BREAKING NEWS

Elections / 'War' in PD and CEC, Ilirjan Celibashi 'sinks' Sali Berisha, the last details are revealed

Elections / 'War' in PD and CEC, Ilirjan Celibashi 'sinks'
x
BREAKING NEWS

The former football player of the National Team, Armand Duka, is passing away. I give the TRAGIC news: A personality with many values ??that we will all miss!

The former football player of the National Team, Armand Duka, is passing away. I
x
BREAKING NEWS

"They left the brain of the head", Kreshnik Spahiu publishes to Ilir Meta the video that is breaking the network

"They left the brain of the head", Kreshnik Spahiu publishes to Ilir
x
BREAKING NEWS

This is the city in our country that wakes up all frozen! Temperatures drop to -18 degrees Celsius

This is the city in our country that wakes up all frozen! Temperatures drop to
x
BREAKING NEWS

PD MP Luciano Boci in mourning, shares the sad news: Shine in paradise my friend, my good friend and colleague!

PD MP Luciano Boci in mourning, shares the sad news: Shine in paradise my
x
BREAKING NEWS

Temperatures below zero and are expected to go -17 degrees accompanied by heavy snowfall, Rama in the early hours of the morning makes the important announcement and brings out images of what is happening in the country

Temperatures below zero and are expected to go -17 degrees accompanied by heavy
x
BREAKING NEWS

The event that shocked Albania / Artan Hoxha publishes the photos and comes out with the strong statement: The real martyrs are you, tomorrow I will ...

The event that shocked Albania / Artan Hoxha publishes the photos and comes out
x
BREAKING NEWS

Shkëlqim Hajdari reveals the details of the investigation for "January 21": The FBI found out that the Guard shot to kill, how the file and the police-prosecutor conflict were blocked

Shkëlqim Hajdari reveals the details of the investigation for "January
x

Politike

Petro Koçi: DP is using communism as a lifeboat, Enver Hoxha's time is over, Meta to decree by-elections

Petro Koçi: DP is using communism as a lifeboat, Enver Hoxha's time

Socialist Party MP, Petro Koçi commented on the political situation in our country, focusing on the analysis within the SP, the Basha-Berisha clashes and the expulsion of the latter from the parliamentary group of the Democratic Party or the declaration "non grata" by the US Department of The state, as well as the PD initiative for the decommunization of society. During an interview for the newspaper "SOT", Mr. Koçi stressed that the Democratic Party is using decommunization to divert attention from the crisis that has affected the blue headquarters, because according to him, communism has been declared "non grata" in Albania long ago. Meanwhile, the socialist legislator said that former Prime Minister Sali Berisha feels scared because justice can act against people involved in mass corruption.

 

-Mr. Koçi, a few days ago the Constitutional Court overthrew the Association of Municipalities, the opposition and President Ilir Meta regarding the local elections of June 30, 2019, legitimizing them. How do you like this decision?

The decision of the Constitutional Court on local elections is a victory of constitutionality, a victory of the state over partitocracy.

-Today we are talking about 6 municipalities and meanwhile the Prime Minister Edi Rama and senior exponents of the SP, have called on President Meta to decree a new date for local by-elections. But this Thursday, when he was invited to a television studio, Mr. Meta hinted that he did not recognize the decision of the Constitutional Court for June 30, and even announced that the case would be sent to the Strasbourg Court. Do you have a comment?

The Socialist Party is for partial local elections, if the president, after the decision of the Constitutional Court will decree them. I think the decision of the Constitutional Court was very clear. It means that within 45 days as the Constitution has, he must decree the elections. We are ready at any moment to take part in the elections and win them.

- The preliminary opinion of the Venice Commission regarding the extension of the mandate of the vetting bodies has recently arrived in Tirana. It is learned that the opinion of Venice is in favor of extending the terms of the vetting bodies. Why does the Socialist Party support the extension of the mandate of the Independent Qualification Commission and Public Commissioners?

Zgjatja e afateve të vetingut po themi është një lëvizje e detyruar pasi afatet e parashikuara më parë nuk kanë parashikuar që procesi i vetingut të kapte gjithë numrin e prokurorëve dhe gjyqtarëve, kështu që është një lëvizje e detyruar dhe nuk është çështje politike, por teknike. Nga kjo pikëpamje zgjatja e mandateve të vetingut nuk ka pse të shfrytëzohet nga palët politike në vend për të bërë politikë. Kjo nuk është një iniciativë e mirëfilltë politike, pasi është një çështje teknike. Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë është votuar me 140 deputetë, kjo edhe për shkak të presionit ndërkombëtar asokohe nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës kur u votuan reforma në drejtësi. Reforma është votuar me konsensus dhe sigurisht që opinioni i Komisionit të Venecias i tha “Po” zgjatjes së mandatit të KPK dhe Komisionerit publik, është një shtysë që politika dhe palët të gjejnë konsensusin. Siç e thashë edhe më sipër kjo është çështje teknike dhe jo politike.

-Le të përqendrohemi pak tek situata brenda PD, ku Basha dhe Berisha i kanë shpallur luftë njëri-tjetrit. Sipas jush përse ka nisur ky konflikt?

Dihet që përplasja në Partinë Demokratike po bëhet për interesat e ngushta të dy individëve dhe jo për çështje parimore. Në PD, njëri është më i pabesë se tjetri. U katandis demokracia që Saliu të përfaqësojë mendimin ndryshe, kur Luli s’ka qenë kurrë alternativë ndaj Saliut. Luli është kundër Berishës, jo kundër “Berishizmit”. Të dy e kanë betejë për interesa personale. Po qe se zoti Basha do të ishte burrë shteti, do ta kishte përjashtuar Sali Berishën nga grupi parlamentar i PD-së që në kohën kur ai shpall “non grata” nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Dhe ajo që ndodhi më 9 shtator, ishte siç i thotë populli: “Si kofini pas të vjelës”. Mendoj se në një farë mënyre Basha u tregua edhe i pabesë ndaj zotit Berisha, ndërsa ky i fundit po lufton për interesat e veta dhe jo për të Partisë Demokratike dhe Shqipërisë. Sali Berisha është i trembur nga drejtësia, sepse duke u përfshirë në korrupsion ka frikë. Berisha ka qenë i pandëshkueshëm, por tashmë është më e lehtë për drejtësinë për të vepruar ndaj figurave si Sali Berisha në të ardhmen.

- Keni një koment për shpalljen “non grata” të ish-kryeministrit Sali Berisha nga DASH?

E thashë edhe më sipër, që pas shpalljes “non grata” nga SHBA, Sali Berisha është askushi përballë shanseve për të bërë drejtësi në këtë vend. Dënimi moral e ka zhveshur atë përfundimisht nga kostumi i të pandëshkueshmit. Përpjekja e tij dhe e adhuruesve të stilit të tij për ta prezantuar këtë realitet si rrëzim të një flamurmbajtësi të nacionalizmës është një tragjikomedi më vete. Berisha është aq nacionalist për interesat tona kombëtare sa mund të jetë i tillë ish-zëvendësi i Millosheviçit që quhej Bullatoviç. Struktura e Posaçme Kundër Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit ka autoritet të plotë mbi çdo shtetas në Republikën e Shqipërisë. Shtetasi Sali Berisha tashmë është kandidat për statusin e personit që mund të hetohet lirisht.

-Partia Demokratike do të propozojë në Kuvend një paketë të plotë ligjore lidhur me mospërdorimin e simboleve komuniste, apo siç quhet ndryshe “dekomunistizimi” i shoqërisë. Si ju duket kjo nismë?

Gjykoj që kjo çështja e komunizmit është shumë qesharake. Nuk ka asnjë mundësi për të pasur frikë reale lidhur me komunizmin në Shqipëri. Realisht edhe në një teatër politik ndërkombëtar, rreziqet më të mëdha vijnë nga ekstremi i djathë dhe jo nga ai i majti. Në Shqipëri ky është një rrezik i tejkaluar dhe korrupsioni është shpallur “non grata” prej kohësh. Sigurisht që ka ca nostalgjikë po them që janë fare të parëndësishëm dhe në një numër të pakonsiderueshëm, që herë pas here mund të shfaqin ndonjë shenjë apo përdorim simbolesh që përgjithësisht lidhet me figurën e Enver Hoxhës, por këto nuk kanë asnjë rëndësi politike. Sigurisht që kjo shfrytëzohet nga e djathta në momente krize për të gjetur le të themi ushqimin politik të ditës. Por kjo është një gjë që nuk e mban dot gjatë, pasi është një ushqim që nuk e shëndosh Partinë Demokratike. Nga kjo pikëpamje unë mendoj se PD-ja ka nevojë sot që të merret me çështje më serioze dhe kauza të drejta dhe jo kaq qesharake siç është kjo çështja për simbolet e komunizmit. Kështu që mendoj se përgjithësisht Partia Demokratike po e shfrytëzon figurën e diktatorit Enver Hoxha si gomone shpëtimi. Dhe në një moment si ky ku jemi është e vështirë që të përdoret kjo si instrument, pasi PD-ja është përfshirë në një krizë të brendshme që lidhet me interesat personale qoftë të Lulzim Bashës dhe qoftë me ato të Sali Berishës.

- PS ka nisur një analizë sa i takon zgjedhjeve parlamentare të 25 prillit dhe një riorganizim në të gjitha nivelet e partisë. Si po ecën ky proces?

Zgjedhjet vendore po vijnë shumë shpejt dhe ne këtu do të jemi e do ta shohim që edhe viti 2022 do të “fluturojë”, ku papritur do të gjendemi në vitin 2023 për zgjedhjet e ardhshme lokale. Partia Socialiste është e përgatitur për zgjedhjet. Ne jemi një parti që kemi në kulturë analizën pas çdo procesi zgjedhor, qofshin këto zgjedhjet vendore apo parlamentare. Ne jemi duke zhvilluar analizën pas zgjedhjeve të 25 prillit dhe kjo analizë paralelisht po bëhet edhe me zgjedhjet në nivel organizatash socialiste. Ndërkohë që vitin tjetër kjo analizë dhe zgjedhjet do të bëhen në nivel kryetar bashkish të degëve të Partisë Socialiste dhe njësish administrative. Po ashtu, besoj që edhe media është në dijeni të këtij informacioni që në PS aktualisht po merremi edhe me anëtarësimet e reja dhe regjistrit digjital. Kjo e fundit jo si një çështje apo instrument që e bën më të lehtë për të verifikuar anëtarin në rrafshin moshor apo profesional, gjinor, por është më shumë si instrument demokracie. Kjo do të thotë se Partia Socialiste në qendër përmes këtij instrumenti merr mendimin e anëtarësisë edhe nga baza brenda një kohe shumë të shkurtër. Pra e gjitha anëtarësia e Partisë Socialiste mund të shprehet për një mendim të rëndësishëm politik apo opinion nëse i kërkohet, duke votuar në platformë. Kështu që ne e konsiderojmë regjistrin si instrument demokracie më shumë. PS, është partia më tradicionale në vend, pasi jemi kampionë të organizimit dhe nga ana tjetër mbetet parti më moderne, pasi aplikojmë teknologjitë moderne në kuptimin më të mirë. Partia Socialiste mbetet e vetmja forcë politike me vokacion të qartë:

· For an Albania with the rule of law, where the powerful are subject to the rules of social coexistence just like the common man;

· An Albania with legal economic order, where everyone contributes according to profit and no one is violated in his right to win, where the one who wins pays later or not at all and the one who earns more, pays more;

· An Albania that today ranks at the top of the global ranking for gender equality in governance;

· An Albania with international friends and partners, which cooperates with dignity in every plan and knows how to respect others by respecting itself.

The Socialist Party naturally has the main responsibility and merit in all this deep and comprehensive reform and reform.

Interviewer: Rigels Seliman

Most read