BREAKING NEWS

Muharrem Xhafa confesses the unsaid: This is how Ramiz Alia in complete secrecy and cunning, oriented, guided, and forced by foreign agencies organized the movement of December '90, from the infiltration of spies of the former State Security, to secret...

Muharrem Xhafa confesses the unsaid: This is how Ramiz Alia in complete secrecy
x
BREAKING NEWS

Here are the dark secrets that "Foltorja" hides, Evi Kokalari broke the scandals of Shkëlzen, Ilir Meta, Albana Vokshi, Flamur Noka, Edi Paloka and Abi Malltez: How Sali Berisha's people have threatened me, I tell you all their dirty deals

Here are the dark secrets that "Foltorja" hides, Evi Kokalari broke
x
BREAKING NEWS

Britain sends a "message" to SPAK about Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start a criminal investigation against the corrupt and warns of another list of "non-women", London is committed to dismantling the links between crime, corruption and...

Britain sends a "message" to SPAK about Sali Berisha, Ambassador King
x
BREAKING NEWS

SPAK has put them under investigation, the assets of Damian Gjiknuri and Olta Xhaçka are disclosed, from apartments, garages, to bank accounts, here are the documents

SPAK has put them under investigation, the assets of Damian Gjiknuri and Olta
x
BREAKING NEWS

This is why Edi Rama attacked the Americans and SPAK in Congress, the list of MPs, former MPs, ministers, ex-ministers and mayors waiting for their turn in the prison cell is revealed

This is why Edi Rama attacked the Americans and SPAK in Congress, the list of
x
BREAKING NEWS

From Azem Hajdari, Shinasi Rama, Sali Berisha, Aleksandër Meksi, Gramoz Pashko, to Sabri Godo and Remzi Lani, Ilir Demalia releases the "bombshell" list of "VIP" characters who were part of the former State Security and Labor Party, here aliases

From Azem Hajdari, Shinasi Rama, Sali Berisha, Aleksandër Meksi, Gramoz
x
BREAKING NEWS

Olsi Rama involved in traffic, Gazment Bardhi threatens Edi Rama and is expected to make public the file of the prime minister's brother on December 14, 2023

Olsi Rama involved in traffic, Gazment Bardhi threatens Edi Rama and is expected
x
BREAKING NEWS

Half of the government in prison and half under investigation, Edi Rama convenes the SP Congress and launches a frontal attack against the USA and SPAK, in a panic from the republic of prosecutors

Half of the government in prison and half under investigation, Edi Rama convenes
x

Politike

From pressure on citizens, to the use of state resources and vote buying, the US aligns with ODIHR for the May 14 elections, calls on the government and political parties to take action, the fight against corruption a US priority

From pressure on citizens, to the use of state resources and vote buying, the US

The United States urges the government, political parties and state institutions to implement the ODIHR's recommendations, which include the misuse of state resources at the central and local levels and allegations of vote-buying by all parties. Yesterday, the American Embassy dealt a blow to the government regarding the ODIHR report. A few days ago, the full report was published, in which the government is blackened. But the embassy also raises concerns about the misuse of state institutions. The government has engaged ministers, municipalities and the administration in the elections and this is viewed with concern by the Americans. Also, the embassy notes that there were accusations of buying votes and intimidation of voters. The US calls on all political forces to carefully read the ODIHR report and take action to implement the recommendations.

The United States urges the government, political parties and state institutions to implement ODIHR's recommendations, which include the misuse of state resources at the central and local levels, allegations of vote-buying by all parties, taking measures to ensure the secrecy of voting and preventing voter intimidation, as well as pressure on public sector employees and voters. The report also emphasized the need to ensure the proper implementation of the right to information law, the decriminalization of defamation, and the support of independent journalism. The United States supports the commitment to address all the recommendations of the ODIHR, in order to ensure a comprehensive and consistent electoral framework as well as the demands of the Albanian people for a strong democracy", the embassy emphasizes.

The US envoy meets Tabak and gives a message about the anti-corruption fight

Meanwhile, the United States of America sent a strong message yesterday, also regarding the fight against corruption. It was the US Chargé d'Affaires, David Wisner, who met yesterday with the president of the Integration Commission, Jorida Tabaku, and the vice president. The democratic MP Tabaku emphasized that it is important that the European integration process be a quality leap for Albanians and that citizens really touch the transformative possibility of this process. The new law approved by the votes of both political parties approved at the end of the last session, this law gives the opportunity to the parliament to be the leader in this process. During the discussion, the need of the Albanian government to strengthen the fight against corruption was emphasized, which is a priority not only for integration but also for having a competitive Albania that absorbs foreign investments from the USA. Tabaku referred to President Biden's statement that corruption is a real danger to the country's national security, stating that today Albania suffers from this danger and the parliament must lead an effort to fight corruption. In addition, the focus was on issues such as cyber security, property issues and respect for the rule of law, which are other important pillars on which the membership process is based.

Raporti i ODIHR, delegacioni i BE ndryshe nga SHBA

Nga ana tjetër, ndryshe nga ambasada e SHBA, delegacioni i BE ka qenë më i butë sa i takon raportit të ODIHR. Vëzhguesit e OSBE patën shumë kritika për zgjedhjet e 14 majit. Ndërkohë BE në një reagim shprehet se zgjedhjet ishin të mirëadministruara dhe konkurruese. Një reagim pati dhe nga ambasada e SHBA, e cila në fakt u ndal te problematikat. “Delegacioni i BE-së mirëpret publikimin e raportit përfundimtar të Misionit të Vëzhgimit të Zgjedhjeve të OSBE/ODIHR-it për zgjedhjet vendore në Shqipëri që konfirmoi se zgjedhjet ishin të mirëadministruara dhe konkurruese, por u shënjuan nga akuza për keqpërdorim e burimeve shtetërore dhe blerje votash. Delegacioni i BE-së nxit të gjithë aktorët që të punojnë në mënyrë gjithëpërfshirëse për të zbatuar rekomandimet e reja të Raportit dhe ato që janë ende pezull nga rekomandimet e mëparshme pa humbur kohë”, njoftoi dje delegacioni BE në Tiranë në rrjetet sociale.

Kritikat e OSBE/ODIHR

Sakaq, pak ditë më parë, OSBE/ODIHR ka publikuar raportin e plotë për zgjedhjet e 14 majit. Sipas ODIHR, mjedisi politik vazhdon të jetë i karakterizuar nga polarizimi i thellë nëpërmjet kryetarëve të partive të madhe. Po ashtu, përmenden dhe rastet e dhunës, siç është ai i tritolit në Vaun e Dejës. Po ashtu, ODIHR sheh me shqetësim manovrat e qeverisë duke dhënë bonuse për pensionistë dhe duke rritur rrogat. Kritika ka pasur dhe për "Aktivistin" dhe përdorimin e administratës shtetërore. "Në përgjithësi, mjedisi politik vazhdoi të karakterizohej nga dominimi i elitave politike tradicionale dhe polarizimi i thellë mes partive kryesore, i manifestuar edhe nga një ngërç për reformën zgjedhore në vitet 2021-2023. Për më tepër, PS-ja gëzonte një avantazh gjithëpërfshirës të detyrës në të gjithë sektorët e jetës publike, e cila, e akumuluar gjatë dekadës së fundit, u pa nga shumë bashkëbisedues të MVZ-së të ODIHR-it si një ndikim potencial në parimin e ndarjes së pushteteve”, theksonte ODIHR.

Most read