BREAKING NEWS

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the "pearls" that were allegedly found in the cell phone seized from the PL deputy's mother's house, the investigators "flash" visits to various institutions, scanners of their as...

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the
x
BREAKING NEWS

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country and others he executed, here are the people he is using to solve his problems with SPAK, Ilir Meta is the famous gold thief, Fatos Mahmutaj white behind the scenes of the "Fo...

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country
x
BREAKING NEWS

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for money laundering, the pact between SPAK and NCA is signed, the procedures to hand over the files for the accounts in London begin

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for
x
BREAKING NEWS

Sensationally, next week the dossier prepared by the US for Rama and McGonigal will "land" on SPAK's desk with all the scorching evidence, from visits to Tirana, meetings and secret conversations with Albanian officials, to the huge damage of millions ...

Sensationally, next week the dossier prepared by the US for Rama and McGonigal
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri uncovers the sensational behind-the-scenes from Blinken's visit: Ilir Meta, Monika Kryemadhi, Flamur Noka, Genc Ruli and Ridvan Bode have been put on the US "blacklist", here's what the Americans are preparing

Idajet Beqiri uncovers the sensational behind-the-scenes from Blinken's
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela warns of "VIP" arrests: The opposition leaders are scared of SPAK, the Socialist Party is divided into factions, here is Rama's plan to 'block' the name of his replacement, I tell you what is happening inside the pink headquarters

Spartak Ngjela warns of "VIP" arrests: The opposition leaders are
x
BREAKING NEWS

In the former security files, 600 UDB agents in Shkodër, the infiltration of former spies in Sali Berisha's DP, the bases where they were trained and the secret orders they received from the fascist government in Belgrade, the researcher of former comm...

In the former security files, 600 UDB agents in Shkodër, the infiltration
x
BREAKING NEWS

"Terror" begins for Gülenists in Tirana, clashes and fights begin, believers try to drive the mufti of Tirana to the "Dine Hoxha" mosque, Bujar Spahiu is also in danger, threats to the life of the leader of the Muslim Community are disclosed

"Terror" begins for Gülenists in Tirana, clashes and fights
x

Politike

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state at the service of his businesses, from the benefits of the Bunkart 1, Bunkart 2 contracts, to the pardon with the Prime Minister's signature for 20 years of public property with 1 euro rent , the serious legal violations are clarified

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state

Opposition experts are recently preparing a complete and voluminous file for the journalist Carlo Bollino, which they will take to SPAK. They have collected facts and calculated the activity of the Italian journalist, the properties used and the contracts with the Albanian government. According to opposition experts, citizen Carlo Bollino has benefited from several contracts such as Bunkart 1, Bunkart 2 with the help of Edi Rama. There are still doubts as to how the two cultural monuments were transferred to the administration of Carlo Bollinos, since it was an operation carried out in complete lack of transparency and unannounced by the public authorities at the time, as required by law. In recent days, a big scandal has erupted for Bollino. According to the accusations, this journalist was enriched during the rule of Edi Rama with his firm, after receiving public property. Recent investigations have revealed the scandalous manner in which these public properties were taken. On October 2, 2019, by means of a Decision of the Council of Ministers, the conclusion of the lease contract was approved at a fee of 1 euro, between the Ministry of Finance and Economy as the lessor and the company MTSC shpk, as the lessee, for the state property "Former - metal enterprise 'Tirana'" (Department of watches), property no. 19, with property number 7/649, with a total area of ??4021.50 m², of which construction area 1624.44 m2, and functional area 2397.06 m2, cadastral area 8220, under the responsibility of the administration of Industrial Enterprise no. 1, Tirana, for a period of 20 (twenty) years.

Rama's intervention

This contract would undergo a series of changes in a short time. In order to reach the point of renting this property, the Albanian government of Prime Minister Edi Rama made a series of laws and acts. Initially, on February 5, 2014, the Council of Ministers approved Decision No. 54, with the object: To determine the criteria, procedure and manner of leasing, emphyteosis or other contracts of state property. In this decision, the modalities for the leasing of state assets were defined, also determining which properties could be leased and who could be the beneficiaries of these properties. But, in 2014, in the initial VKM, it was not foreseen that the beneficiaries of public properties and assets would also be businesses in the field of media... Therefore, the Albanian government intervenes again in the Decision, making a series of changes, in total 9 such, which seem to have been adapted, for Carlo Bolino to benefit from over 4,000 square meters of public property. One of the changes that VKM No. 53 of February 5, 2014 underwent, is decision No. 445 dated May 20, 2015. According to the changes made in the VKM, in Chapter V of the decision he became a citizen: after the letter "C" of point 2, the letters "ç" and "d" are added, with the following content: "ç) activities in the field of education, media with investment levels over 200 000 000 (two hundred million) ALL... With this change, the government opened the way for Karlo Bolino to aim at renting public properties for 1 euro.

How Bolino got rich

Dhe një muaj pas këtij ndryshimi në Vendimin e Këshillit të Ministrave, në datën 15 qershor të vitit 2015, themelohet shoqëria MTSC, në pronësi të shtetases Lindita Dode, e cila më pas do t`i shiste aksionet e kompanisë për 3.5 milionë lekë Karlo Bolinos. Rikthehemi përsëri te lidhja e kontratës. Pas të gjitha ndryshimeve ligjore, në datën 22 korrik të vitit 2019, në buletinin Nr.29 të Agjencisë së Prokurimeve Publike, Ministria e Financave dhe Ekonomisë publikon njoftimin për dhënien me qera të pasurisë 7/649 me sipërfaqe të përgjithshme 4021.5 m2 dhe sipërfaqe ndërtimore 1624.44 metra katror pasuri kjo në administrim të Ndërmarrjes Industriale Nr.1 në Tiranë. kjo pronë, në fakt ishte ish-reparti i orëve në ish-uzinën mekanike në Tiranë. Objekti i prokurimit përcaktonte që në fillim, se prona dilte nëkonkurrim me detyrimin e qirasë në vlerën e 631 156 mijë lekëve, apo rreth 6 mijë euro në muaj, apo rreth 72 mijë euro në vit, dhe llogaritur kjo për 20 vjet, qiramarrësi i kësaj prone do të duhet t`i paguante shtetit në total rreth 1.4 milione euro. Duket qartë se shteti kishte përllogaritur vlerën e truallit dhe të godinave që do të jepeshin me qira për shfrytëzim, duke përcaktuar si vlerë minimale për dhënien me qira të tyre, shumën e 6 mijë eurove në muaj. Thënë ndryshe, kompania e Karlo Bolinos, sipas prokurimit fillestar, do të duhet të merrte me qira këtë pronë, kundrejt pagesës 6 mijë euro në muaj apo 72 mijë euro në vit. Pas shpalljes së procedurës për dhënien me qira të 4 mijë metrave katror pronë publike, zhvillohet dhe konkurrimi, ku fitues shpallet pikërisht kompania MTSC e Karlo Bolinos. Me një vendi të datës 2 tetor të vitit 2019, qeveria zyrtarizon edhe lidhjen e kontratës për dhënien me qira të 4 mijë metrave katrorë truall dhe tre godinave për kompaninë MTSC të Karlo Bolinos.

Shkelja e rëndë ligjore

Por çuditërisht, ndryshe nga procedura e konkurimit, ku përcaktohej se prona do të jepej me qira kundrejt pagesës 6 mijë euro në muaj, në kontratën e lidhur mes Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë dhe kompanisë MTSC të Karlo Bolinos, përcaktohet se pagesa që REPORT TV do t`i paguajë shtetit për 4 mijë metra katror truall dhe ndërtesa, është në vlerën simbolike 1 euro, madje edhe duke i lënë hapësirë për privatizim të kësaj prone në përfundim të kontratës 20-vjeçare. Pra thënë ndryshe, shteti i fali Karlo Bolinos shfrytëzimin për 20 vjet të tre godinave ekzistuese me 4 mijë metra katror truall në total, për vetëm 1 euro, qartazi një shkelje e rëndë ligjore. Në fakt, për t`i hapur rrugë dhënies me qira të kësaj prone me vlerën vetëm 1 euro, rikthehemi përsëri të Vendimi i Këshillit të Ministrave i datës 5 shkurt të vitit 2014. Në ndryshimet që iu bën VKM-s, vetëm një muaj para themelimit të kompanisë së MTSC nga Karlo Bolino, u parashikua në ligj se: kur pas përfundimit te procedurave te konkurrimit rezulton fitues një subjekt, i cili propozon që në pasurinë shtetërore, qe jepet me qira, do te zhvillohet një prej veprimtarive të mëposhtme, ku përfshihej shfrytëzimi i pronës për qëllime mediatike, institucioni, qe zhvillon procedurën dhe që ushtron të drejtën e përfaqësuesit të pronarit shtet për pasurinë shtetërore, i propozon Këshillit të Ministrave të miratojë lidhjen e kontratës së qirasë, jo me çmimin fitues, por me çminim simbolik 1 euro/kontrata. Propozimi shoqërohet me projekt-kontratën e negociuar ndërmjet palëve. Deri këtu, duket qartë, se qeveria krijoi kushtet e nevojshme, që mijëra metra katrorë truall dhe ndërtesa pasuri shtetërore, t`i faleshin për vetëm 1 euro Karlo Bolinos.

Sërish ndërhyn Rama

After taking over 4021.50 square meters of land and buildings, Karlo Bolino increases his ambitions for the use of this property. In the initial lease contract signed between the Ministry of Finance and Karlo Bolino's company MTSC, it was clearly defined that Bolino would receive 1624 square meters of construction area, i.e. the existing buildings of the former watch company, which would reconstructed in order to adapt them for television studios. Carlo Bolino had to develop the existing property by making restoration interventions, so that the buildings could be adapted for television studios. However, just a few weeks after concluding the lease contract for taking over the property, which provided for the reconstruction of the buildings, Karlo Bolino makes another move. This time he applies to the National Council of the Territory, directed by Prime Minister Edi Rama, where he requests a construction permit for a new building. Three months after the approval of the lease contract, on January 13, 2020, the Government Approves Decision No. 12 of the National Council of the Territory on "Conditional Approval of the Building Permit for the facility: "Multi-screen television building" Report TV', as well as technical and administrative support facilities for television services', located in Tirana municipality, with the developer company "MTSC" sh.pk. The decision bears the signature of Prime Minister Edi Rama, it seems to be one of the most serious violations of The construction permit for the new Report TV building was granted based on the lease contract for the land and buildings of the former watch department, where the contract clearly stated that the new building could not be built, but that the existing ones could be repaired and adapted for television studios. But this decision of the Government favoring Carlo Bolino shows that everything has been well thought out, and the procedures have become fictitious. This will be proven not only by the scope of the initial lease contract , which did not envisage the construction of new buildings at any moment, but also due to the fact that after the decision to provide a construction permit for a new Karlo Bolinon building, the government has taken a series of other acts, which would pave the way this process.

Most read