BREAKING NEWS

Here is the "big American punch" in the face of Sali Berisha, Ilir Meta and Edi Rama, the USA comes out on the side of Altin Duman, demands that the opposition distance itself from "non-women" and gives a strong message that misgovernance and corruptio...

Here is the "big American punch" in the face of Sali Berisha, Ilir
x
BREAKING NEWS

Here is the contract in the hands of the prosecutors that is making the "hole" for Ilir Meta and Monika, the role of Kryemadhi's mother and brother Drini who received 360 million ALL from SGS, the 2 people who opened the former president's files in SPA...

Here is the contract in the hands of the prosecutors that is making the
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta accuses Zeni television of having received an order to close its doors, Monika Kryemadhi attacks her husband as a servant of Edi Rama

Ilir Meta accuses Zeni television of having received an order to close its
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho speaks without "gloves", here are the details from Ilir Meta's old illness, his maneuvers with the exception of Monika Kryemadhi and the strong behind-the-scenes happening inside the former LSI, from the departure of their safes associate...

Spartak Braho speaks without "gloves", here are the details from Ilir
x
BREAKING NEWS

The judge who gave PD Sali Berisha before the vetting, here is the "crazy" wealth of Agron Zhukri, how he became a millionaire from his wife who cannot justify all her income with salaries and private activity, the "red flags" are revealed ” in KPK

The judge who gave PD Sali Berisha before the vetting, here is the
x
BREAKING NEWS

Very good news for pensioners, here is what is being prepared with the new pension scheme, from indexation, compensations, changes in rural and urban areas to contributions for the self-employed in agriculture

Very good news for pensioners, here is what is being prepared with the new
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta does not stop, the threats to the head of SPAK continue: I will sew Duman for generations, if he is brave, let him...

Ilir Meta does not stop, the threats to the head of SPAK continue: I will sew
x
BREAKING NEWS

This is why Europe has closed the doors to the escape of Meta and Kryemadhi, their "black" file of money laundering towards the end of the investigations, Altin Dumani and Sotir Kllapi are preparing the arrest warrants, the evidence and the witnesses w...

This is why Europe has closed the doors to the escape of Meta and Kryemadhi,
x

Politike

"The main instrument in the function of the main objective", the meeting of the National Steering Council of PL is clarified:

"The main instrument in the function of the main objective", the

The secretary for agricultural affairs in the Freedom Party, Edmond Panariti, in a statement to the media, stated that one of the main priorities approved at the meeting of the PL National Steering Council was agriculture and food.

Panariti emphasizes that PL considers agriculture and food, one of the main instruments in function of its main objective to populate the country.

We remind you that PL's priority, if it comes to power, is to reach the number of 4 million residents.

Statement of the Secretary for Agricultural Affairs in the Freedom Party, Mr. Edmond Panariti:

Hello!

One of the main priorities approved at the meeting of the National Steering Council of the Freedom Party was agriculture and food. In fact, the Freedom Party considers agriculture and food, one of the main instruments in function of its main objective, to populate the country.

To reach the number of 4 million residents, only through a developed agriculture, through a developed village, we guarantee not only the development of the national economy, but also the repopulation of the country, which is suffering from unstoppable hemorrhage.

Unfortunately, after almost 30 years, agriculture is in review, it is shrinking, it is shrinking. This year we have, -0.86%. So, for the first time in 3 decades, agriculture is on the verge of collapse.

We have as a patriotic duty, as a major objective, the revival of agriculture, through its development, through the review of all policies to support agricultural and livestock development.

Why is agriculture mentioned? First of all, because it is financed. The budget for this year is 10% less than last year. For the first time since the 90s, agriculture does not benefit from European Union funds.

We have interrupted the IPARD programs, which has been a main support for the development of agriculture and livestock. What is more worrying is that agriculture is being penalized by a fiscal tax burden, unknown not only in the region, but also in the European Union.

It is unheard of for agricultural and livestock production to be charged with a value added tax of almost 20%, which is now absolutely non-refundable.

While the neighboring countries, we have Italy, VAT. for basic items, it is 4%, EU. about 5%, Serbia, which is a country in the region, has 7%. So in the meantime, agricultural production is discriminated against.

It comes at a high cost and is unable to withstand the crushing weight of imported products. So what is worrying is that we have an overlap of the import-export ratio.

Thanks to an extraordinary effort, in 2017 Albania for the first time exported 14 times more vegetables and greens than it imported.

Aktualisht kemi një përmbysje totale të këtij raporti. Nga 1 me 2.8 që e reduktuam raporin eksport-import, tani kemi një trend negativ, në raportin diskriminues 1 me 7.

Nëse dalim në tregjet e Tiranës, apo të mbarë Shqipërisë, 70% e produkteve bujqësore dhe blegtorale, janë fatkeqësisht të importit.

Si do ta përmbysim në këtë situatë dramatike, traumatike të bujqësisë shqiptare? Në radhë të parë, duke 5-fishuar buxhetin për bujqësinë.

Duke hequr barrën fiskale diskriminuese mbi shpatullat e fermerit dhe të fermës bujqësore shqiptare, nga TVSH. 20 %, në TVSH. 5%, ashtu siç është në vendet e rajonit dhe BE.

Nga ana tjetër duhet të heqim pragjet diskriminuese të financimit të bujqësisë. Ta lexojmë situatën ashtu siç është.

Ne kemi një madhësi ferme blegtorale që nuk e kapërcen mesatarisht 10 krerë lopë, apo 100 krerë bagëti të imta. Mbi këtë bazë ne duhe të orientojmë financimin, dhe jo të vendosim pragje diskriminuese.

Duke përjashtuar nga financimi, 60-70 përqind të blektorisë shqiptare. Pa llogaritur që mase financimi është një masë totalisht e pamjaftueshme.

Për arsye se ne japim për krerë lopë, jo më shumë se 80 euro, ndërkohë që Serbia jep 5 herë më shumë, Kosova jep 3 herë më shumë.

Prandaj nga mungesa e financimit, dhe nga një diskriminim I pashembullt me barrë fiskale, tatimore të papërballueshme, bën që prodhimi shqiptar ta ketë të pamundur që të konkurojë me importin.

Kemi rritje të çmimeve në treg, uljen e ofertës së prodhimit bujqësor vendas. Përndryshe nga kjo situatë e favorshme, që Shqipëria duhe të  përfitonte nga rritja e numrit të turistëve, që normalisht bujqësia duhet të ishte në lulëzim, përkundrazi ne kemi një rrudhje.

Dhe I gjithë prodhimi bujqësor shqiptar, po shkon drejt mpakjes, po shkon drejt pakësimit, dhe kemi një rritje të importeve.  Vetëm vitin e kaluar u rritën në masën 46 %. Pra me financim 5 herë më të madh, me uljen e barrës tatimore, me përkrajen dhe nxitjen e start-upeve bujqësore.

Partia e Lirisë, do të akordojë 10 mijë euro financim të drejtë për drejtë për çdo iniciativë të çifti të ri, i cili kërkon të ndërmarrë një sipërmarrje në fushën e bujqësisë dhe blegtorisë.

Dhe ta garantojmë që në 5 vitet e para në këtë biznes bujqësor, të mos aplikohet asnjë lloj takse dhe tatimi. Vetëm në këtë mënyrë ne do ta mbjellim bujqësinë, dhe duke mbjellur bujqësinë do ta mbjellim dhe Shqipërinë me banorë.

Sepse vetëm në këtë mënyrë, nëpërmjet bizneseve bujqësore, nëpërmjet biznesit të vogël, dhe nëpërmjet zinxhirëve të konsoliduara të zhvillimit të bujqësisë dhe blegtorisë, ne do të bëjmë që bujqësia të rikthehet dhe njëherë si faktor kryesor I zhvillimit të fuqishëm të vendit.

Kështu bëjmë të mundur, kthimin në një fuqi eksportuese bujqësore dhe të ndalim, atë që është drama më e madhe rrudhjen e pandalshme të blegtorisë së vendit, e cila gati në 5 vite është përgjysmuar.

Objektivi jonë është madhor, fillimisht ta rikthejmë bujqësinë aty ku ne e lamë, pra 2 herë më lart nga se është tani, dhe ta çojmë më shumë.

So let's return the country to its historical tradition, of a developed livestock country. Only in this way, we will be able to meet the expectations of the citizens, only in this way will we be able to promote and encourage the development of the family economy.

And only in this way, we will be able to grow and develop the national economy.

Thank you!

Most read