BREAKING NEWS

This is why McGonigal was forced by the prosecutors to accept the charge that implicates Rama, the investigative report requested by Judge Kotelly before the decision will serve as an indictment file to start investigations against the Albanian Prime M...

This is why McGonigal was forced by the prosecutors to accept the charge that
x
BREAKING NEWS

The "McGonigal" affair shocks Rama, Evi Kokalari sheds light on the sensational behind-the-scenes and calls on DASH to declare the prime minister "non-women" after he bribed a former FBI agent to "annihilate" the opposition

The "McGonigal" affair shocks Rama, Evi Kokalari sheds light on the
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: 'Gërdec' a state crime, here is the scheme that Shkëlzeni used to obtain the license for the weapons dismantling factory in Gërdec and the name of the person who wrote the document that sinks the son of Sali Berisha

Idajet Beqiri: 'Gërdec' a state crime, here is the scheme that
x
BREAKING NEWS

Here are the untold details of Edi Rama's visit to New York, the USA finally closed its doors, the total embargo on the Albanian prime minister by the Biden administration, the winter of great loneliness begins

Here are the untold details of Edi Rama's visit to New York, the USA
x
BREAKING NEWS

SPAK's ax begins on Berisha's family members, Shkëlzeni is called as a witness for "Gërdec", here are the facsimiles that sink him, the evidence that shows the son of the "non woman" as the shadow owner of the business of death, how he placed the minis...

SPAK's ax begins on Berisha's family members, Shkëlzeni is called
x
BREAKING NEWS

The US statement about "non-women" and the crackling of handcuffs for his family members "furious" Sali Berisha, the head of "Foltore" accusations, threats and attacks against SPAK

The US statement about "non-women" and the crackling of handcuffs for
x
BREAKING NEWS

The "hemorrhage" of the DP deserters group begins, Dash Sula, Lefter Gështenja and "Rhapsody" Gjekmarkaj distance themselves from Sali Berisha after the American ultimatum

The "hemorrhage" of the DP deserters group begins, Dash Sula, Lefter
x
BREAKING NEWS

Quarrel breaks out in the anti-American gang, Berisha cuts off Bardhi's hopes for General Secretary, declares that Noka is number 2, "Foltorja" pressures the Supreme Court for the stamp before creating a new party

Quarrel breaks out in the anti-American gang, Berisha cuts off Bardhi's
x

Politike

American General Daniel Hokanson: US-Albania relations in the military field excellent, determined to guarantee peace in the Balkans

American General Daniel Hokanson: US-Albania relations in the military field

The American general, Daniel Hokanson, at the same time head of the National Guard Bureau and member of the Joint Chiefs of Staff of the United States, emphasized yesterday that the deviation from efforts for peace and stability in the Balkan region is something that everyone should be concerned about. . General Hokanson made his comments on the latest developments in Kosovo during an interview in Tirana with "Voice of America", where he spoke about the relations in the military field with Albania, which he described as excellent.

"Voice of America": General Hokanson, first of all, I would like to know what is the purpose of your visit to Albania? Did you have any concrete issues that you discussed with the Albanian authorities?

General Hokanson: My visit here is actually to reinforce our excellent bilateral relations. As Commander of the National Guard, we have had a long-term relationship between the New Jersey National Guard and the Albanian military. In fact, when you look at the support we get from Albania as the United States and as NATO, it's a great opportunity to come here and thank you, your country for many of the things you've done. Also, it is an opportunity to visit your beautiful country. So, every chance I get, it's good to do this in person and mention to your leaders how important Albania is to the United States.

"Voice of America": You mentioned Albania's partnership with the New Jersey National Guard. What have the Albanian armed forces benefited from this partnership so far, where is it focused?

General Hokanson: If you look at the partnership, I think that not only the army of Albania benefits, but also the army of the United States. We see these as mutually beneficial relationships. Through our Soldiers and Air Force training together, we have an opportunity to share a lot of what we've learned, but we've also learned a lot from your Soldiers and Air Force, especially about the environment in which they operate. Going back to 1995, when New Jersey first began training with Albania, and then formalized under our State Partnership Program in 2001, since then we have conducted 500 training exchanges that have been extremely beneficial for both parties. And when we look back at that time, since 2001, Albania has moved forward by becoming an ally in NATO in 2009 and is now an important supporter, not only in everything that is happening in the region within the Balkans, but also in the world. Especially the support you have given to Ukraine together with the United States. Also, our opportunities to work together on Defender 21, Defender 23 and now we look forward to Defender 25.

“Zëri i Amerikës”: Gjeneral Hokanson, kjo vizitë e juaja, përkon me stërvitjen e madhe Defender 23, e cila për herë të dytë e sheh Shqipërinë si një ndër vendet mikpritëse. Sa e rëndësishme është kjo për Shqipërinë dhe forcat e saj të armatosura?

Gjenerali Hokanson: Është absolutisht e rëndësishme. Kur shikon të qenit aleat i NATO-s dhe përgjegjësitë dhe pritshmëritë atje, aftësia për t'u trajnuar në Defender 23 dhe më pas në të ardhmen në Defender 25, i lejon SHBA-së, Shqipërisë dhe aleatëve të tjerë të NATO-s të punojnë për ndërveprimin, aftësinë e tyre për të punuar së bashku në operacione të përbashkëta në rast se do të duhet ndonjëherë. Duke i bërë këto ushtrime së bashku, ne stërvitemi, mësojmë të punojmë krah për krah me njëri-tjetrin. Dhe mendoj se kjo i bën të dyja forcat tona të armatosura dhe aleatët tanë në NATO shumë më të fortë.

“Zëri i Amerikës”: Prej më shumë se një viti bota i ka sytë te agresioni rus në Ukrainë. Po ndërkohë, dhe Ballkani shihet si një hallkë e dobët, për shkak të influencës ruse në rajon. Ju jeni dhe anëtar i Shefave të Shtabit të Përbashkët të SHBA-ve. Në këndvështrimin tuaj, sa të rrezikuara janë ekuilibrat ende të brishtë në Ballkan?

Gjenerali Hokanson: Kur shohim pushtimin e paprovokuar të Ukrainës nga Rusia dhe fatkeqësinë që po ata po shkaktojnë - fatkeqësinë humanitare - ne shohim drejt Shqipërisë dhe mbështetjes së saj të fortë që prej fillimit. Mendoj se të gjithë ne, ushtritë tona, ne jemi aty për të mbrojtur sovranitetin e kombit tonë, për të mbrojtur qytetarët tanë. Mendoj qëndresën së bashku, veçanërisht siç kemi parë me Shqipërinë, të themi se ne nuk pajtohemi me këtë agresion dhe do të ngrihemi kundër tij. Mbështetja që po i japim Ukrainës, mendoj se vendos një shembull shumë të mirë, që ne jemi për sovranitetin e kombeve dhe mbrojtjen e kufijve të tyre territorialë dhe mbrojtjen e qytetarëve të tyre.

“Zëri i Amerikës”: Dhe duke folur për Ballkanin, a jeni të shqetësuar për zhvillimet e fundit në Kosovë, ku SHBA-të kanë një prani ushtarake në kuadër të KFOR-it? Shtetet e Bashkuara vendosën ndërprerjen e pjesëmarrjes së Kosovës në Defender 23 dhe ju ato ditë ishit në Serbi, siç ambasadori Hill i tha ‘Zërit të Amerikës’ në një intervistë…

Gjenerali Hokanson: Në çdo kohë, ka një shqetësim për dhunën, ne jemi shumë të shqetësuar për këtë. Natyrisht, përparësia jonë është paqja dhe stabiliteti në rajon dhe nga të gjitha të dhënat duket se gjithçka është duke u normalizuar. Di që ka dialog të vazhdueshëm. Mendoj se është shumë e rëndësishme që të gjithë udhëheqësit të jenë transparentë në bisedat e tyre. Në fakt, ne duam të fokusohemi në paqe dhe stabilitet në rajon në mënyrë që qytetarët tanë të mund të bëjnë përpara dhe vendet tona të mund të përparojnë. Dhe çdo gjë që shmanget nga kjo, është diçka për të cilën të gjithë duhet të shqetësohemi. Por mua më duket se udhëheqësit po bisedojnë dhe ne kemi parë pakësim të dhunës dhe shpresojmë se mund ta vazhdojmë këtë. Padyshim, rëndësia e KFOR-it, jo vetëm i Shteteve të Bashkuara, por e forcave të kombeve të tjera, është atje për të ndihmuar në ruajtjen e paqes.

"Voice of America": General Hokanson, thank you very much!

General Hokanson: Thank you. It is wonderful to be here in your beautiful country and I look forward to the next two days here.