BREAKING NEWS

SPAK shocks the elite of organized crime, arrested and wanted the strongest of the country, politicians, former directors and employees of the State Police are hit, internationals are also brought into play, sensational murders are revealed, money and ...

SPAK shocks the elite of organized crime, arrested and wanted the strongest of
x
BREAKING NEWS

This is how Altin Dumani avoided the highest leaders of the State Police for fear of deconspiracy in the SPAK "blitz" action against well-known characters of the world of crime

This is how Altin Dumani avoided the highest leaders of the State Police for
x
BREAKING NEWS

More "VIP" arrests are expected, this is the big hit that will be made by SPAK, Ervin Karamuço tells the unsaid of the biggest operation that has ever been done in Albania

More "VIP" arrests are expected, this is the big hit that will be made
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: This is who took the suitcases with money to Ilir Meta to New Zealand, England, Italy, Switzerland and Cyprus and the hard details from the money laundering scheme of the president of the Freedom Party with the former Minister of Transpo...

Idajet Beqiri: This is who took the suitcases with money to Ilir Meta to New
x
BREAKING NEWS

Ervin Muça was financed by powerful people to steal the data of the "TIMS" system, journalist Klodiana Lala reveals sensational details from the scandal that shocked the State Police and reveals the person who refused to give the former IT director the...

Ervin Muça was financed by powerful people to steal the data of the
x
BREAKING NEWS

Edi Rama speaks openly, from the details of the phone call with Erion Veliaj after the testimony about the incinerators, to the release of all collaborators in the "mouth" of SPAK and the developments that will take place for the "Xibraka" file, this i...

Edi Rama speaks openly, from the details of the phone call with Erion Veliaj
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: This is why Sali Berisha should immediately go to prison and the strong evidence that Kosta Trebicka had for the former prime minister that sinks him in the "Gërdec" affair

Romeo Kara: This is why Sali Berisha should immediately go to prison and the
x
BREAKING NEWS

The SP increases the pressure on the justice bodies for the complete clarification of the murder of Pjerin Xhuvan, demands from SPAK the initiation of investigations into the execution that shocked Elbasan, how criminals were recruited, the implication...

The SP increases the pressure on the justice bodies for the complete
x

Politike

Head of the Joint Movement, Arlind Qori: I'll show you the recipe to topple Edi Rama and the economic oligarchy that supports him, here is the file that if properly investigated by SPAK will put the prime minister behind bars, Meta-Berisha head and neck in theft and abuse

Head of the Joint Movement, Arlind Qori: I'll show you the recipe to topple

The head of the Joint Movement, Arlind Qori, spoke about the current political situation, the ambitions of his force and the situation in the government and the opposition. During an interview for the "SOT" newspaper, Mr. Qori showed the recipe that he and the party he leads have to topple Prime Minister Edi Rama from power and the economic oligarchy that supports the head of the governing majority. Also, the well-known politician, Arlind Qori, also reveals the file that, if properly investigated by the Special Prosecutor's Office (SPAK), will lead Prime Minister Rama behind bars (in prison). Meanwhile, during the interview with the editor-in-chief of the "SOT" newspaper, Rigels Seliman, the head of the United Movement accused the former prime minister Sali Berisha and the chairman of the Freedom Party, Ilir Meta, of being involved in theft and abuse.

- Mr. Qori, recently the number of officials arrested for corruption has increased. Why this ever-increasing involvement of incumbents in corruption?

Because basically Albania is one of the most corrupt countries in Europe, which means that the number of corrupt politicians and the extent of their corruption is extremely high. Under these conditions, I am of the opinion that the number of politicians who are facing justice is still very small compared to the dimensions of the phenomenon of systematic corruption. What has been noticed recently is that the number of politicians and high and middle officials of the state being investigated is increasing. Yes, I am still dissatisfied with the extent of the investigations and their insufficient speed. We should never ignore the fact that everything has been stolen in Albania for decades: from children's pillows in daycare centers to plots in cemeteries. And the main responsibility for this phenomenon lies with all the prime ministers, presidents, ministers and other Albanian authorities who have governed in the last 33 years.

- Should Prime Minister Edi Rama himself be held responsible since many of his associates have been arrested or are under investigation for corruption? Should it be given up?

I think that the corruption system in Albania has its foundation up, not down. The director cannot steal without the permission and permission of the minister. A minister cannot steal without the permission and permission of the prime minister. Just as the party cannot be financed illegally without the decision and will of its president and the country's prime minister. Thus the prime ministers, in this case Mr. Rama is responsible for all metastases of corruption in his government. I am convinced that, for example, if the corrupt scandal of the incinerators is investigated in the proper depth and breadth, Edi Rama would be punished for corruption.

-How important do you see the fight against corruption? Do you believe in SPAK?

I think that the fight against corruption should be fought on two fronts because only in this way the "enemy" would be surrounded and defeated. The first front is that of justice institutions. They are the ones who investigate, discover facts, file charges, carry out an orderly judicial process and finally give the deserved punishments according to the law. If the institutions of justice do their work properly, so that they do not feel the illegal pressure of the political power, society must be organized as a counterweight to the influence of the corrupt power. Everywhere in the world where the fight against systemic corruption has worked, society has been a powerful actor in protests and seeking accountability against corrupt institutions and rulers. My duty as a citizen and activist is neither to believe blindly, nor to condemn blindly, but to evaluate the actions of the institutions, in this case SPAK, as a whole and case by case. I appreciate some of the investigations being carried out by SPAK, but I still expect that full charges will be brought against SPAK (eg not just for abuse of office, but also for genuine corruption), as well as these charges to stand up to anyone, no matter how high up in the power hierarchy. I expect that in the coming months SPAK will file corruption charges against Edi Rama and Erion Veliaj, as the central and local heads of the corrupt system in Albania. In this sense, my final assessment of SPAK's work cannot be given now, but at the end of the process.

- How worrying is the fact that there could be a bargain between Edi Rama and Sali Berisha's group for the revision of the decriminalization law and the narrowing of the areas and powers of SPAK structures?

Nëse ndodh diçka e tillë, atëherë reforma në drejtësi ka marrë fund dhe bashkë me të edhe reputacioni i vendeve perëndimore që e kanë projektuar dhe mbështetur. SPAK-u nuk ka nevojë për kufizim kompetencash, përkundrazi ka nevojë për të pasur më shumë liri veprimi dhe hetimi. Korrupsioni në Shqipëri është futur në çdo pore të shtetit pasi themelohet nga lart-poshtë. Ndaj hetimi duhet të jetë i vazhdueshëm, i pavarur, i pandikuar dhe i guximshëm. Edhe fakti që personazhe famëkëqija si Edi Rama dhe Sali Berisha e çojnë nëpër mend kufizimin e veprimtarisë së SPAK-ut tregon se sa e dëmshme do të ishte një ndërhyrje e tillë.

-Si i shihni sulmet dhe presionet Sali Berishës, Ilir Metës dhe bashkëpunëtorëve të tyre ndaj drejtësisë së re?

Është tentativa e dëshpëruar e dy politikanëve të korruptuar që po përballen me drejtësinë. Problemi i SPAK-ut nuk është pse po heton Berishën dhe Metën, që në fakt duhen hetuar edhe më thellësisht, por pse ende nuk ka marrë në hetim Edi Ramën dhe Erion Veliajn. Ndaj duhet kundërpesha shoqërore që përmenda pak më herët.

-Ndërkohë si i e patë paraqitjen e fundit të zonjës Fatime (e ëma e Monika Kryemadhit) në SPAK, ku pas daljes tha që është pyetur për çështjen e pallatit, diçka që është përmendur dhe nga zonja Kryemadhi, ku pretendoi se gjithçka e ka të faktuar me transaksione bankare. Çfarë po ndodh sipas këndvështrimit tuaj?

Nuk e njoh mjaftueshëm këtë çështje. Po ajo që mendoj se ndodh rëndom në Shqipëri, me gjasë edhe në këtë rast, është që familjarët e politikanëve kryesorë janë adjutantët e tyre në korrupsion. Dikush prindërit, një tjetër fëmijët, një i tretë bashkëshorten/in – të gjithë këta keqbërës me pushtet politik e kanë trajtuar pasurinë publike si plaçkë familjare. Ata sot mishërojnë trajtën më të degraduar të lumpenaristokracisë, një klikë të zhytur kokë e këmbë në vjedhje e abuzime.

-Cila është receta sipas jush për të rrëzuar Edi Ramën nga pushteti? Mendoni se në zgjedhjet e 2025 na presin surpriza të mëdha, apo Partia Socialiste mund të rrëmbejë sërish mandatin e katërt?

The recipe for overthrowing Edi Rama, the clique in power and the economic oligarchy that supports them is the creation of a broad social movement that opposes bad governance with strong principles. The TOGETHER movement aims to be the catalyst of this movement that should and can transcend the boundaries of a party. Edi Rama falls working every day for the establishment and strengthening of organized social counter-bodies such as new and powerful trade unions, student unions, associations of people from related professions and activities. Only from a point of view of impulses coming from society with party organizations that compete electorally, such as Moving TOGETHER, Rama can be defeated. Unfortunately, the illusion has been created that Rama is invincible in 2025. This incorrect opinion is a product of the impotence of the old opposition parties. Discontent among the people has reached its peak. It just takes a little more faith and organization. I think that in the next elections Edi Rama's party will not have a parliamentary majority.

Interviewed by: Rigels Seliman

Most read