BREAKING NEWS

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and Croatian prosecutors who arrested Sanader to assist SPAK, a "big fish" is expected to be arrested

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and
x
BREAKING NEWS

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate, here are the reasons why the prime minister will leave and when he will leave the post

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate,
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are the 3 serious criminal offenses they have committed, details from the file are disclosed, how the "terror of the Italians" is being held in prison without the law 

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia reveals the strategy that Ilir Meta is following to escape from prison arrest and confesses the untold events of February 20, 1991, how Berisha was against the bust of Enver Hoxha, how he left the boulevard that day in a Security car of th...

Ilir Demalia reveals the strategy that Ilir Meta is following to escape from
x
BREAKING NEWS

Ilir Beqaj towards arrest, the investigations for the former Minister of Health have extended to Poland for suspicious money transfers, the investigators put in the "sieves" clientelistic ties, favoritism with various pharmaceutical companies, this is ...

Ilir Beqaj towards arrest, the investigations for the former Minister of Health
x
BREAKING NEWS

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the "pearls" that were allegedly found in the cell phone seized from the PL deputy's mother's house, the investigators "flash" visits to various institutions, scanners of their as...

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the
x
BREAKING NEWS

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country and others he executed, here are the people he is using to solve his problems with SPAK, Ilir Meta is the famous gold thief, Fatos Mahmutaj white behind the scenes of the "Fo...

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country
x
BREAKING NEWS

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for money laundering, the pact between SPAK and NCA is signed, the procedures to hand over the files for the accounts in London begin

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for
x

Politike

The "hunt" for dirty money in Albania begins, internationals raise the bar for arrests at the political level, EU assistance that will bring "earthquakes" to Albanian politics

The "hunt" for dirty money in Albania begins, internationals raise the

The opening of negotiations brings a smile to Albanians, but it is not good news for politics. There are many names that still make you sleep soundly even though they put their hands in the pockets of Albanians. But it seems that this calm will not last long. Yesterday, the works for the adaptation of the Albanian legislation to that of the EU began. In the progress report for Albania, there are a number of chapters that will be opened for discussion and the most important are those of justice. The main focus will be precisely the tracking of dirty money in Albania, a path that will lead to the opening of files for corrupt politicians. So, the functioning of justice will be a key point in facing Albania in the process of integration into the European Union. Strikes against crime, unlike before, have a time limit. They will be given in early November, where the special meeting between representatives of the EU and the Western Balkans will take place in Tirana. For a complete reform, the country will have the support of the union through the EU4LEA program presented by the EU ambassador, Christine Homann. This means that everything will go according to the instructions that the internationals will give. Meanwhile, the newspaper has learned that SPAK has many sensational files in the process of investigation. It is about secret investigations that are being carried out both for crime bosses and high officials. Meanwhile, after the pressure of the USA and the EU, the reprisal in politics is expected to start. This means that everything will go according to the instructions that the internationals will give. Meanwhile, the newspaper has learned that SPAK has many sensational files in the process of investigation. It is about secret investigations that are being carried out both for crime bosses and high officials. Meanwhile, after the pressure of the USA and the EU, the reprisal in politics is expected to start. This means that everything will go according to the instructions that the internationals will give. Meanwhile, the newspaper has learned that SPAK has many sensational files in the process of investigation. It is about secret investigations that are being carried out both for crime bosses and high officials. Meanwhile, after the pressure of the USA and the EU, the reprisal in politics is expected to start.

Strong message from the EU

"It will be seen how the reform in justice is being consolidated. The history of investigations, prosecutions and punishments in the fight against corruption and organized crime will be closely monitored. More results in the fight against money laundering will be expected. It will take a continued commitment to the fight against the production of trafficking in cannabis, firearms and human beings." The message that came yesterday from the EU has put Albanian politics in a state of anxiety, as these investigations that will be added in the following days are expected to send "earthquakes" into the ranks of corrupt high officials.

International assistance

Gjuetia për pastrimin e parave, ku shpesh BE ka ngritur alarmin për vendin tonë, ka nisur. Për të pasur hetime më të plota kryeprokurori Olsian Çela apeloi për të pasur më shumë oficerë të policisë gjyqësore dhe trajnime të tyre. "Fokusi jonë kryesor për të cilën do të kërkojmë mbështetjen nga misioni, do të jetë patjetër struktura jonë e policisë gjyqësore ku do të veçoja: Së pari zgjerimin e kapaciteteve profesionale të tyre, sidomos seksionet për krimin financiar dhe të pastrimit të produkteve të veprës penale. Por gjithashtu dhe të oficerëve që sapo kanë hyrë në sistem, të cilët kanë nevojë për trajnime të vazhdueshme dhe të gjithanshme për rritjen e nivelit të tyre profesional”, tha Olsian Çela.

Prokurori i Përgjithshëm në fjalën e tij në prezantimin e programit të ‘EU4LEA’ të financuar nga BE për rritjen e sigurisë, u shpreh se nisja e këtij projekti vjen në një moment të rëndësishëm të implementimit të Reformës në Drejtësi.

BE mbështetje për sigurinë

Nga ana tjetër, kryeprokurori Olsian Çela, premtoi rezultate bindëse në luftën me pastrimin e parave në Shqipëri. Sipas tij, me ndihmën e BE, Shqipëria do të ecë me hapa shumë të shpejtë. “Nisja e punës së projektit vjen në një moment të rëndësishëm të implementimit të reformës në drejtësi, atij të konsolidimit të institucioneve të reja apo të atyre të rikonceptuara prej saj. Nga ana e Prokurorisë së Përgjithshme, në përmbushje të detyrimeve të saj kushtetuese dhe ligjore, janë ndjekur hap pas hapi çështjet që lidhen me zbatimin e ligjeve të reja, duke  synuar që tërësia e problemeve të hasura të trajtohet përmes një angazhimi shumëplanësh, që ka konsistuar në dhënien e kontributit konkret në drejtim të koordinimit institucional, në rritjen e transparencës ndaj publikut për mënyrën e funksionimit të institucionit si dhe bashkërendimin me organet e tjera kushtetuese për gjetjen e zgjidhjeve ligjore në funksion të interesit publik. Në vitin 2020 nga ana jonë u parashtrua vizioni strategjik për realizimin e disa objektivave  që konsistonin në: Sigurimin e mirëfunksionimit të zyrave të prokurorisë, përmes monitorimit të punës në drejtim të zbatimit të ligjshmërisë, garantimit të respektimit të pavarësisë së prokurorëve dhe rritjes së përgjegjshmërisë e respektimit të të drejtave të subjekteve të procedimit penal. Standartizimin e procedurave të operimit në pikëpamje administrative dhe procedurale brenda zyrave të prokurorisë në funksion të organizimit të ri kushtetues dhe ligjor, me qëllim funksionimin normal të tyre, Garantimin e zbatimit të ligjshmërisë, duke vënë theksin në rritjen e efiçensës së ndjekjes penale në drejtim të veprave penale që lidhen pastrimin e produkteve të veprës penale dhe konfiskimin e aseteve kriminale Mirëadministrimin e procesit të hetimit, që nga faza e regjistrimit të veprës penale dhe deri në zgjidhjen përfundimtare të çështjes, me qëllim uljen e kohëzgjatjes së hetimeve dhe optimizmin e produktivitetit”, tha ai ndër të tjera.

Completing all objectives

In the end, Olsian Çela said that the objectives will be realized with the strong cooperation with the international ones, with the alignment of the performance of our institutions with the best standards in the EU. "Since the beginning, the process of their realization has been continuously supported by the Euralius and Pameca missions, which constitutes a valuable experience on which I believe that the work for the continuation of the cooperation with the EU4LEA project will be built. These objectives are best aligned with those of the proposed project. In conclusion, fully convinced of the success of the project, I want to assure you of the full commitment of the prosecutor's office, in order to create the right synergy for the realization of the common objective, that of aligning the performance of our institutions with the highest standards good in the EU", said Çela.

Most read