BREAKING NEWS

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the untold stories of the couple who married in power and divorced in opposition, from the luxurious villa with 11 toilets, the palm trees that were brought by helicopter, the...

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the
x
BREAKING NEWS

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes high-ranking officials, politicians, media leaders and their families, the details of the big operation are disclosed

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes
x
BREAKING NEWS

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the former prime minister defended the analyst for the villa in Golem who is being investigated by SPAK and "swallowed" all the slanderous accusations that they have exchanged with ...

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run, here are the transfers of hundreds of thousands of euros by Albanian taxpayers to Swiss offshores, SPAK reveals that the businessman who is helping him in Lugano is accused of money la...

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run,
x
BREAKING NEWS

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the scandals in which the deputy prime minister is involved, from investigations into incinerators, corrupt tenders, contracts, privatizations and up to scandalous firms for giving public lands

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the
x
BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x

Politike

"I got to know him in the framework of this project from the presentation he made to me...", Peleshi "breaks down" the details: This is how we met Klodian Zoto

"I got to know him in the framework of this project from the presentation

Among the many episodes reflected in the criminal file No. 277, against the former deputy prime minister of the country Arben Ahmetaj, the businessmen of the incinerators Klodian Zoto, Mirel Mërtiri and Ahmetaj's two wives, Erjola Hoxha and Albina Maçka, a series of friendly relations that Zoto or Mërtiri have had with the high officials of the state. Apparently, the duo Zoto-Mërtiri in close cooperation with Arben Ahmetaj and other officials.

The contact between Klodian Zoto and Niko Pelesh was made by the Director of Korëë's Waterworks, Petrit Tare, who traveled with Zoto's lek together with Niko Pelesh from Albania to Italy, to see photovoltaic plants, a business that Zoto he had initially proposed verbally and 1 month after the visit he sent the proposal to UKKO with a document.


On the other hand, Peleshi declares in his testimony that he also did not know Zoto, but he made the introduction to this individual to Petri Tare, acting director of UKKO.

"...for the first time, I got to know Klodian Martir in the framework of this project from the presentation given to me by the director of UKKO, Petrit Tare...", Niko Peleshi stated in SPAK.

Peleshi, in his testimony, says that he did not know Zoto, but he was introduced to this individual by Petrit Tare, acting director of UKKO. Tare is the husband of the former president of the Court of Appeal Korccë Entela Prifti, dismissed from the "Vetting" process.

His relationship with Zoto has also been encountered in the purchase from UKKO of clocks for measuring water, these items were bought precisely from the company and in the conclusion of the agreement with "Integrated Technology Services". As it appears in the investigation file, Petrit Tare had previously established an acquaintance with Klodian Zoto, where they initially agreed to make an investment in a photovoltaic plant in Korça, with the aim of producing electricity.

But this cooperation between the husband of the former judge and Klodian Zotos has expanded further, since a few years later the family members of Petri Tares would do business and receive payments from Klodian Zotos' company. This is because on September 10, 2020, the wife of Petri Tares, former judge Entela Prifti, registered a company with the CKB, under the name "B by DC". This company has sole shareholder "Dictum Consulting" with sole partner Entela Priftin.

Meanwhile, on December 14, according to official data, "Dictum Consulting" sells 100 percent of its shares to Elio Tare. So, the mother sells the son 100 percent of the shares of the company that she founded herself 3 months ago, at a price of 100 new ALL. This company very quickly begins to receive large payments from "Integrated Energy", the incinerator company of Tirana, which is owned in the shadow by Klodian Zoto.

Pra, nëna Entela Prifti ia shet djalit të saj Elio Tare, kompaninë me vetëm 100 lekë dhe më pas kompanitë e Klodian Zotos, që kanë fituar miliona euro nga babai Petrit Tare, Drejtor Ujësjellësi në Korçë, fillojnë e japin shërbimet financiare tek djali i çiftit Prifti-Tare. Sipas të dhënave, nga tetori i vitit 2021 kompania e djalit të Petrit Tares, themeluar nga Entela Prifti, për një periudhë disamujore ka marrë 73 millionë lekë nga inceneratori i Tiranës.

Lidhur me marëdhënien që Petrit Tare ka pasur me Klodian Zoton, në 14 shkurt 2024 Tare është thirur në SPAK, duke dhënë dëshmi para oficerëve të Byrosë Kombëtare të Hetimit. Tare ka deklaruar se:

“…nga viti 2013, muajin nuk e mbaj mend, kujtoj që erdhi një propozim nga shoqëria “F.M.O” shpk, në formë shkresore zyrtare drejtuar UKKO Sh.a, për ndërtimin e një impianti fotovoltaik me qëllim prodhimin e energjisë elektrike.

Ky propozim ka ardhur nga Klodian Zoto dhe Arenc Myrtezani si përfaqësues të shoqërisë “F.M.O”. Unë e dija paraprakisht, që do sillnin një propozim për ndërtimin e një impianti, pasi për këtë ne bëmë dhe një vizitë në Itali për të parë nga afër disa projekte fotovoltaike të shoqërisë “FUTURA”, me qëllim për t’u siguruar për kapacitetin e shoqërisë. Kjo vizitë në Itali, ka qenë, 1 muaj ose 2 muaj para propozimit.

Në këtë vizitë kam udhëtuar me Klodian Zoto dhe Niko Peleshi, nga Tirana nëpërmjet Rinasit në drejtim të Barit. Më pas atje kemi udhëtuar me makinë me qera për në Romë…”.

Sipas dëshmisë që Petrit Tare ka dhënë në SPAK makinën e ka paguar Klodiani, i cili kur zbritën në aeroportin e Barit, ka shkuar ka marë makinën dhe më pas është kthyer duke i marë të gjithë e më pas janë nisur drejt Romës.

“…biletën time të avionit e ka paguar Klodian Zoto, ndërsa për Niko Peleshin, nuk më kujtohet. Rrugës për në Romë, kemi parë impjante fotovoltaikë. Në udhëtimin nga Bari për në Romë ka qenë prezent dhe shtetasi Mirel Mërtiri, por nuk më kujtohet se ku jemi takuar fillimisht. Nëse ka ardhur që nga Rinasi a jemi takuar në Bari, këtë nuk e mbaj mend.

Qëllimi i udhëtimit, ka qenë për të vizituar impjantet fotovoltaike të kompanisë italiane “Futura”, për të parë eksperiencën e tyre, kapacitetet dhe prezantimin e kompanisë. Vendi ku ndodhej kompania ishte midis qytetit të Barit dhe Romës vendi i saktë nuk më kujtohet. Aty kemi qëndruar një natë në hotel. Nuk e di kush ka paguar hotelin nëse ka qenë Klodian Zoto apo kompania italiane “Futura”, por di që unë s’kam paguar gjë. Të nesërmen kemi vizituar impjante të tjera të kësaj kompanie dhe pasdite jemi nisur për në Romë…", ka treguar Petrit Tare.

Më tej Petrit Tare ka treguar në SPAK se kur kanë mbërritur në Romë në darkë kanë shkuar në hotel, i cili ka qenë në qendër mbrapa Koloseut, por emrin e hotelit nuk e mbante. Më pas nga hoteli kanë lëvizur me taksi për darkë dhe kanë shkuar në një restorant, të cilin Petriti nuk e mban mend me emër.

"...at the restaurant we met with Arben Ahmetaj and the Italian Francesco Pistritto. I don't remember well whether we found him in the restaurant or they came later. This was my first time meeting Arben Ahmetaj, whom I knew by name, but not closely. Political talks were discussed there. As far as I understood, Arben Ahmetaj had social relations with Klodian Zoto and Mirel Mërtiri, but he was closer to Klodian Zoto. Francesco Pistritto also had previous acquaintances with them. Then we parted and went to the hotel and the next day we left for the airport to Tirana.

Even in this case, the plane tickets were paid for by Klodian Zoto. Regarding the payment of the dinner, I can clarify that I did not pay anything. After this moment, the proposal received from "FMO" was sent to the Supervisory Council, based on a relationship of the company UKKO sh.a. The Supervisory Council decided positively and then it was followed by the approval by the City Council in the capacity of the owner of the UKKO company.

Then the municipal council came out with the decision that accepted the project and issued authorization for me in the capacity of Director of the UKKO company, to carry out the procedures for the realization of this project. All requests for permits, such as a construction permit, a permit for energy production, etc., etc., were followed, Petrit Tare testified.

 

Most read