BREAKING NEWS

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the discussion becomes clear

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the
x
BREAKING NEWS

Serious/ A person is found dead, the first details emerge

Serious/ A person is found dead, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Involved in physical violence, the Director of the Tirana Local Police Directorate makes the decision for the three employees

Involved in physical violence, the Director of the Tirana Local Police
x
BREAKING NEWS

Kurti arrives in Tirana, the Presidency clears the meeting

Kurti arrives in Tirana, the Presidency clears the meeting
x
BREAKING NEWS

A fight broke out between police officers in Tirana, the first details emerge

A fight broke out between police officers in Tirana, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Kurti arrives at the Presidency, is expected by Bajram Begaj, here is what will be discussed

Kurti arrives at the Presidency, is expected by Bajram Begaj, here is what will
x
BREAKING NEWS

Elections of May 14/ They left the mandate of the deputy to run for mayor, here are the five new names that enter the Assembly

Elections of May 14/ They left the mandate of the deputy to run for mayor, here
x
BREAKING NEWS

Gunshots in Tirana, shots were fired at the OSHEE official's apartment (DETAILS)

Gunshots in Tirana, shots were fired at the OSHEE official's apartment
x

Politike

"Many other politicians will join SPAK"/ Idajet Beqiri shows the scheme: This is how Shkëlzen Berisha got the license for the weapons dismantling factory!

"Many other politicians will join SPAK"/ Idajet Beqiri shows the

Today, Idajet Beqiri was invited to the news edition of Dritare TV where he spoke at length about the incident in Gërdec. He showed the scheme of how he lobbied Shkëlzen Berisha to get the license for the construction of the weapons dismantling factory in Gërdec. According to the lawyer, other evidence has already emerged implicating other characters in this serious event and they are in the hands of SPAK.

"Many other politicians will join SPAK. Entered Fatmir Mediu, who was called unpunished, entered Aldo Bumçi for Gërdec, who had never been asked about that big affair and who gave his own ridiculous explanations. The problem is that SPAK already has the evidence in its file. That Gërdec affair, without politicizing it, but simply treating it legally, is a terrible corruption affair and shows how a corrupt state, a state of pride in the true sense of the word, that the prime minister, who is himself a god himself, reaches as far as his son to get rich instantly, lobbied to dismantle weapons of any type, to make this business his own man and he would have his benefits.

In order for such an affair to happen, this could not be done easily, but it needed a process in the Council of Ministers, because it would be done by a government decision, just like the sale of weapons in different countries. In this direction, since this business was very profitable, Shkëlzen Berisha noticed it and lobbied the Minister of Defense and the Minister of Justice. After he had found those who did this job very well and they were all his own people, with that Delijorgji company, who was in charge of it, with his closest friend, who was Rrahmani and how he got this activity, that is, the dismantling of these weapons. After he found and included almost the entire Berisha family, after taking Fari Balli's daughter, that is, they all gathered, he raised her. The first thing he needed was to raise it in Gërdec. In every kind of view, every country of the world, when setting up such factories to dismantle weapons, set up a commission, one of the country's most skilled specialists in the military, chemical, ecological, etc. fields, to find the place. And the place is found in the steppes, in the mountains, where it does no harm. We assume that it does not pollute nature either. We assume that some explosion may occur, but at most it will damage the mountain, it will not take human lives.

Ai mori vendin që ishte me kosto më të ulët, portin e kishin afër, aeroporti më afër, kryeqyteti afër. Vendi nuk duhej caktuar në Gërdec, është akt i kundërligjshëm dhe qeveria s’duhet ta bënte një gjë të tillë. Do ishte bërë një lloj tenderi siç bëhet për të gjithë të tjerët. Këta po ulërijnë sot për tenderat për inceneratorët, që u dhanë me preferenca. Po ti pse e dhe me preference? Në mbledhjen e qeverisë ministri i Financave Ritvan Bode këmbënguli fort dhe tha që kjo mënyrë të vepruari bie erë të keqe, sepse mesa duket edhe te ai kishte vajtur Shkëlzeni. Sepse ai para se të merrte licencën e kishte bëre zyrën e Fatmir Mediut dhe Aldo Bumçit, sikur të ishte Shkëlzeni ndonjë kryeministër.

Deri sa mori licencën dhe që e ndërtoi fabrikën në Gërdec. Pati kundërshtime në qeveri. U implikua rënde Berisha, sepse jo vetëm që pa djalin e vet që po lobonte për ta marrë këtë biznes, por nga ana tjetër kur pa kundërshtime në qeveri dhe kur pa që nuk ishin dakord që të veprohej si po veprohej për Gërdecin, ai fill pas 20 ditëve të mbledhjes se qeverisë me urdhrin e vet i thotë Fatmir Mediut: “Më këtë çështje merru ti.” Fatmir Mediu dihet se si do ta zgjidhte. Që të merrte vijë vendimi i Këshillit të Ministrave, për fabrikën ministri i Drejtësisë ka të drejtën ta shikoje nga pikëpamja ligjore nëse përputhet me Kushtetuan dhe ligjin dhe vë firmën e vet. Për t’i thënë Shkëlzenit që: “Ja ta bëra nderin o Shkëlzen!”, vuri edhe shënimin te letra “Për Shkëlzen Berishën” dhe i vete faksi edhe atij. Ai mohon firmën dhe thotë se nuk e ka hedhur ai, le ta çojnë për ekspertizë. Është sekretarja që dëshmon për prezencën e Shkëlzenit kur do merrej kjo licencë. Atje siglën nuk ka nevojë ta vendosë ministri, kjo lidhet edhe me prova të tjera indirekte. Ministri mund t’i thotë edhe sekretares mund ta bëjë kushdo me urdhër të ministrit. Pra kjo bëhet edhe me gojë. Ai do përgjigjet se do merret e lidhet edhe me fakte të tjera. E para pse e lejove të bëhej Gërdeci kur e dije se aty ishte me rrezikshmëri të shtuar dhe mund të ndodhte fatkeqësia, siç ndodhi me 26 të vdekur dhe 400 invalidë të përjetshëm. Edhe e dyta si arrin ti që të kontaktosh dhe të merresh me djalin e kryeministrit ndërkohë që këto nuk janë çështje private, familjare. Në këtë aspekt SPAK-u po heton.

SPAK is not only dealing with Fatmir Mediu. If only for that, the Prosecutor's Office closed the case, closed it in 2008. The fact that now they call not only Mediu, but also the Minister of Justice and Shkëlzen Berisha. These are things that were not investigated in the beginning. This means that the investigation is deepening. Something else has come out of this process. This means that it is coming out who were the organizers, the inspirers of this event and this issue will not remain with the captains who were convicted.

When Luan Hoxha, the Chief of the General Staff of the Albanian Army who received political asylum in America, also spoke because of this big affair because it was an affair that Berisha killed people to steal. Hoxha has given his own explanations which have come to SPAK and are investigating," said Beqiri.