BREAKING NEWS

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet on a stretcher to prison and his wife's relationship with Ervis Martinaj

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet
x
BREAKING NEWS

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the investigations against Balluk, Agaç and Veliaj, a complete reconfiguration of the government is expected before the elections

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the
x
BREAKING NEWS

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is inspired by the Soviet Union, after Evi Kokalari's reaction, Sali Berisha's daughter deletes the post, Foltorja enters the stage of "eating itself"

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is
x
BREAKING NEWS

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former prime minister, ministers, deputies and mayors and reveals the investigation of the Albanian entrepreneur who tried to create access to the international mafia in our countr...

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former
x
BREAKING NEWS

Here's what's happening with the investigations of the "heavyweights" of politics, Altin Dumani gives the details about Berisha, Rama and Veliaj, talks about police officers in the service of crime and threats to special prosecutors, with the help of S...

Here's what's happening with the investigations of the
x
BREAKING NEWS

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the interceptions of "EncroChat" and "Sky", Edi Rama is ready to throw them in the "mouth" of SPAK to avoid being overthrown from power, here is the former head of SHISH Visho A...

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the
x
BREAKING NEWS

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the name of the contender who has the majority of votes in the Council

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's ambition to be catapulted to the head of the party puts "fire" inside Ritzemelimi, the right wing of Sali Berisha comes out against the daughter of the former prime minister

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's
x

Politike

The judge who gave PD Sali Berisha before the vetting, here is the "crazy" wealth of Agron Zhukri, how he became a millionaire from his wife who cannot justify all her income with salaries and private activity, the "red flags" are revealed ” in KPK

The judge who gave PD Sali Berisha before the vetting, here is the

The judge of Tirana, Agron Zhukri, appeared on Wednesday, April 17, at the Independent Qualification Commission with three legal representatives and was confronted with the findings of negative balances in large values ??in a hearing that lasted about 5 and a half hours. According to "Reporter", the administrative investigation for Zhukrin was completed only for the criterion of wealth, while during the session it was said that the burden of proof for the sources of the wealth has passed. Zhukri claimed that he had overturned the findings of the KPK and demanded the opening of an investigation into his image and professionalism. Agron Zhukri started his career in the justice system in 1994 and has been working for more than two decades as a judge in the Court of Tirana. Zhukri's name was dropped in the spring of 2022 due to the review of the Democratic Party's internal conflict over the party's logo and seal. Zhukri ruled in favor of the Reestablishment group, while the decision was later overturned by the Court of Appeal, returning the case for review at first instance. The vetting process for Judge Zhukri is being carried out by the KPK body headed by Olsi Komici, with rapporteur Firdes Shulin and member Xhensila Pinen. Francesco Ciardi was present as an international observer.

The dubious fortune of his wife

According to the report, Zhukri has not declared any assets in possession or use, while his wife has declared some immovable and movable assets. She has declared a house in Tirana built in 1968 and reconstructed in 1996 for the amount of 2.8 million lek, sourced from the sale of a plot of land in the amount of 2.6 million lek and the income. KPK finds that the income declared as benefited from the work at the Albanian Embassy in Rome has not been verified, and as a result, there has been an impossibility in the amount of ALL 2.4 million for the investments made in 1996. The subject's wife has also declared the construction of an addition in years 2004-2006 with income from salaries, her private activity, as well as income as an intermediary for several companies operating in the field of insurance. According to the KPK, a part of the declared income from private activity has not been verified, as well as the payment of tax obligations for the income as an intermediary has not been proven. Consequently, there was a negative balance in this investment as well. Shuli said that the subject has not declared his taxable share in the assets created during the marriage. Judge Zhukri stated that the apartment in which investments were made in 1996 was inherited by his father and that in 1996 he gave it to his wife. He emphasized that no investment had been made in this property until 1995 and that in 1996 the entire volume of the declared works was completed. Regarding the value obtained from the sale of the land declared as a source, the subject explained that that property belonged to his father-in-law and he had sold it for 1.6 million lek, which together with another 1 million lek saved he had given to them on the occasion of the birth of the boy. He explained that his father-in-law had passed away in 1997 and that they had had difficulty obtaining documentation.

The details

Meanwhile, Zhukri insisted that they had filed sufficient official documentation of the income from the job at the embassy in Rome. According to him, KPK has considered the sale of the land and not the donation from the father-in-law and has not considered this value in the financial analysis. "It has been proven that the father-in-law gave ALL 2.6 million," Zhukri emphasized and requested that this amount be included in the analysis. The subject explained, among other things, that he had transferred this property to his wife for correctness and professional ethics. "There is no tendency for non-declaration, since the wife has declared it", claimed the subject and insisted that together with the income of the wife from engagement as an intermediary with insurance companies, it resulted in a positive balance for the expenses and investments made in that period.

Investment by the wife

Në vijim, u konstatuan gjetjet për një investim të kryer nga bashkëshortja në vitin 2003, kur ka blerë së bashku me një shoqëri një pasuri banesë + truall në masën 4.4 milionë lekë ku pjesa e saj takuese ka qenë 2.2 milionë lekë. Kjo pasuri është dhënë për t'u zhvilluar në këmbim të 30% të vlerës ndërtimore, ose nëse vlera e ambienteve do t'i jepeshin do të ishte më pak se 240 mijë USD, atëherë do të kompensohej me vlerë monetare. Administratori i shoqërisë ndërtuese ka denoncuar subjektin duke pretenduar se kontrata e nënshkruar ishte realizuar nga një ortak dhe jo prej tij. Po ashtu, administratori shoqërisë ka pretenduar se është shantazhuar nga subjekti duke vendosur në dispozicion edhe korrespodencën e kryer në disa emaile. Shuli tha se dukej e paqartë se si kontrata ishte lidhur për investimin e një shumë të vogël prej rreth 2.2 milionë lekësh dhe përfitimin e një vlere rreth 26 milionë lekë, 13 herë më të madhe. Sipas KPK, duket se nuk është deklaruar investimi real që sipas Shulit duhet të ketë qenë në masën 70 mijë USD, vlerë për të cilën është konstatuar pamundësi financiare. Subjekti deklaroi se kontrata ishte nënshkruar nga një prej ortakëve që përfaqësonte shoqërinë ndërtuese. Ai shtoi e kishte pasur konflikte mes administratorin dhe ortakun e asaj shoqërie, të cilët e kishin zgjidhur me pajtim. Zhukri tha se bashkëshortja kishte pasur në vijim konflikte gjyqësore me denoncuesin, dhe këmbënguli se kjo situatë nuk mund të ishte pjesë e procesit të rivlerësimit të tij. Ai e cilësoi denoncimin si shfryrje të një mllefi dhe pretendoi se kishte qenë administratori i asaj shoqërie që e kishte intimiduar dhe jo e kundërta.

Vlera e pasurive

Lidhur me vlerën e pasurive të përfituara, Zhukri solli në vëmendje faktin se porositja ishte kryer në 2003-in duke investuar 2.2 milionë lekë, ndërkohë që pas 16 vitesh, kur kishte përfituar pasuritë, ato kishin një vlerë më të madhe për shkak të rritjes së çmimit të tyre. “Veprimi juridik është brenda logjikës ekonomike, duke konsideruar kohën e kryerjes së veprimeve”, tha ndër të tjera Zhukri dhe këmbënguli se vlera e investimit ishte 2.2 milionë lekë, shumë që sipas tij duhet të përfshihet në analizën financiare. Nga analiza financiare paraprake e KPK ka rezultuar pamundësi edhe për pagesat e kryera në vitin 2003 nga bashkëshortja e subjektit për blerjen e një apartamenti në Qerret, kur ka rezultuar me bilanc negativ në masën rreth 11 milionë lekë. Prenotimi është deklaruar në vitin 2004. Subjekti ka shpjeguar se për këtë pasuri është paguar shuma 43 mijë euro, ndërkohë që në kontratë përcaktohet shuma 55 mijë euro. Zhukri tha se këtë pasuri e kishte poseduar prej korrikut të vitit 2004 dhe se ishte e provuar se bashkëshortja kishte paguar shumën 43 mijë euro, vlerë për të cilën tha se duhet të konsiderohet si shpenzim në analizën financiare. Sipas KPK, bashkëshortja e subjektit është gjetur në pamundësi dhe për pagesën e një pjese të çmimit të dy apartamenteve të Tiranë, të blerë për 280 mijë euro. Si burime krijimi të kësaj pasurie janë deklaruar një kredi në vlerën 180 mijë euro dhe pjesa tjetër nga pagat e të ardhurat nga aktiviteti dhe bashkëpunimi me agjencitë e sigurimeve në cilësinë e ndërmjetëses. Sipas Komisionit, ka rezultuar balancë negative në analizën e kryer për shlyerjen e pjesës së pambuluar nga kredia.

Të ardhurat

Relatorja Shuli vijoi se familja e subjektit ka rezultuar në pamundësi për një gjendje cash në shumën 7500 euro; për blerjen e një trualli 75 m2; për blerjen e një automjeti në vitin 2002 për çmimin 1.5 milionë lekë; për një makinë tjetër të blerë në 2006-ën. Megjithëse bashkëshortja e gjyqtarit Zhukri ka deklaruar të ardhura nga aktiviteti privat agjenci udhëtimesh në vlerën totale 35 milionë lekë, nga hetimi administrativ ka rezultuar se qarkullimet e vërtetuara kanë qenë më masë më të vogël.  Ndërsa për të ardhurat e petenduara nga ndërmjetësimi me kompanitë e sigurimit është konstatuar se nuk janë vërtetuar. Ndërkohë, janë konsideruar të ligjshme dhe janë përfshitë në analizën financiare të ardhurat nga dhënia me qira e një banese, bazuar në katër kontrata qiradhënieje. Nga analiza financiare paraprake ka rezultuar një pamundësi në shumën 21 milionë lekë për periudhën para vitit 2003 dhe 72 milionë lekë për vitet në vijim. Gjyqtari Zhukri i kundërshtoi konstatimet e Komisionit për gjithë pamundësitë financiare. Sipas tij, ishte vërtetuar se të ardhurat e bashkëshortes të deklaruara si të përfituara nga aktiviteti I saj privat dhe nga ndërmjetësimi me shoqëritë e sigurimeve, janë të ligjshme, si dhe kërkoi që të përfshihen në analizën financiare. Ai solli në vëmendje të Komisionit se vlerat nga aktiviteti privat kishin qarkulluar në llogaritë bankare të shoqërisë dhe ishin paguar tatimet përkatëse. Sipas tij, çdo vit kishin pasur bilanc pozitiv dhe tepricat përfaqësoheshin nga gjendja e llogarive bankare.

Çfarë thotë Zhukri?

Zhukri claimed that his wife had benefited from over 10 million ALL in income as an intermediary with insurance companies. According to him, the withholding tax payments were made by the companies, in a block for all the agents they cooperated with. According to the subject, the financial analysis of KPK comes out with negative results as it is parceled and according to him, it remains unclear why the income generated in time was not considered. He found that his family's assets are worth 61 million ALL, while the income is 221 million ALL. According to the entity, considering all expenses in years, the positive balance for all years remains at the value of 28 million ALL. The Commission has found that the subject's wife's company has signed contracts with public institutions, raising suspicions of an apparent conflict of interest. Likewise, Shuli observed that the subject has been asked to provide explanations if he has reviewed issues with the insurance companies with which the wife has declared that she cooperated as an intermediary. Zhukri insisted that he could not be in the conditions of a conflict of interest due to the signing of contracts by his wife with several public institutions. He concluded that administrative cases involving public institutions are judged by administrative courts and not by civil courts, where he exercises his duties. Asked if he had judged any case with the insurance companies with which the wife had cooperated as a mediator, the subject said that he did not remember at the moment, but he added that even if he had judged, it could not be found in the conditions of conflict of interest. He argued that the wife was not employed in those companies, but mediated in finding clients whom she protected, therefore it could not be considered that there was a conflict of interest. In conclusion, the entity requested to consider its explanations, claimed that it reaches a reliable level for the property and requested the opening of the investigation for the other two revaluation criteria. KPK announced that the decision will be announced today at 09:45.

Most read