BREAKING NEWS

Will "non grata" be announced soon? Ilir Meta makes the strong statement, reveals the secret plan: Let them do it while I am President! I will pay for the extradition ticket myself, my assets and accounts will be frozen

Will "non grata" be announced soon? Ilir Meta makes the strong
x
BREAKING NEWS

Escobar refused to meet him, Ilir Meta: Forgive me for the modesty, but ...

Escobar refused to meet him, Ilir Meta: Forgive me for the modesty, but ...
x
BREAKING NEWS

President Meta sets the date for the by-elections

President Meta sets the date for the by-elections
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim cracks strong statement, shows whether US will reveal evidence that has sunk Sali Berisha

Yuri Kim cracks strong statement, shows whether US will reveal evidence that has
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim says for the first time: I tell you who gathered them to declare Sali Berisha non grata

Yuri Kim says for the first time: I tell you who gathered them to declare Sali
x
BREAKING NEWS

US shows handcuffs to Sali Berisha, Yuri Kim 'extinguishes all hope': There is evidence! I escaped justice ...

US shows handcuffs to Sali Berisha, Yuri Kim 'extinguishes all hope':
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim makes strong warning: Those in power, if held accountable should…

Yuri Kim makes strong warning: Those in power, if held accountable
x
BREAKING NEWS

'Open Balkans', Yuri Kim reveals US stance

'Open Balkans', Yuri Kim reveals US stance
x

Politike

Bledi Çuçi warns of great change in Albania

Bledi Çuçi warns of great change in Albania

The Minister of Interior, Bledi Çuçi, in his speech held in the Assembly on the 2022 budget of the Ministry of Interior, said that about 80% of the money is intended for the State Police.

Çuçi further said that the fight to prevent and crack down on lawlessness will be raised to another level.

His full speech of the Minister of Interior Bledi Çuçi:

Dear colleagues

VISION FOR MODERNIZATION OF THE STATE POLICE

It should be said at the beginning of the speech that the budget that we bring today in the Assembly for approval is the highest that the Ministry of Interior has ever had. There are full 21.7 billion ALL available to implement our priorities and fulfill the vision we have in the field of security and 80% of this money is intended for the State Police.

We certainly, as we have presented in the governing program, aim to modernize the State Police through a qualitative leap by adapting innovation and technology to be more and more ahead of those who break the law. We will take the fight to prevent and crack down on lawlessness to another level.

BUDGET 2022

The significant increase of the 2022 budget, about 4% more than a year ago, is very significant considering that we are witnessing the great financial shock left by the earthquake and the pandemic, or the negative impact that the energy crisis has on our economy. certainly created its own difficulties. But growth is precisely the direct indicator of the high attention we have to our priorities in the field of order and security.

So we have secured an increase since the first year of our third term in office, while we can not even compare this budget with that of 8 years ago, when it is probably repeated but we need to remember it from time to time . We found a police officer with 70% of patrol vehicles in poor or very poor condition or with 82% of police transport vehicles completely out of standard. Today the fleet has been renovated and is being modernized more and more. So, honorable deputies, change is like night and day, but we do not have the challenge with the past but always with ourselves. And to make the big leap, we started with the treatment of those who are in the front line, that is, with the police officers.

PAYMENT BONUS

Dhe këtë vit ne kemi menduar që të bëjmë një rritje të rëndësishme të buxheteve të punonjësve të policisë dhe sidomos të atyre që punojnë jashtë vendbanimit të tyre. Trajtimi i mirë financiar është në themel dhe prioritet për ne, dhe prandaj duke filluar nga janari i vitit të ardhshëm, punonjësit e Policisë së Shtetit që punojnë larg vendbanimit do të përfitojnë një shpërblim sipas distancës ku ato ushtrojnë detyrën që shkon një pagë deri në 150 % më shumë sesa ç’marrin sot.

E përfitues sipas një llogarie që kemi bërë, – pasi ky numër mbetet gjithmonë i lëvizshëm për shkak të lëvizjeve që ka vetë brenda strukturave të Policisë së Shtetit, – por sot që flasim përfitues janë rreth 1200 punonjës të policisë sipas kësaj skeme.

Shpërblimi për ta do të ketë impakt edhe në buxhetin e tyre familjar, por ne besojmë se do të ndikojë edhe në produktivitetin në punë.

INVESTIMET

Në lidhje me investimet Ministria e Brendshme në vitin 2022 parashikon të realizojë rreth 70% më shumë investime se viti që lamë më pas. Dhe çfarë është më kryesorja 45% e fondeve të destinuara për investime do të shkojnë për investime në teknologji dhe pa diskutim që është një shifër që as nuk krahasohet me jo vetëm 2013 po as me një vit më përpara. Me këto investime, me këto parashikime jemi dukshëm në një korsi tjetër shpejtësie për të përmbushur objektivat tanë për transformimin e madh teknologjik që duam të bëjmë në Policinë e Shtetit.

TEKNOLOGJIA NË POLICINË E SHTETIT

Thjeshtë për të pasur një ide, investimet në teknologji për 2022 do të jenë rreth 5 herë më shumë sasa 2021, pra se sa një vit më parë.

Vende të vogla e në zhvillim si Shqipëria, mendoj që mund të bëjnë kapërcime epokale në funksion të shërbimit ndaj qytetarëve, vetëm përmes teknologjisë dhe modernizimit.

Kështu, për të kaluar në disa projekte konkrete mund t’ju përmend që është me shumë rëndësi që ne do të rinovojmë gjithë sistemin e transmetimit të të dhënave që quhet DATACOM, për të rritur jo vetëm cilësinë e transmetimit të të dhënave brenda strukturës së policisë, por edhe sigurinë e transmetimit të këtyre të dhënave. Gjithashtu do të blejmë pajisje për sistemin DATA CENTER, e cila është qendra e menaxhimit të të dhënave që prodhon Policia e Shtetit, me synimin për ta lidhur dhe për ta kryqëzuar edhe me regjistra të tjerë që janë në përdorim të shtetit shqiptar.

Numri i unifikuar i emergjencave, 112, do të mbulojë tashmë në bazë të një investimi që kemi planifikuar për 2022, të gjithë territorin e vendit, duke shtrirë në këtë mënyrë aksesin e qytetarëve në kohë reale për shërbimet e emergjencave. Siç e dini, deri tani ka qenë i kufizuar vetëm në rajonin e Tiranës.

Makinat inteligjente si ajo që tashmë kemi nisur të përdorim para rreth një muaji e që po rezulton në fakt shumë efektive në konstatimin e shkelësve të rregullave të qarkullimit rrugor, radarët dhe tabletat digjitale, do të jenë vlerë e shtuar për Policinë e Shtetit, syri dhe veshi i përforcuar i efektivëve, për t’i bërë rrugët tona edhe më të sigurta.

Sigurisht që kaq shumë pajisje të teknologjisë në duar të punonjësve të policisë dhe në strukturën e policisë, minimizojnë mundësinë për abuzim me detyrën, si dhe frenojnë korrupsionin. Teknologjia, siç e dini, nuk njeh as mik e as shok dhe nuk të pranon ndërhyrje për t’i shpëtuar ligjit. Makina inteligjente që kemi marrë për të monitoruar lëvizjen nëpër rrugë po na e dëshmon çdo ditë e më tepër këtë që sapo thashë.

INVESTIMET NË INFRASTRUKTURE

Përveç investimeve në teknologji që ju thashë, këtë vit do të zënë dhe pjesën kryesore të investimeve në sektorin e Policisë së Shtetit, sigurisht që ne do të vazhdojmë edhe modernizimin dhe investimet në infrastrukturë.  Komisariatet vendore të policisë si ai i Elbasanit, Dibrës, Sarandës apo edhe Pika e Kalimit Kufitar të Qafë Botës, do të rikonstruktohen plotësisht për të qenë në nivelet bashkëkohore. Qytetarët meritojnë të marrin shërbime në hapësira dinjitoze, të cilat kanë impakt gjithashtu edhe në cilësinë e shërbimeve që ne ofrojmë.

GARDA E REPUBLIKËS

Në lidhje me Gardën e Republikës gjithashtu kemi një rritje me 10%, duke iu përgjigjur të gjitha ndryshimeve që kemi bërë për trajtimin e kësaj trupe, po aq të rëndësishme, në mënyrë që të gjitha ndryshimet të pasqyrohen në buxhetin e vitit 2022. Rreth 7% do të jetë rritja e pagës së këtij sektori, pra Garda e Republikës do të përfitojë për 2022 rreth 7% më shumë për sa i takon pagave.

GJENDJA CIVILE

Te programi “Gjendja Civile” edhe këtu kemi rritje të investimeve, gati dyfish, pra duke shënuar një rritje 100% krahasuar me vitin 2021 që do të shkojnë për blerje të Softëare dhe Hardëare të rinj për Regjistrin Kombëtar të Gjendjes Civile dhe Regjistrin Kombëtar të Adresave duke rritur sigurinë dhe transmetimin e të dhënave, dy regjistra shumë të rëndësishëm.

BASHKËPUNIMI ME TË HUAJT

Gjithashtu ne do të vazhdojmë bashkëfinancimin me partnerët, edhe në vitin 2022 dhe kryesisht në fushën e Menaxhimit të Integruar të Kufijve dhe Policisë Kriminale me mjete dhe teknologji bashkëkohore. Duke shfrytëzuar ekspertizën e tyre të lartë, synojmë profilizimin dhe rritjen e profesionalizmit të Policisë Kriminale, sidomos sektorëve të krimit ekonomik dhe të krimit kibernetik që sot është një problem botëror.

Të nderuar kolegë

I am aware that to meet all our needs, we would probably need an even bigger budget, of course there is always room for an even bigger budget but we must be realistic and appreciate the fact that despite the difficulties we face, we have significantly more opportunities at hand to make the great transformation we have set ourselves. What we spend on public safety is never a waste of money. Only by guaranteeing the lives and property of citizens, public order and security, can we ensure the progress and development of the country. That is why I invite you to vote on this budget.