BREAKING NEWS

Ex-prosecutor Shkëlqim Hajdari warns of arrests of politicians: The deadline for the investigation of 6 files has expired, SPAK should be careful of the 'saboteur' who can shake the investigations and make an unprecedented mess, this is what is happeni...

Ex-prosecutor Shkëlqim Hajdari warns of arrests of politicians: The
x
BREAKING NEWS

The journalist who took the "scorching" video to SPAK about the "CEZ-DIA" affair reveals the hard details about Ilir Meta: The investigations have been completed, the communication of the accusation is expected, this is how the former president is tryi...

The journalist who took the "scorching" video to SPAK about the
x
BREAKING NEWS

Here is DASH's harsh blow to Sali Berisha, how the Americans overthrew the intrigues that the former prime minister is weaving to escape the arrest of SPAK

Here is DASH's harsh blow to Sali Berisha, how the Americans overthrew the
x
BREAKING NEWS

"Voice of America" ??publishes the alarming report that "shakes" the government: Corruption and state capture have increased significantly, secret agreements between political parties, majority officials and criminal groups are a concern

"Voice of America" ??publishes the alarming report that
x
BREAKING NEWS

The mother-in-law was the last witness, Ilir Meta cannot be held by the country, warns that SPAK can arrest him, the former president increases the threats against Altin Duman

The mother-in-law was the last witness, Ilir Meta cannot be held by the country,
x
BREAKING NEWS

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama called the director of RAI 3"/ The prestigious Italian reveals the sensational behind-the-scenes: How the Albanian prime minister got angry during the phone conversation

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama
x
BREAKING NEWS

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the "iron" law that will cause "earthquakes" in Albania, as all "non-women" persons and politicians and officials involved in corrupt affairs will be "brought to their knees" by justice. ...

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the
x
BREAKING NEWS

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in Albania, the EU ambassador meets the heads of justice and defends Altin Duman after the attacks of Ilir Meta and Sali Berisha

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in
x

Politike

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are the 3 serious criminal offenses they have committed, details from the file are disclosed, how the "terror of the Italians" is being held in prison without the law 

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are

Ilir Paja, a notorious exponent of crimes in Italy, known by the nickname 'Ufo' and sentenced to 23 years in prison, after being accused of several serious criminal offenses by the Italian courts, has decided to report to SPAK with the help of the representative of his legal counsel, lawyer Idajet Beqiri, Ulsi Manjen, Minister of Justice, Mr. Endrit Bimi, Prosecutor at the Prosecution Office at the Court of First Instance of General Jurisdiction, Tirana, Mr. Gerd Hoxha, judge at the Court of First Instance of General Jurisdiction, Tirana and Mr. Sokol Binaj, judge of the Criminal College of the Supreme Court, Tirana. In the criminal report available to the "SOT" newspaper, it is requested that the Special Prosecutor's Office carry out investigations against these persons for the commission of serious criminal offenses, such as "Torture", provided for by Article 86 of the Criminal Code; "Abuse of duty", provided by article 248 of the Criminal Code; "Performing arbitrary actions", provided by Article 250 of the Criminal Code; "Not taking measures to stop the illegal situation", provided by Article 251 of the Criminal Code.

Details from the report

According to lawyer Idajet Beqiri, facts, documents, court decisions with all violations of a criminal nature have been presented before SPAK, which according to him should be investigated in a deep and comprehensive manner, as they charge heavy legal responsibility of a criminal nature to the persons who have committed, involved in serious illegal actions, and which have brought very serious consequences to the citizen Ilir Paja. According to the report, "from November 2022 until today, Paja is being held in prison without the law, in open opposition to the Constitution of the Republic of Albania and the European Convention on Human Rights and Freedoms." Idajet Beqiri has listed the facts and claims that measures must be taken for this serious violation of the Constitution of Albania and for this legal barbarism. The lawyer says that Paja has fully served the entire prison term for the criminal offenses committed, now according to him the names that have been taken to SPAK have decided that Paja will once again suffer the same punishment for the same offenses criminal.

The scandal

Sipas kallëzimit thuhet se: “Ministria e Drejtësisë e RSH dhe Prokuroria e Përgjithshme e RSH, nëse Republika e Italisë nuk i njeh dhe nuk i merr aspak në konsideratë vendimet gjyqësore penale të Gjykatave shqiptare, dhe as që i përfill dënimet e kryera në burgjet shqiptare, nuk duhet t’i jepte rrugë  përmes shkresës Nr. 1679/1 prot. OTH, date 05.03.2008 kërkesës së Ministrisë së Drejtësisë së Italisë për procedimin penal Nr. 34416, e vitit 2006 R.G.N.R, por t’i bënte të ditur që të kërkonin ekstradimin e shtetasit Ilir Paja me qëllim që ai të gjykohej dhe të dënohej në Itali, ku të vuante edhe dënimin, por jo që pasi vuan dënimin me burg në Shqipëri për të njëjtat vepra penale, për të njëjtat fakte duke vepruar Gjykata e Krimeve të Rënda qind për qind sa kërkonin autoritetet Italiane në letër porosinë e dërguar pranë Ministrisë së Drejtësisë së Shqipërisë, ky shtetas shqiptar të vuaj rishtas edhe një burgim tjetër të rënda prej 25 vjet burg, për shkak se vendimet gjyqësore të formës së prerë dhe vuajtja e dënimeve me burg në burgjet e Shqipërisë nuk njihen nga Republika e Italisë. Në vendimin nr. 47/2021, date 24.11.2021 te Gjykatës së Asizit Milano, të cilin në kundërligjshmëri të plotë e ka njohur Gjykata e Rrethit Gjyqësor Tiranë me Vendimin e saj nr. 370 Akti, datë 28.03.2023, pranohet fakti se në datën 06.07.2019 i gjykuari Ilir Paja e ka vuajtur të plotë dënimin e dhënë me burgim prej Gjykatës së Krimeve të Rënda Tiranë.  Në këtë vendim të Italisë arsyetohet se në rastin objekt gjykimi për shtetasin shqiptar Ilir Paja nuk e merr në konsideratë parimin “Ne bis in idem”, në radhë të parë sepse ky parim zbatohet vetëm në kuadrin e vendeve të BE, dhe Shqipëria nuk është anëtare e BE; e dyta sepse në bazë të nenit 10 të Kushtetutës së Republikës së Italisë dhe nenit 11 të Kodit Penal Italian “Nuk përjashtohet rinovimi i vendimit në Itali për të njëjtin fakt”.

Çfarë thonë Gjykatat Italiane

On the other hand, the report states that in the decision of the Italian Court it is emphasized that: "...the balance between the interest of the state and the protection of the individual will be in favor of the first, that is, in favor of the interest of the state, when it comes to the "Ne bis in idem" principle of a foreign citizen... In such conditions, when Italy, if it is an Albanian citizen, looks at the interest of its own country, not the Albanian citizen, when it comes to the application of the principle of the thing judged, the Ministry of Justice of the Republic of Albania, the General Prosecutor's Office of the Republic of Albania and the Courts of Albania, between the interest of the Italian state and the protection of the legitimate interests of the Albanian citizen, who has once served the sentence for the same facts and criminal acts, I must protect the interest of my own citizen, who should not suffer 50 years in prison, once by the Court of Albania, and the other time by the Italian Court, which does not even recognize judicial decisions of the form of of Albania, nor the prisons of Albania where punishments are imposed! Even if citizen Ilir Paja had committed the same criminal offenses against other persons, the sentences would have been combined and the maximum sentence in the combined sentences would have been 25 years in prison, as this was the maximum prison sentence at the time it was tried and convicted this citizen, and it is never 50 years in prison as ordered by all three levels of judgment against this citizen. I appreciate the above and ask you to register the criminal proceedings and carry out the necessary investigative actions against the accused, Hulusi Manja, Minister of Justice, Endrit Bimi, Prosecutor at the Court of First Instance of General Jurisdiction, Tirana, Gerd Hoxha, judge in the Court of First Instance of General Jurisdiction, Tirana, Sokol Binaj, Judge of the Criminal College of the Supreme Court, Tirana, who have committed serious criminal offenses, "Torture", provided by Article 86 of the Criminal Code; Abuse of duty", provided by article 248 of the Criminal Code; "Performing arbitrary actions", provided by article 250 of the Criminal Code; "Failure to take measures to stop the illegal situation", provided by article 251 of the Criminal Code", concludes the criminal complaint.

Most read