BREAKING NEWS

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi, their mafia codes to threaten each other, the connections with the oligarchs, the behind the scenes allegations of wiping the servers on "January 21" and the details of the bi...

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi,
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can save Sali Berisha from 'house arrest' and the only case when his mandate as a deputy can be burned, why the former prime minister can give him peace if the file is investigated of 'Januar...

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of January 21, 2011, the scheme to bill the murders to the opposition, the fabrication of close-up wounds and the reward that was given to the guards, we are ready to take to SPAK ...

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of
x
BREAKING NEWS

Alex Soros takes the "command" of Albania, this is how Edi Rama replaced Damir Fazllic and Sali Berisha with the tycoon of the "Open Society"

Alex Soros takes the "command" of Albania, this is how Edi Rama
x
BREAKING NEWS

After Becket's 140 million euros, almost another 140 million euros for the Port of Durrës, here are the fines that the Albanians will pay for the whims of Edi Rama, the Italian journalist puts the prime minister in a "trap"

After Becket's 140 million euros, almost another 140 million euros for the
x
BREAKING NEWS

Five ministers and 5 ex-ministers of the SP have fallen into the "net" of SPAK, the well-known journalist uncovers the behind-the-scenes and shows who is blocking the arrest of Ilir Meta, here are the facts that implicate Sali Berisha in the murders of...

Five ministers and 5 ex-ministers of the SP have fallen into the "net"
x
BREAKING NEWS

The IT expert breaks the super scandal of AKSHI, this is how Mirlinda Karçanaj got her hands on the secret information inside the new vetting institutions

The IT expert breaks the super scandal of AKSHI, this is how Mirlinda
x
BREAKING NEWS

Kastriot Aliaj: I tell you the secrets of the UDB and OZNA files that bear the name of Sali Berisha, how the Serbian secret services recruited him, who was the 'manager' who gave him the orders in complete secrecy and the names of the spies he collabor...

Kastriot Aliaj: I tell you the secrets of the UDB and OZNA files that bear the
x

Politike

On June 9, the "catharsis" begins that will shake Albanian politics, here's what will happen to the IM spy, when his file will be opened and how all the evidence linking him to the former State Security will be revealed

On June 9, the "catharsis" begins that will shake Albanian politics,

The hot days begin for the IM spy and all the politicians who are connected to the communist past. The adaptation of policies for the implementation of legal changes for the opening of files are coming to an end and now shocking facts about Albanian politics are expected to be revealed. The "SOT" newspaper has learned that on June 9, the head of the Files Authority, Gentiana Sula, will report to the Assembly (parliamentary committees) the work of the institution that she leads, as well as clarify the remaking of the regulation after the removal of the legal obstacle to it. verified the persons who have been equipped in the past with a certificate of cleanliness from the two commissions Mezini and Bezhani. The Authority for Information on the Documents of the former State Security has started work on the declassification of these documents. At that time, these two commissions worked with two standards, bringing out many politicians with a clean record and who had no connection with the former insurance, one of whom is said to be the former president Meta, who emerged clean from these commissions. The Brussels ultimatum is also expected to be implemented. In the resolution that was approved for Albania on May 23 by the European Parliament, it is mentioned for the first time about the problem of opening the files of the State Security, which calls for them to be declassified and made public to the citizens in order to progress in justice.

Çollak's request

The Dossier Authority was set in motion by the request of the democratic deputy, Kreshnik Çollaku, a short time ago regarding the opening of the files of all the deputies in the Parliament of Albania, if they were collaborators of the former State Security. Çollaku requested that the entire list of deputies verified from 1991 to 2023 be made available to him. This request of Çollaku came after the Assembly opened the way for the opening of the files of the former State Security as well as the verification of politicians, who have previously received certificates of image purity from the 'Bezhani' and 'Mezini' commissions. Changes in Law NO. 45/2015 on the right to information on the documents of the former State Security were approved on October 22, 2022 in the Assembly, with the consensus of the SP and DP led by Enkelejd Alibeaj.

Where do the changes consist and what consequences do they bring?

The shield for politicians and officials established in the 2015 law is removed, where their verification for connection with the former State Security was prohibited by law, if they had previously received a certificate of clean image from the Mezini and Bezhani commissions. Now, every candidate to be elected deputy or mayor will be verified if he was an associate of the former State Security, rendering invalid the certificates of purity of image issued by the Mezini and Bezhani commissions. The removal of this shield was requested by the Files Authority itself, after claims that Ilir Meta had been a spy for the former State Security, but that the law prohibited a complete and exhaustive verification.

My folder

Emri i rrezikuar në këtë mes është spiuni I.M Ish-Presidenti Meta, aktualisht kryetar i forcës politike opozitare,”Partia e Lirisë”, ish- "Lëvizja Socialiste për Integrim” ka mohuar kategorikisht të ketë qenë bashkëpunëtor i ish-Sigurimit të Shtetit dhe ka akuzuar Autoritetin e Dosjeve për manipulim të dosjes së tij. Ai ka marrë certifikata të pastërtisë së figurës së tij nga strukturat përkatëse kur mori postin e Kryetarit të Parlamentit, 2013-2017 dhe atë të Presidentit të Republikës, 2017-2022. Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit, ka informuar se në emër të I.M ndodhen të paktën 140 faqe informacion në arkivat e ish-Sigurimit të shtetit. Bazuar në nenin 5 për të Drejtën e Informimit mbi dokumentet e ish-Sigurimit, Meta është vënë në dijeni se në bazë të verifikimeve të kryera deri më tani, ka  në arkivat e ish-Sigurimit të Shtetit për të, një dosje përpunimi nr. 2565 e përbërë nga 140 faqe të anonimizuara, digjitalizuara, të hedhura në format CD. Kryetarja e Dosjeve e ka thënë pak kohë më parë se arkivat janë të paprekura dhe ekspertët po punojnë për fakte të reja që do të nxjerrin zbuluar shumë figura të larta të lidhura me ish-Sigurimin e Shtetit.

Pritet të zbulohen fakte tronditëse

Nga ana tjetër, Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit, gjatë vitit 2022 ka zbuluar se disa funksionarë publikë, të cilët kishin certifikatën e pastërtisë së figurës, ishin  bashkëpunëtor i ish-Sigurimit të Shtetit, anëtarë të ish Sigurimi hetues apo gjyqtar. Sipas Autoritetit të Dosjeve, certifikatat e pastërtisë së figurës janë lëshuar mbi dokumente jo autentike dhe jo origjinale. “Autoriteti ka hasur vështirësi në zbatimin e dispozitës të pikës 4, të nenit 29, të ligjit nr. 45/2015, i cili, në disa raste, ka dalë me dy vendimmarrje të ndryshme, për të njëjtin subjekt, ku në një  procedurë Autoriteti është vënë në lëvizje me kërkesë të paraqitur nga institucione kushtetuese apo autoritete publike dhe vendimmarrja ka rezultuar që subjekti zotëron certifikatën e pastërtisë së figurës së tij dhe në procedurën tjetër, ku Autoriteti është vënë në lëvizje me kërkesë të paraqitur nga persona të prekur nga aktiviteti i strukturave të ish-Sigurimit të Shtetit dhe vendimi tjetër, në të cilin, i njëjti subjekt rezulton p.sh. si bashkëpunëtor i ish-Sigurimit të Shtetit, anëtar i ish Sigurimit, hetues apo gjyqtar. Kjo pasi, dispozita e sipërcituar, pikë e nenit, ka sjellë pengesa dhe ka krijuar vështirësi. Dokumentacioni i trashëguar mbi aktivitetin dhe veprimtarinë e këtyre komisioneve jo vetëm që nuk është autentik dhe origjinal, nuk ka kaluar nëpër një proces të mirë dhe të bazuar në rregulla të qarta mbi administrimin e ruajtjes së dokumentacionit zyrtar, nuk ka një inventar të saktë dhe gjatë përpunimit dhe përdorimit të tij kanë rezultuar pasaktësi”, thuhet në raport.

Most read