BREAKING NEWS

Movement difficulties are warned in the Durrës-Elbasan axis, the Police comes out with an important announcement for citizens: Starting from 22:00 until the morning...

Movement difficulties are warned in the Durrës-Elbasan axis, the Police
x
BREAKING NEWS

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away
x
BREAKING NEWS

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the hospital

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the
x
BREAKING NEWS

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of the next week

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of
x
BREAKING NEWS

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has passed away

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has
x
BREAKING NEWS

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is expected

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is
x
BREAKING NEWS

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate reaction comes

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate
x
BREAKING NEWS

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold, here's what happens to other currencies

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold,
x

Politike

Brussels demands arrests of politicians, tenders and concessions are targeted by the EU, demands for justice and the government are clarified, a storm is expected in the ranks of the rulers

Brussels demands arrests of politicians, tenders and concessions are targeted by

Brussels demands the arrest of high-ranking officials after the start of Albania's negotiation process with the European Union. The year 2023 is expected to bring strong developments in the fight against corruption, narrowing the loop for corrupt politicians and officials. "SOT" newspaper has provided the resolution that is expected to "shake" the untouchables in Albania will be discussed and approved today and tomorrow in Brussels by the Albania-EU Interparliamentary Committee for Stabilization and Association. The EU gave the green light for integration and now the screening process will start immediately, i.e. the adaptation of Albanian legislation to that of the EU. The first group is considered the most important, it includes chapters 23 and 24 on justice and the judiciary, which during the negotiation process are the first to be opened and the last to be closed. Tenders and concessions, as well as corruption at high levels, will be the target of the EU. It is also reported that the Committee is headed today by MEP Manolis Kefalogiannis and Socialist MP Taulant Balla, Co-Chairs of the Parliamentary Committee on Stabilization of the EUAlbania Association and Exchange of Opinions. Meanwhile, Oliver Varhelyi, Commissioner for Enlargement, Josep Borrell, Vice President will also be present. of the European Commission yesterday, Representative of the Union for Foreign Policy and Security, Isabel Santos, permanent rapporteur of the European Parliament for Albania, etc. The topics of the Committee will be the economy, energy and environment, the rule of law, the fight against organized crime and corruption, civil society and the media, etc. It is also reported that the Committee is headed today by MEP Manolis Kefalogiannis and Socialist MP Taulant Balla, Co-Chairs of the Parliamentary Committee on Stabilization of the EUAlbania Association and Exchange of Opinions. Meanwhile, Oliver Varhelyi, Commissioner for Enlargement, Josep Borrell, Vice President will also be present. of the European Commission yesterday, Representative of the Union for Foreign Policy and Security, Isabel Santos, permanent rapporteur of the European Parliament for Albania, etc. The topics of the Committee will be the economy, energy and environment, the rule of law, the fight against organized crime and corruption, civil society and the media, etc. It is also reported that the Committee is headed today by MEP Manolis Kefalogiannis and Socialist MP Taulant Balla, Co-Chairs of the Parliamentary Committee on Stabilization of the EUAlbania Association and Exchange of Opinions. Meanwhile, Oliver Varhelyi, Commissioner for Enlargement, Josep Borrell, Vice President will also be present. of the European Commission yesterday, Representative of the Union for Foreign Policy and Security, Isabel Santos, permanent rapporteur of the European Parliament for Albania, etc. The topics of the Committee will be the economy, energy and environment, the rule of law, the fight against organized crime and corruption, civil society and the media, etc. Co-chairs of the EUAlbania Parliamentary Stabilization and Association Committee and exchange of views. Meanwhile, Oliver Varhelyi, Commissioner for Enlargement, Josep Borrell, Vice President of the European Commission yesterday, Representative of the Union for Foreign Policy and Security, Isabel Santos, reporter, will also be present. permanent member of the European Parliament for Albania, etc. The topics of the Committee will be the economy, energy and environment, the rule of law, the fight against organized crime and corruption, civil society and the media, etc. Co-chairs of the EUAlbania Parliamentary Stabilization and Association Committee and exchange of views. Meanwhile, Oliver Varhelyi, Commissioner for Enlargement, Josep Borrell, Vice President of the European Commission yesterday, Representative of the Union for Foreign Policy and Security, Isabel Santos, reporter, will also be present. permanent member of the European Parliament for Albania, etc. The topics of the Committee will be the economy, energy and environment, the rule of law, the fight against organized crime and corruption, civil society and the media, etc.

Brussels wants arrests of politicians

In the resolution, Brussels asks the Albanian authorities to continue eliminating corruption and criminal activities, especially at a high level, from all areas of public life, including from public procurement procedures and the financing of political parties; welcomes the work of the Specialized Structure for Anti-Corruption and Organized Crime (SPAK), including its courts, in dealing with corruption and organized crime; emphasizes the necessity to combat drug production and trafficking; notes with concern that Albania has fallen 27 places in Transparency International's Corruption Perceptions Index since 2016;

Details from the screening process

Në rezolutën që do të miratohet në këtë takim, thuhet se Brukseli mirëpret fillimin e shqyrtimit si hapi i parë në procesin e negociatave të anëtarësimit; thekson se ‘screening’ nuk është vetëm një ushtrim teknik, pasi trajton çështje dhe shqetësime që janë të përafërta me jetën e përditshme të qytetarëve; thekson, në këtë drejtim, rëndësinë e forcimit të transparencës, llogaridhënies dhe gjithëpërfshirjes së procesit; nënvizon rolin e Parlamentit në sigurimin e një kontakti të gjerë me qytetarët në këtë drejtim; inkurajon BE-në të vazhdojë të përshpejtojë ritmin e procesit të negociatave të anëtarësimit për Shqipërinë, bazuar në kushtëzimin e drejtë dhe rigoroz dhe parimin e bazuar në merita; thekson rëndësinë e respektimit të këtij parimi për të siguruar trajtim të barabartë në procesin e anëtarësimit;Pra, kjo do të thotë se nëse nuk arrestohen pushtetarët e korruptuar, proceduarat e bisedimeve të anëtarësimit të Shqipërisë në BE mbeten në mes. Po ashtu aty thuhet e do vendosen afate fikse se deri kur duhet të realizohen arrestimet “VIP”. Pra në kapitujt 23 dhe 24 BE kërkon që të nisin arrestimet në nivele të larta, çka do të thotë se po ngushtohet laku për “mamuthët” e korrupsionit, ku dihet që lista për emrat “VIP” që lakohen se janë përshirë në afera korruptive dhe kriminale janë shumë, të cilët tashmë falë procesit të negociatave, do t’iu duhet të japin llogari para drejtësisë (SPAK dhe BKH) për zullumet që kanë bërë.