BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian Zoto is revealed, the former director of Korça Waterworks reveals it before special prosecutors

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian
x
BREAKING NEWS

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread", there will be a clash for Article 71 of the Constitution, this is who has the "fate" of the "non-woman" in his hands, say the jurists

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread",
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30 years, from his collaboration with the leader of Serbia, the attacks on the US embassy in Tirana, the coup d'état in '98, the killing of 4 protesters on January 21, to the names of terrorists w...

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30
x
BREAKING NEWS

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor for Arben Ahmetaj in Switzerland, how he hired the woman with a salary of 9,000 francs per month, details from the investigation file are revealed

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha are doing everything to save their property and not punish their family, here is the evidence that Altin Dumani can use to put them behind bars

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha
x

Politike

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as

US Secretary of State Antony Blinken publicly on May 19, 2021 declared former president and former prime minister Sali Berisha persona non grata for major corruption and undermining democracy. A year later, on July 19, 2022, Great Britain took the same decision, not publicly. From the PD headquarters Mr. Berisha on July 22, 2022, indicated that the State Secretariat for Internal Affairs in Great Britain had banned him from entering this country. Sali Berisha showed only a part of the motives. He then accused and harshly attacked the British ambassador in Tirana, Alastair King-Smith, with the claim, unproven with facts, that he, together with Rama and Basha, was put on the British blacklist. But from this 35-page document, available to "Top Channel", submitted to the "Special Commission of Immigration Appeals", where Mr. Berisha appealed the decision, unlike the claims of the former democratic prime minister, the mechanisms of who initiated this punishment for the leader are shown history of DP.

facts

The data in this document were presented to the court, in what is known as the "OPEN SESSION" while in the "CLOSED SESSION" other facts and groups of facts were presented under the secret code, which will never be known except to the parties in the process. This document was submitted to the court by Lisa Giovannetti KC, the representative of the English government in this process, as a counterclaim to Mr. Berisha's claims. In this document it is shown that the British Government in March 2021 set up the "Crime State Nexus" project to minimize the threats to Great Britain from organized crime groups from the Western Balkans. At the table of this project, sit senior representatives from the Ministry of Foreign Affairs Foreign Office and those of the Home Office. The document shows that it was the government project "Crime State Nexus" that suggested the then Secretary of State Priti Patel to ban Sali Berisha's entry into Great Britain. In the process against Berisha, the findings of the National Crime Agency, the "National Crime Agency" known as the English FBI, reflected in the document "Tactical Assessment" dated July 14, 2021, where the problem of what is known as "state capture" state capture. The project of the British government "Crime State Nexus" gives this conclusion about the links between crime and politics in Albania.

crIme

“Lidhjet midis politikës dhe krimit në Ballkanin Perëndimor krijojnë një mjedis lejues në të cilin kriminelët  dhe grupet e krimit të organizuar, mund të veprojnë dhe të përfitojnë nga mbrojtja politike e politikanëve të korruptuar nga aktivitetet e zbatimit të ligjit. Kjo mbrojtje politike u siguron gjithashtu Organizatave të Krimit të Organizuar rrugë shtesë për të pastruar paratë dhe u mundëson atyre të përdorin Shqipërinë si një strehë të sigurt nga e cila mund të operojnë. Në këmbim, këto grupe do të ndihmojnë një politikan gjatë zgjedhjeve duke blerë vota dhe duke frikësuar votuesit”. Ishin drejtuesit e këtij projekti ata të cilët përmes një raporti referues i rekomanduan sekretares së shtetit Priti Patel  masa ndëshkuese për Berishën. “Ky raport përmban vlerësimin përmes evidencave të mbledhura se apeluesi (Sali Berisha) është i përfshirë në korrupsion domethënës kur ishte kryeministër i Shqipërisë dhe po ashtu i lidhur me grupe të krimit të organizuar dhe kriminelë”.

3 episodet

Bazuar në këto të dhëna sekretarja e shtetit më 19 Korrik 2022 pranoi rekomandimin  dhe urdhëroi ndalimin e zotit Berisha për të hyrë në Britaninë e Madhe. Janë tre episode me tre personazhe konkrete të cilat lidhin zotin Berisha me korrupsionin dhe krimin e organizuar. “Apeluesit iu vunë në dispozicion një seri me artikuj marrë në konsideratë gjatë vlerësimit vendimmarrës. Përfshihen artikuj ku janë hedhur akuza për ndërtimin e një parku energjetik nga ku zonja Malltezi ishte e përfshirë dhe kishte përfituar. Hetimi ndaj Damir Fazlic kishte “presion politik intensiv ndaj prokurorëve prej qeverisë. Përfshi artikuj ku tregohet Fation Dauti duke goditur një derë,  e në këtë mënyrë apeluesi Sali Berisha bashkë ke enturazhin e tij donin të hynin në një dhomë në selinë e PD-s”.

Bosi nga Hasi

The same court where former Prime Minister Berisha appealed, refused Fation Dauti the renewal of his residence permit in Great Britain in March 2021. Based on the NCA information shown in court, the young man from Hasi was considered an important actor of Albanian organized crime in London, with the possibility of using extreme violence. Martin Matthews, director of operations at the NCA, told the court that Fation Dauti was believed to run a criminal network in England. In September 2013, he survived an assassination attempt inside the bar he owned near the Ballet school. On page 13 of this document, it is stated that Mr. Berisha presented 600 pages of testimony and evidence which were taken into consideration by the Secretary of State, but decided to leave the decision in force as he had sufficient data available. "This includes an assessment of a significant level of corruption that took place throughout Berisha's tenure as Prime Minister, either by himself or by members of his party, which, due to the level of control over the party, should have been you know me BERISHA intervened in the investigation about FAZLIC and that FAZLIC's purchase of the land bordering the Porto Romano energy park happened after he had inside knowledge. It is also estimated that BERISHA has benefited from connections with criminals and criminal activity". While on page 17, referring to internal reports of the English government departments, it is concluded that: Appellant Sali Berisha abused his power by appointing corrupt officials, intervened in the Albanian justice system to protect his subordinates from investigations. He undertook illegal surveillance of political opponents. The internal reports further show a clear panorama of the spread of corruption during Berisha's governing period especially before the 2013 elections. This was used for his own interests, the help of his allies buying political support. The Special Commission of Immigration Appeals told Top Channel that the writing of the decision on Mr. Berisha's appeal, developed in this commission during the months of March, has not yet been completed.

Most read