata janë të gjithë shqiptarë, janë të gjithë vëllezër e motra, dhe nuk kemi pasur kurrë probleme fetare dhe nuk kemi pasur kurrë konflikte dhe kemi jetuar gjithmonë bashkë. Dhe është shumë e zakonshme në vendin tonë që të krishterët festojnë Ramazanin dhe myslimanët festojnë Krishtlindjet. Kështu që unë do të thoja se jemi vërtet në një vend shumë të mirë dhe nuk ka hapësirë për teori (konspirative)”, u shpreh Rama.
Kryeministri shqiptar shtoi se Eruopa nuk e ka patur të lehtë të pranojë myslimanët.

“Së dyti, e di që në Evropë nuk ka gjithmonë, le të themi, një mënyrë të lehtë për të pranuar myslimanët. Dhe ndonjëherë, për fat të keq dhe të turpshëm, një zë këtu, një zë atje, një parti këtu, një parti atje, që e thotë pa turp. Por në përgjithësi, BE-ja nuk është një vend ku myslimanët shihen si rrezik apo si problem, dhe ata janë mjaft të mirëpritur dhe të integruar”, tha ai.
Rama tha se nuk beson që Bullgaria do të bëhet pengesë për anëtarësimin e Shqipërisë në BE.

“Jo, kjo nuk është diçka e vërtetë, besoj. Ose të paktën nëse kjo është e vërtetë, është hera e parë që po dëgjoj për të, dhe do të isha shumë, shumë i befasuar", tha Rama.

"Por me Bullgarinë kemi një marrëdhënie shumë miqësore dhe asnjëherë nuk kemi pasur problem. Po, ne kemi pasur disa debate në të kaluarën, por jo për Shqipërinë, për Maqedoninë e Veriut, që është fqinji ynë i dashur. Por jo, Bullgaria nuk do ta bënte kurrë një gjë të tillë për të kënaqur Rusinë dhe për të vënë veton ndaj integrimit të Shqipërisë në BE”, tha Rama.
Në mënyrë të ngjashme, Rama tha se sheh pak shanse që Greqia të pengojë rrugën e anëtarësimit të Shqipërisë në BE, pavarësisht mosmarrëveshjeve të së kaluarës.

“Përkundrazi, Greqia ka qenë e mirë me ne, ka qenë mbështetëse për procesin tonë të integrimit”, tha Rama. “Dhe ka qindra mijëra shqiptarë që jetojnë në Greqi dhe janë të integruar, punojnë atje. Dhe këtu ka shumë grekë që vijnë për turizëm. Pra, ne jemi vende vëllazërore”, shtoi ai.
Rama tha se marrëdhëniet strategjike me Rusinë nuk i shërbenin interesave të Ballkanit në atë kohë dhe nuk u shërbejnë atyre sot, siç tregohet nga pushtimi rus në Ukrainë.

“Rusia e ka (zbuluar) veten plotësisht duke sulmuar brutalisht Ukrainën në dekadën e tretë të shekullit të 21-të në portat e BE-së, duke investuar në një luftë, duke vrarë njerëz dhe (duke e zbuluar) veten në një mënyrë që është vërtet tronditëse. Është një vizion tërësisht imperialist i botës”, tha Rama.

“Ajo që Rusia dëshiron në rajon, është e lehtë për t’u kuptuar dhe ne nuk jemi të interesuar të kemi ndonjë lloj marrëdhënieje thelbësore me Rusinë për shkak të historisë sonë, për mirë apo për keq. Sigurisht që nuk është e njëjta Rusi (tani). Por nuk është shumë ndryshe dhe kështu ne nuk jemi të interesuar. Edhe ata e kanë kuptuar me kohë se Shqipëria nuk është një fushë për të mbjellë farën e ndarjes me Evropën, me Perëndimin”, u shpreh Rama.

Në vend të kësaj, Shqipëria ka prioritet lidhjet me vendet perëndimore, tha ai.

“Ne jemi plotësisht të përkushtuar ndaj komunitetit euroatlantik, sepse historia na ka dhënë disa mësime shumë të rëndësishme dhe është vendi më i mirë për të qenë për arsye paqeje dhe sigurie,” shtoi ai.

 

Most read