BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian Zoto is revealed, the former director of Korça Waterworks reveals it before special prosecutors

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian
x
BREAKING NEWS

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread", there will be a clash for Article 71 of the Constitution, this is who has the "fate" of the "non-woman" in his hands, say the jurists

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread",
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30 years, from his collaboration with the leader of Serbia, the attacks on the US embassy in Tirana, the coup d'état in '98, the killing of 4 protesters on January 21, to the names of terrorists w...

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30
x
BREAKING NEWS

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor for Arben Ahmetaj in Switzerland, how he hired the woman with a salary of 9,000 francs per month, details from the investigation file are revealed

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha are doing everything to save their property and not punish their family, here is the evidence that Altin Dumani can use to put them behind bars

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha
x

Politike

The head of the Thurje Initiative Endri Shabani speaks openly, from the Rama-Berisha bazaars against justice and Albanians, to the reasons why he decided to enter politics, the visions he has for the future of Albania and his plans to promote the country's economic development

The head of the Thurje Initiative Endri Shabani speaks openly, from the

Endri Shabani is an Albanian academic and politician, who serves as the head of the Thurje Initiative since 2020. He has been a member of the Tirana City Council since 2023. Mr. Shabani is showing every day that he has only the citizens' interest at heart and while for him learned more about the reasons that prompted him to enter politics, but also about his project to change Albania, "SOT" newspaper contacted him, who in an interview full of details, chose to speak openly, where initially he stopped the emphasis on the Rama-Berisha bazaars against justice and Albanians. Also, during the interview with the editor-in-chief of the "SOT" newspaper, Rigels Seliman, he shows the reasons why he decided to enter politics, while he also talks about the visions he has for the future of Albania and his plans to promote the economic development of country.

- Mr. Shabani, how did you see Edi Rama's visit to Athens, is the prime minister using the diaspora for electoral purposes?

I think that if Edi Rama was really concerned about the Albanian diaspora, he would have kept the promise he has been given for more than ten years about the right to vote. If Edi Rama had any respect for the Albanians living abroad, our embassies would not have been treated as shelters for political leaders. Therefore, there is a whole mountain between his populist speeches, and the fact that Albanians in the diaspora today are abandoned by their government. 

-?What about the accusations that at the meeting in Athens he took the administration on an excursion, how do you comment on them?

For me, the fact that he took the people from Albania, and not from Greece, where there are over 700 thousand Albanians, is indicative. This shows why he does not want the vote of the diaspora, since while in Albania patronageists threaten people with jobs, outside Albania he has no imposing or binding power.

- How do you see Edi Rama's anti-corruption resolution? Some voices say that it is against SPAK...

This is a very serious matter. In the last act of this 30-year-old telenovela, Rama and Berisha took off their masks and came out arm in arm not only against justice, but against Albanian society. What was the vote on criminal amnesty? They came together to forgive those whom SPAK had condemned for corruption and stealing the elections. Simply put, they came together to forgive those who stole our taxes and those who stole our votes. Is there any clearer proof than this that this old political establishment is together against Albania?!

-Ndërkohë le të ndalemi pak te disa pyetje për t’iu njohur më mirë. Cilat janë arsyet pse vendosët të hysh në politikë dhe cili është qëllimi juaj kryesor si politikan?

Angazhimi im politik është padyshim natyral, sepse ka të bëjë me një vokacion të brendshëm, por është i motivuar nga një irritim dhe një shpresë. Nga njëra anë unë jam shumë i irrituar me neo-feudalizmin shqiptar. Pothuajse ç’do mundësi për progres brezit tim i është hequr nga duart. Nëse sot do të bëhesh pedagog, mjek apo akademik në institucionet publike është e pamundur nëse nuk paguan apo iu shkon nga mbrapa çifligarëve të akademisë. E njëjta gjë në biznes. Sot të rinjtë e kanë shumë të vështirë të bëjnë biznes, pasi janë krijuar monopole në çdo sektor, dhe shteti përdoret si mashë në duart e oligarkëve për të vrarë konkurrencën. Nga ana tjetër unë realisht besoj që Shqipërisë nuk i mungon asgjë që të bëhet një vend po aq i zhvilluar sa Sllovenia, Kroacia apo vendet Baltike. Kur isha i vogël shikoja aspiratat e prindërve të mi, të cilët protestuan kundër diktaturës komuniste dhe besonin se 30 vite më vonë Shqipëria do ishte si gjithë Evropa. Për 30 vite ua lamë në dorë katër vetëve që ta drejtonin Shqipërinë, dhe rezultati është ky që shohim. Në këtë pikë, angazhimi im politik është një përpjekje për t'ua hequr Shqipërinë nga duart këtyre që e kanë rrjepur për 30 vite dhe për të kontribuar që ky vend të bëhet ashtu siç e imagjinonin brezi i prindërve të mi në 1990-ën.

-Si mendoni se politika juaj do të ndryshojë për të mirën e qytetarëve dhe për të përmirësuar shoqërinë?

Beteja kryesore e shoqërisë sonë është lufta ndaj pabarazisë ekonomike, e cila i ka rrënjët tek pabarazia politike. Kështu që ajo që ne do të bëjmë është çmontimi i oktapodit që ka kapur shumë sektorë të shoqërisë, dhe krijimi i shanseve të barabarta për të rinjtë që të avancojnë në profesionet e tyre.

-??Mendoni se eksperiencat tuaja të mëparshme dhe arsimimi juaj ju kanë përgatitur për rolin e kryeministrit?

Unë mendoj që në situatën ku është Shqipëria sot duhet vetëm një vullnet i mirë, ndershmëri dhe guxim për të luftuar për njerëzit e zakonshëm. Por padyshim që doktoratura në shkenca politike, dhe eksperienca akademike më ka ndihmuar për të patur një përgatitje profesionale në drejtimin e shtetit. Dhe sigurisht që nuk është rastësi që Universiteti i Oxfordit është vendi ku janë përgatitur prej shekujsh kryeministrat e Britanisë, presidentët e SHBA-së si dhe drejtuesit e shumë vendeve demokratike.

-Çfarë masa do të ndërmerrni për të adresuar sfidat kryesore sociale dhe ekonomike të vendit?

Sfida kryesore e Shqipërisë sot është ndezja e shpresës se ky vend mund të bëhet një vend i denjë për të jetuar. Të rinjtë sot po rriten me idenë që jeta është diku tjetër, dhe nuk i japin një shans vendit të tyre. Për këtë qëllim ajo që ne po përpiqemi të bëjmë është t’i përfaqësojmë të rinjtë në Këshilla Bashkiak sot dhe në Parlament nesër, ku ata të kenë edhe një model që tregon se vendi nuk ka mbetur vetëm në duart e brezit të shkuar. Së dyti, kemi zgjedhur të luftojmë me ata që i dekurajojnë studentët. Për shembull ne kemi nisur një fushatë kundër korrupsionit në arsimin e lartë, ku paratë e studentëve shkojnë për makina luksoze për dekanët dhe rektorët, në vend që të shkojnë për libra për studentët. Sigurisht kjo është vetëm një nga betejat, por në thelb e gjithë lufta është për tu krijuar të rinjve shanse të barabarta për tu edukuar dhe për të ndjekur karrierën në fushën ku ata kanë prirje.

-Si do të përpiqeni për të inkurajuar pjesëmarrjen e rinisë në politikë dhe për të dëshmuar besueshmërinë tuaj tek ata që ju zgjedhin?

Kjo është sfidë e madhe, pasi ky brez është shumë ndryshe nga brezat e mëparshëm. Unë jam pedagog dhe e di që studentët e mi flasin një gjuhë tjetër dhe kanë tjetër botë kuptim nga prindërit apo gjyshërit e tyre. Ata kanë humbur besimin tek politika dhe janë zhgënjyer nga demokracia përfaqësuese. Të rinjtë sot janë mësuar të kenë më shumë zgjedhje në jetën e tyre, dhe nuk u pëlqen t’i marrësh për të mirëqenë. Në këtë pikë sfida jonë është tu japim mundësi të dëgjohen dhe zëri i tyre të ketë peshë në drejtimin e vendit.

-Cilat janë vizionet tuaja për të ardhmen e vendit?

Vizioni im është për një Shqipëri ku fëmija e dy punëtorëve të mund të ëndërrojë që një ditë të bëhet mjek, pedagog, inxhinier, bankier, kryetar bashkie apo kryeministër. Vizioni im është për një Shqipëri ku të rinjtë e shohin të ardhmen e tyre këtu, pranë prindërve të tyre, në shtëpinë e vet.

-Cilat janë planet tuaja për të promovuar zhvillimin ekonomik dhe për të krijuar vende pune në vend?

Albania has tremendous potential. Looking at the businesses that Albanians have opened around the world, you realize that if we had created equal opportunities here, the country's economy would not only have grown at a faster rate, but we would also have had a better distribution of wealth. and not the financial concentration we see today. Thus, the economic development of Albania will be done first through anti-trust laws, which restore competition in the market, preventing by law the monopolies that have been created today. Second, it will be done through a tax system that promotes work and the middle class. At this point, small businesses, including those created by Albanians returning from abroad, must pay 0 profit tax for the first 10 years. While oligarchs have to pay 20% tax on profit. Basket meals must have 6% VAT, while hotels with special status must pay 20% VAT. Also, the middle class must pay zero tax for salaries up to 15 thousand euros per year, and 8% above that amount. While the dividend tax should be 25%. So in short, the opposite of the taxation system we have today, where strategic investors pay 0% profit tax for 10 years, where dividends are taxed at 8% and where special hotels pay 6% VAT.

-How will you improve transparency and accountability in your governance and how will you fight corruption?

Corruption is theft by those in power from ordinary people. No battle against corruption can be waged without weakening those in power and empowering ordinary citizens. So if we create standardization in employment in the administration, if we fight the sale of jobs, and if we fight monopolies in the market, this will lead to the distribution of political and financial power in society. Also, political instruments such as referendums, parliamentary petitions, citizens' legal initiatives, open lists in elections and the recall mechanism, weaken politicians and empower citizens. Take the latter for example, the recall mechanism, which means that the citizens can dismiss the mayor, the deputy or the prime minister in the middle of the mandate, keeps the politicians under constant pressure from the citizens. So, we don't have to reinvent the wheel. We don't even have to look very far. It is enough for us to see what Kosovo is doing today.

Interviewed by: Rigels Seliman

Most read