BREAKING NEWS

Assassinations in Tirana / Shots fired at a car (DETAILS)

Assassinations in Tirana / Shots fired at a car (DETAILS)
x
BREAKING NEWS

"Presents high risk" / Who is the very famous character that GJKKO has taken the decision and left in isolation 41-Bis

"Presents high risk" / Who is the very famous character that GJKKO has
x
BREAKING NEWS

The appeal of GJKKO 'sinks' the former minister Koka, the announcement is clarified

The appeal of GJKKO 'sinks' the former minister Koka, the announcement
x
BREAKING NEWS

"Behind the scenes", Edi Rama reveals what happened between him and Erdogan in the Prime Minister: I did it with these hands, but your lady ... (VIDEO)

"Behind the scenes", Edi Rama reveals what happened between him and
x
BREAKING NEWS

The danger for the escalation of the conflict, the American embassy in Tirana publishes the video and shows the firm position: The position of the United States is clear

The danger for the escalation of the conflict, the American embassy in Tirana
x
BREAKING NEWS

Soreca comes out with the important message for Albania: As soon as possible ...

Soreca comes out with the important message for Albania: As soon as possible ...
x
BREAKING NEWS

"Everyone is declaring this Moorish 'non-grata'", Romeo Kara comes out with a strong statement for President Meta: Make Liken mercy for the living!

"Everyone is declaring this Moorish 'non-grata'", Romeo Kara
x
BREAKING NEWS

Meta alerted that he could be declared "non grata" after leaving the Presidency, attacks the US Embassy and promises resistance

Meta alerted that he could be declared "non grata" after leaving the
x

Politike

From the Cham issue to the Kosovo-Albania union, Ditmir Bushati interview for Greek media: Leaving the Western Balkans in a corner would be a strategic surrender

From the Cham issue to the Kosovo-Albania union, Ditmir Bushati interview for

Former Minister of Foreign Affairs of Albania Ditmir Bushati has given an interview to the Greek newspaper "To Vima", where he said that leaving the Western Balkans in a permanent twilight zone in the corner of Europe would be a strategic surrender.

The International Court of Justice in The Hague is more "insensitive" to decide on the Greek-Albanian disputes over the delimitation of maritime space, said Ditmir Busati speaking to "To Vima".

The former minister points out the need for a "real strategic partnership" Albanian-Greek, while revealing that the Albanian government has raised the "Cham issue" against the Greek governments. Finally, he believes that the fulfillment of Albania's "national objective" of EU membership has been delayed.

Full interview: 

To Vima: Is Albania leaving the membership in the European Union? If so, who do you think is responsible?

Ditmir Bushati: The process of membership of the Western Balkan countries in the EU is being accompanied by uncertainty and half commitments. This was clearly demonstrated after the financial crisis of 2008. Since then, EU-Western Balkans relations have rarely been on the trajectory of economic convergence and rapid Europeanization. These two components are interrelated and necessary for the real transformation of the countries of the region. The last country to join the EU was Croatia (2013). Since then, there seems to be no "appetite" for enlargement, due to the EU's internal dynamics, but also to the complex challenges of consolidating democracy in the Western Balkans, reinforced by competing agendas and bilateral disputes.

Albania's EU membership process remains a national objective, in function of democratization and social and economic transformation. The start of EU membership talks for Albania has already passed beyond any deadline. Metaphorically, Albania stands as collateral for the recent dispute between Bulgaria and Northern Macedonia.

Leaving the Western Balkans in a permanent twilight zone in the corner of Europe would be a strategic surrender. In 2003, in Thessaloniki, EU leaders made the far-sighted decision to offer a European perspective to the countries of the Western Balkans. Now, 18 years later, instead of talking about "our region's European perspective", it is time for the EU to fulfill its commitment, working closely with the US, to push for the necessary reforms and progress in the region. .

To VIMA: Greqia zgjeroi ujërat territoriale në detin Jon në 12 milje detare. Si i komentoni përpjekjet për zgjidhjen e çështjes së delimitimit të hapësiravedetare mes Athinës dhe Tiranës me një proces të mundshëm në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë?

Ditmir Bushati: Vendimi i Greqisë për të shtrirë ujërat e saj territoriale në 12 milje përcjell një mesazh të qartë politik që pasqyron ndryshimet që kanë ndodhur në dy vitet e fundit. Ky është zgjerimi i parë që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore dhe vjen menjëherë pas marrëveshjeve të delimitimit të hapësirave detare me Italinë dhe Egjiptin, rifillimin e bisedimeve eksploruese me Turqinë, si dhe angazhimin publik për ta zgjidhur çështjen e delimitimit të hapësirave detare me Shqipërinë përmes një gjykate ndërkombëtare. Jemi përballë një ndryshimi të qëndrimit tradicional të politikës së jashtme greke, e cila synonte të niste nga Egjeu zgjerimin e ujërave territoriale. Ndryshimi i qëndrimit kërkon të diferencojë trajtimin e çështjeve që lidhen me delimitimin e hapësirave detare me Turqinë, krahasuar me vendet e tjera, për të përfituar sa më shumë të jetë e mundur nga precedentët që krijohen. Ndryshimi tjetër konfirmon një largim nga pozicioni tradicional grek për ndikim të plotë të ishujve në raport me tokën kontinentale, siç duket qartë nga marrëveshjet e lidhura me Italinë dhe Egjiptin.

Vendet tona janë përfshirë që nga viti 2008 në procesin e delimitimit të hapësirave detare, në përputhje me Konventën për të Drejtën e Detit. Ky proces nuk ka qenë i lehtë, veçanërisht pasi Marrëveshja e vitit 2009 u shpall antikushtetuese nga Gjykata Kushtetuese shqiptare. Përpjekja e dytë për ta zgjidhur, si pjesë e paketës më të gjerëtë çështjeve dypalëshe, nuk solli rezultatet e pritura. Së fundmi, vendet tona vendosën ta referojnë çështjen në një gjykatë ndërkombëtare. Në thelb, ky process përgatitet nga palët, ndërkohë qëvendimmarja është e gjykatës. Në negociatat dypalëshe, palët veprojnë mbi bazën e objektivave dhe ekzigjencave të tyre. Ato kontrollojnë produktine negociatave. Kur palët vendosin t’i drejtohen gjykatës, kjo e fundit është rojtare e precedentëve të vendosur nga e drejta ndërkombëtare. Rrjedhimisht e pandjeshme ndaj objektivave tëpalëve.

To Vima: Në vitin 2018, Athina dhe Tirana iu afruan zgjidhjes së çështjeve të pazgjidhura. Ku ishte konvergjenca dhe cilat dallime u tejkaluan?

Ditmir Bushati: Kur mu besua detyra e Ministrit tëPunëve të Jashtme në shtatorin e 2013-ës, marrëdhëniet dypalëshe ishin pothuajse të ngrira, mosbesimi ishte i madh, nuk kishte kontakte të nivelit të lartë. Më duhet ta pranoj se, marrëdhëniet me Greqinë zinin një vend të veçantë në punën time të përditshme si Ministër i Jashtëm. Me kalimin e viteve, ne zhvilluam “politikën e hapave të vegjël”,duke vënë në lëvizje procesin e trajtimit të çështjeve të pazgjidhura dypalëshe, e duke arritur rezultate të prekshme. Kësisoj, kaluam nga faza e identifikimit dhe prezantimit të çështjeve dypalëshe në përcaktimin e një kuadri dhe pakete për diskutimin e tyre. Kështu, filluam diskutimet eksploruese në nivel diplomatik dhe teknik. Ndërtuam hap pas hapi një proces të bazuar në besim dhe përshkruam rrugën dhe agjendën se si do të trajtoheshin të gjitha çështjet dypalëshe.

Nëpërmjet këtij procesi ne ramë dakord për: heqjen e rezervës për përdorimin e vulës Apostile nga Greqia; njohjen reciproke të lejeve të drejtimit të automjeteve; regjistrimin e fëmijëve të lindur në Greqi nga prindër shqiptarë pa leje qëndrimi të rregullt; përdorimin e toponimeve përkatëse në dokumentet e udhëtimit bazuar në standardet e OKB-së; zbatimin e marrëveshjes për zhvarrosjendhe rivarrimin e ushtarëve grekë të rënë në Shqipëri gjatë luftës italo-greke të viteve 1940-1941; nisjen e komisionit të përbashkët përrishikimin e teksteve shkollore.

Edhe pse ende nuk janë zgjidhur të gjitha mosmarrëveshjet tona, ne mund të jemi të sigurt për një gjë: vendet tona janë të lidhura nga prania e komunitetit të madh shqiptar në Greqi dhe minoritetit grek në Shqipëri. Trajtimi i të gjitha çështjeve dypalëshe do ta kthejë rëndësinë strategjike të marrëdhënieve tona në një partneritet të vërtetë strategjik.

To Vima: A e ngriti pala shqiptare “çështjen e çamëve”? Nëse po, çfarë përgjigje morët nga Nikos Kotzias, në atë kohë ministër i Jashtëm grek?

Ditmir Bushati: Çështja çame është pjesë e dosjes sonë historike dypalëshe dhe është parashtruar nga qeveria shqiptare ndaj qeverie greke. Më lejoni të jem i qartë, Shqipëria nuk e konsideron “çështjen çame” të lidhur me ndonjë pretendim territorial, pasi ne respektojmë plotësisht Kartën e OKB-së, Aktin Final të Helsinkit, Protokollet e Firences dhe të gjitha aktet e të drejtës ndërkombëtare që kanë të bëjnë me paprekshmërinë e kufijve. Ne e konsiderojmë “çështjen çame”, si një çështje të të drejtave dhe lirive themelore të njeriut, një çështje që lidhet me lirinë e lëvizjes, të drejtën e gëzimit të pronës, të drejtën e kujtesës dhe respektit për paraardhësit.

To Vima: Jam i sigurt që i keni ndjekur deklaratat e fundit të kryeministrit Edi Rama për bashkimin e Shqipërisë me Kosovën. Cili është mendimi juaj?

Ditmir Bushati: Kosovo is a natural strategic partner of Albania. Our cooperation is guided by the national interest in deepening political, economic, social and cultural interaction, as well as in promoting the EU membership process, in the service of regional peace, stability and prosperity. Given this, strategic cooperation with Kosovo is fundamental and aims to implement the European path of Albanians, united within the EU.

Most read