BREAKING NEWS

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the untold stories of the couple who married in power and divorced in opposition, from the luxurious villa with 11 toilets, the palm trees that were brought by helicopter, the...

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the
x
BREAKING NEWS

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes high-ranking officials, politicians, media leaders and their families, the details of the big operation are disclosed

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes
x
BREAKING NEWS

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the former prime minister defended the analyst for the villa in Golem who is being investigated by SPAK and "swallowed" all the slanderous accusations that they have exchanged with ...

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run, here are the transfers of hundreds of thousands of euros by Albanian taxpayers to Swiss offshores, SPAK reveals that the businessman who is helping him in Lugano is accused of money la...

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run,
x
BREAKING NEWS

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the scandals in which the deputy prime minister is involved, from investigations into incinerators, corrupt tenders, contracts, privatizations and up to scandalous firms for giving public lands

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the
x
BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x

Politike

This is how the oligarch Klodian Allajbeu is "harvesting" money without criteria from the state budget due to theft and mismanagement, the American Hospital has zero investment in equipment and uses doctors from public hospitals, the government has no control

This is how the oligarch Klodian Allajbeu is "harvesting" money

In Albania, many vital services financed with taxpayers' money are in the hands of private entities, which, taking advantage of high-level deals, treat them as monopolies. Such is the service for kidney patients who are at the last stage of the functioning of these organs and undergo mandatory hemodialysis. For years, this service has benefited from a dubious clientelistic scheme "American Hospital", which in recent years to dispel the noise that has been made in various media regarding the problem of this monopoly. In order to make a game about the documents, in order to be formally in order with the state, "American Hospital" invented another shareholder to whom it has given a part of this service, but behind which the same shareholders stand with the "American Hospital". Recently, this thing has become the object of complaints and dissatisfaction from patients who constantly receive this service, as well as it has been casually taken under "investigation" by some state institutions. But it seems that the shareholders of the "American Hospital" know how to "solve" any kind of problem when they are put into play or blocked by some state institution. This is also thanks to the support they constantly find from high institutions, ministers or deputies.

Fat bills

In the 2023 and 2022 reports of KLSH, it is clearly established how the concessions continue to reap big bills, with those in the Health sector at the top. Even the concessions that hospital services have are being collected without criteria from the state budget due to mismanagement. This is how the KLSH reports in the audit carried out in this institution. Office data showed that in 2022, funds for the hospital service reached 29.4 billion ALL, but the amount of money that went to finance the three PPP contracts amounted to 4.1 billion ALL or 14 percent of the hospital budget. "The cost of PPP contracts significantly exceeded the value of primary hospital services. For example, data show that the cost of drugs for hospitals was 3.6 billion ALL or about 13 percent lower than PPP funds in the hospital service. Three PPP contracts are in operation in the hospital service, that of sterilization, dialysis and laboratory. In 2022, contracts for the sterilization of surgical equipment were financed with ALL 1.7 billion, Dialysis with ALL 835 million and the Laboratory with ALL 1.6 billion. For the two PPPs of the laboratory and sterilization, the value of the financing has exceeded the initial forecasts, as the High State Control has discovered many abuses during their implementation", the report states. Funds for hospital services increased in recent years after the pandemic, but the weight of concessions has grown faster. However, this money has gone into the hands of the concessionaires and there is no free healthcare for the citizens.

How has the American Hospital stolen all this time Albanian taxpayers' money?

Kontrolli i Lartë i Shteti ka gjetur një mal me shkelje për ofrimin e dializës në vend. Janë të shumtë ata që kanë probleme me veshkat dhe për fatin e tyre të keq duhet të bëjnë dializë. Qeveria vendosi që këtë shërbim ta ushtrojë privati. Koncesioni  u dha në vitin 2015 te kompania “Dia Vita”, pas së cilës fshihet Spitali Amerikan. Por KLSH në një auditimin që ka bërë, ka zbuluar se deri një vit më parë, ndaj koncesionarit nuk është bërë asnjë kontroll se si e ka zbatuar kontratën. “Nuk ka patur monitorim të vazhdueshëm nga institucionet përgjegjëse (MSHMS dhe FSDKSH) për zbatimin e kontratës së koncesionit dhe kontratave të tjera të lidhura ndërmjet institucioneve në varësi të FSDKSH për ofrimin e shërbimit të Hemodializës. Sipas programit kombëtarë mbi parandalimin, zbulimin e hershëm dhe mjekimin e sëmundjeve kronike të veshkave në Shqipëri, i hartuar nga qendra spitalore universitare “Nënë Tereza”, shërbimi, nefrologji-dialize-transplant, duhet të kryet monitorim vjetorë për protokollin e ndjekur të hemodializës, FSDKSH duhet të ketë në përbërje një mjek nefrolog në grupet e kontrollit. Faktikisht monitorimi që kryen FSDKSH nëpërmjet drejtorive rajonale për qendrat e HD bëhet vetëm për elementet financiare të numrit të seancave. Gjithashtu edhe MSHMS nuk e ka monitoruar në mënyrë periodike sipas kërkesave të kontratës koncensionare shërbimin e kryer nëpër spitalet publike", thekson KLSH. Sipas raportit, MSHMS në rolin e autoritetit kontraktor, monitorimin e shërbimit të dializës të ofruar nëpërmjet PPP e ka filluar në vitin 2022, pra rreth 7 vite nga fillimi i ofrimit të shërbimit nga koncensionari. Po ashtu KLSH ka konstatuar se kemi të njëjtin skandal si me Check Up, për këtë shërbim që e ofron privati, përdoren mjekët e spitaleve publike. “Grupi i auditimit gjatë fazës së terrenit u shoqërua nga DRF në disa vizita në qendrat e dializës në Elbasan, Berat, Fier, Lezhë, Shkodër, Korçë, Vlorë ku konstatoi se përgjithësisht, mjekët nefrolog të cilët mbulonin shërbimin për qendrat e dializës ishin të njëjtët që shërbenin në spitalet publike. MSHMS nuk ju përgjigj pyetjes se “Cilat kanë qenë arsyet që nuk është ngritur grup pune dhe nuk është monitoruar periodikisht shërbimi i hemodializës i ofruar nëpërmjet kontratës koncesionare?””, thekson KLSH. Skandali tjetër është se Spitali Amerikan nuk ka investuar në pajisje dhe infrastrukturë. Sipas KLSH, kontrata shprehet se ai duhet të investojë dhe në fund të marrëveshjes pajisjet dhe gjithë investimi i kalon shtetit. “Sipas kontratës së koncensionit, ri investimit në pajisje mjekësore do të behet 100% dhe do të fillojë në 4 vitet e fundit. Koncensionari nuk ka filluar të ri investojë në pajisje mjekësore edhe pse kontrata e koncesionit është futur në vitin e tetë të zbatimit. Pajisjet mjekësore, mbas përfundimit të kontratës do mbeten prone e spitaleve publike”, thekson KLSH. Tjetër konstatim është se nuk bëhet identifikimi i disa pacientëve kronik të cilët janë projektuar që shërbimin do ta kryejnë pranë qendrës së dializës së koncensionarit, por kanë zgjedhur që shërbimin ta kryejnë pranë qendrave të tjera të dializës që mbulohen nga spitali jopublik, ç’ ka krijon premisa për pagesë të dyfishtë të një seance dialize.

Most read